logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Prodej elektrárny Chvaletice společnosti Litvínovská uhelná a.s. by znamenal konec trhu s hnědým uhlím v ČR

V situaci, kdy Czech Coal získá elektrárnu Počerady nebo Chvaletice, bude trh s hnědým uhlím v České republice vyloučen, protože Czech Coal bude rezervovat svou kapacitu pro dodávku těmto dvěma elektrárnám.

Reklama

V Praze dne 19. 3. 2013

„Prodej elektrárny Chvaletice společnosti Litvínovská uhelná a.s. znamená, že trh s uhlím v České republice dnešním dnem fakticky přestal existovat. Pokud Evropská komise tuto transakci posvětí, bude to mít zásadní důsledky pro teplárny i konkurenci na trhu s elektřinou a podpůrnými službami,“ řekl Mirek Topolánek, předseda Teplárenského sdružení a dodal: “Nevěřím, že by Evropská komise chtěla být součástí ‚obchodu‘ s tak závažnými negativními důsledky pro konkurenční prostředí a domácnosti v České republice.“

Společnost Czech Coal a.s. deklarovala, že počítá s těžbou hnědého uhlí z dolu Vršany ve výši 6 milionů tun ročně. Z toho 5 milionů mají činit dodávky do elektrárny Počerady společnosti ČEZ. Zbývá tedy 1 milion tun volného uhlí z dolu Vršany. Očekávaná těžba z dolu ČSA, který vlastní Litvínovská uhelná, se podle Czech Coal sníží ke 2 milionům tun. To jsou dohromady 3 miliony tun, které Czech Coal bez problémů využije v elektrárně Chvaletice. Z trhu by tak v blízké době zmizelo prakticky veškeré volné uhlí. To dá společnostem ze skupiny Czech Coal možnost totálního diktátu cen uhlí pro teplárny, které budou v jednáních o ceně paliva tahat za velmi krátký konec provazu.

„Situace je neudržitelná. Teplárny se ocitnou v roli prosebníků žmoulajících čepici v kanceláři uhlobarona,“ prohlásil Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení.

Teplárenské sdružení ČR možnost vzniku dnešní situace předvídalo a Evropskou komisi o důsledcích případného prodeje elektrárny Chvaletice těžební společnosti informovalo již v srpnu loňského roku.
„V situaci, kdy Czech Coal získá elektrárnu Počerady nebo Chvaletice, bude trh s hnědým uhlím v České republice vyloučen, protože Czech Coal bude rezervovat svou kapacitu pro dodávku těmto dvěma elektrárnám,“ uvedlo Teplárenské sdružení ve vyjádření pro Evropskou komisi k záměru prodeje elektráren společnosti ČEZ.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.