logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kotlíkové dotace - aktuální přehled

Kotlíkové dotace se začínají uplatňovat v dalších krajích, nově také došlo k rozšíření dotovaných kotlů a navýšení maximální dotace. Přinášíme přehled, kde je již možné čerpat a jaké zdroje tepla jsou dotovány.

Reklama

Jednotné podmínky pro Kotlíkové dotace nyní určuje SFŽP, který také z poloviny přispívá na dotační prostředky, druhou polovinu prostředků hradí kraj, kde dotace probíhají.

Výše nové dotace v závislosti na typu kotle:
  • kotle na tuhá paliva 3. emisní třídy (uhlí, pelety): 40 tisíc Kč
  • kotle na tuhá paliva 4 emisní třídy (uhlí, pelety) 60 tisíc Kč
  • zplyňovací kotel na tuhá paliva s akumulační nádobou: 55 tisíc Kč
  • plynový atmosférický kotel na zemní plyn: 15 tisíc Kč
  • plynový kondenzační kotel na zemní plyn: 20 tisíc Kč

Nově také musejí žadatelé vybírat kotle z oficiálního Seznamu výrobků a technologií (SVT). Výrobci kotlů zde své kotle musí přihlásit a splnit požadovaná kritéria.

Kotlíkové dotace - přehled po krajích:

Moravskoslezský kraj: V tomto kraji Kotlíkové dotace odstartovaly, další kolo příjmu žádostí aktuálně běží od 1.7.2013 do 29.11.2013 a je vyčleněno 60 mil. Kč.

Ústecký kraj: Zde se původně slíbené 1. kolo příjmu žádostí pozastavilo poté, co proběhla mediální přestřelka mezi odcházejícím ministrem ŽP a ústeckým hejtmanem kvůli tomu, že kraj uvolnil pouhých 5 mil. Kč. Kotlíková dotace je nyní schválena radou kraje, ale spuštění se odsouvá (mělo být od 8.7.2013).

Středočeský kraj: Kotlíková dotace je schválena, první kolo by mělo hospodařit s částkou 40 mil. Kč. Také uspořádaný krajský průzkum přinesl pozitivní ohlas, o dotaci je velký zájem. Spuštění se teprve plánuje, očekávaný termín je září 2013.

Jihomoravský kraj: Tento kraj projevil zájem, nicméně Kotlíková dotace dosud není schválena krajskou radou a spuštění je zatím v nedohlednu.

Rozšíření do ostatních krajů závisí na ochotě krajských rad a požadavcích místních občanů, SFŽP má připraveny jednotné dotační parametry i prostředky na spoluúčast dotace. Občané i firmy mají možnost vznášet dotazy na krajské úředníky a vyslovit tak zájem Kotlíkové dotace rozšířit i do dalších krajů.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.