logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

MPO chce zastavit podporu nových obnovitelných zdrojů

MPO chce novým zákonem o obnovitelných zdrojích energie (OZE) zastavit podporu nových zdrojů. U těch současných chce prosadit, aby se po dosažení návratnosti investice přestala podpora vyplácet.

Reklama

Vyplývá to z materiálů MPO, které dnes zveřejnila Komora obnovitelných zdrojů energie. Komora návrhy kritizuje, podle ní nový zákon poškodí provozovatele malých obnovitelných zdrojů a naopak zajistí další podporu zdrojů využívajících fosilní paliva, jaderných elektráren a velkých solárních elektráren.

Podle zveřejněného materiálu by se od 1. ledna 2014 zastavila podpora pro nová zařízení kromě vysokoúčinné kombinované výroby tepla a elektřiny, výroby elektřiny a tepla z důlního plynu a energetického využívání odpadu. Podle komory však takový přístup bude znamenat, že se přestanou rozvíjet levné obnovitelné zdroje, například větrné a malé vodní elektrárny.

Materiál dále požaduje, aby provozovatelé existujících dotovaných zařízení po 10 letech od jejich uvedení do provozu provedli vyhodnocení návratnosti investice. Na podporu v dalších pěti letech by měli nárok pouze v případě, že reálné návratnosti ještě nebylo dosaženo. "Opatření odčerpá nadměrné zisky u všech OZE, které mohly v minulosti vzniknout nesprávným nastavením výkupních cen," uvádí materiál.

Komora to kritizuje. "Prokazování návratnosti trestá efektivní a schopné investory, kteří připravili kvalitní projekty a mají rychlou návratnost," uvedl předseda komory Martin Bursík. Podle něj navíc hrozí, že opatření vyvolá vlnu žalob ze strany investorů, kteří o podporu po deseti letech přijdou, přestože zákon původně stanovil vyplácení podpory na 15 let.

Naproti tomu Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO) vnímá návrh ministerstva jako snahu narovnat návratnost investic do obnovitelných zdrojů a stabilizovat podmínky v sektoru OZE na příštích nejméně deset let. K návrhu sice má výhrady, za zásadní ale považuje prohlášení MPO, že bude dodržena garance, že se podnikatelům vrátí vložené prostředky za 15 let s přiměřeným ziskem.

Komora dále kritizuje navržené opatření, podle kterého budou muset příjemci dotací zveřejnit svou majetkovou strukturu. Podle Bursíka je návrh bezzubý, protože nepostihne původní majitele dotovaných zdrojů, kteří svá zařízení později prodali. To je podle něj případ i největších solárních parků v ČR, které koupila od firem s utajenými vlastníky společnost ČEZ.

Také podle CZEPHO je nutné odhalit současné, ale i původní vlastníky solárních elektráren. "Vyzýváme proto zákonodárce, aby zavedli povinnosti pro všechny příjemce veřejné podpory rozkrýt vlastnickou strukturu a pokud tak neučiní ve stanovené lhůtě, aby jim podpora byla odebrána," uvedla ředitelka CZEPHO Zuzana Musilová.

Komora kritizovala MPO i za to, že v návrhu není prodloužení platnosti solární daně. Bursík uvedl, že by se měl stanovit povinný odvod, který by provozovatelé solárních elektráren platili po celou dobu provozu svých zařízení. Bursík ale přiznal, že v této věci komora nemá jednotný názor, proti jsou podle něj zástupci solárního sektoru.

Podporu obnovitelných zdrojů dlouhodobě kritizují zástupci průmyslu. Nyní platí všichni spotřebitelé v ceně elektřiny 583 korun za megawatthodinu na podporu OZE. Podle průmyslníků to ohrožuje konkurenceschopnost českých firem.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.