logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Další zajímavá instalace tepelných čerpadel u nás

Otevření Střediska ekologické výchovy Kaprálův Mlýn, na jehož realizaci se podílela firma Midos tepelná čerpadla s.r.o., jako dodavatel zdroje vytápění a přípravy teplé vody pro celý objekt.

Reklama

Midos tepelná čerpadla s.r.o. zdroje vytápění a přípravy teplé vody pro Středisko ekologické výchovy Kaprálův Mlýn
Středisko ekologické výchovy Kaprálův Mlýn

Tento měsíc bylo slavnostně otevřeno první skautské centrum ekologické výchovy v obci Ochoz u Brna, na jehož realizaci se také podílela naše firma Midos tepelná čerpadla s.r.o., jako dodavatel zdroje vytápění a přípravy teplé vody pro celý objekt. Předmětem naší dodávky byla montáž kotelny, kde byla, jako zdroj ekologického vytápění, použita tepelná čerpadla systému země-voda se zemním kolektorem a také montáž solárního systému na ohřev teplé vody. Pro dodávku tepla byla zvolena tepelná čerpadla firmy Master Therm CZ s.r.o.. Byla použita dvě tepelná čerpadla s typovým označením AQ 60Z, každé o výkonu 23,1 kW. Součástí dodávky kotelny byla i úpravna vody a dva akumulační zásobníky na teplou vodu o velikosti 2000 litrů. Pro pokládku primárního okruhu ( kolektoru ) byla použita přilehlá louka, která se svojí rozlohou a také polohou nakonec ukázala, jako optimální řešení.

Po roce a půl stavebních prací se slavnostně otevřel zrekonstruovaný objekt, známý pod jménem Kaprálův mlýn v katastru obce Ochoz u Brna. Stavbu, kterou v údolí Říčky v roce 1939 koupil a přestavěl továrník Aleš Kaprál měla pohnutý osud a špatná péče pozdějších uživatelů se velmi neblaze podepsala na jejím stavu. Po navrácení objektu původním majitelům byl celý objekt darován mládežnické organizaci Junák. Pod jejich vedením za přispění dotací se dnes mlýn proměnil v moderní středisko ekologické výchovy, maximálně využívající dostupné zelené technologie k užívání i propagaci.

Léta postupného chátrání si vyžádala finanční náklady na stavbu ve výši 43 milionů korun a projekt se tak stal největším v moderní historii Junáka. Většinu nákladů pokryly evropské dotace a státní rozpočet. Kaprálův mlýn bude sloužit nejen skautům, ale i dalším neziskovým organizacím a školám.

Firma MIDOS – tepelná čerpadla s.r.o. je velice ráda, že se mohla na takto významné realizaci podílet a věříme, že tato zajímavá ekologická stavba bude mít příznivý ohlas u veřejnosti a bude příkladem pro další podobně zaměřené projekty. Realizace tohoto projektu ukazuje možnou cestu, kudy se v budoucnu ubírat při návrhu vytápění a přípravy teplé vody v místech, kde není k dispozici jiný vhodný energetický zdroj vytápění. Tepelné čerpadlo, v kombinaci s doplňkovým moderním kotlem na tuhá paliva, je tak vhodný ekologický a ekonomický zdroj vytápění. Už podle názvu, slouží celý objekt jako výukové centrum s reálnou ukázkou různých ekologických technologií. Pokud tedy budete mít zájem se o některé instalované technologii dozvědět více, rádi poskytneme zájemcům veškeré potřebné informace.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.