logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Obří akumulátor pro stabilní síť

Akumulační bateriový systém Siestorage má modulární design, přičemž každou jednotku tvoří akumulátor typu lithium-ion velikosti kontejneru. Kapacita jednoho takového zařízení činí 500 kWh. (Cca energie pro 50 domácností/den).

Energie z obnovitelných zdrojů je trendem dnešní doby a na její zelené vlně se veze stále více výrobců elektřiny. Není divu: je populární, není nutné řešit emise ani vyhořelé palivo, a firmy se tak aktivně podílejí na udržitelném vývoji lidské společnosti. Každá mince však má dvě strany a u obnovitelných zdrojů energie tomu není jinak. S počtem elektráren využívajících obnovitelné zdroje totiž roste i množství technologických komplikací, jež je třeba vyřešit. Mezi největší z nich nepochybně patří výrazná nestabilita dodávek energie.


Útroby Siestorage jsou vybaveny nejen akumulátory s celkovou kapacitou 500 kWh, ale i nejmodernější elektronikou. Při poklesu napětí tak může systém jeho hodnotu vyrovnat během několika milisekund.

Tento neduh mají na svědomí především sluneční a větrné elektrárny, kterým stačí doslova malá nepřízeň počasí, aby přestaly elektřinu produkovat. V rozvodné síti mohou tyto výkyvy způsobit značné problémy, v krajních případech až výpadky dodávek. V budoucnu by ale měly stávající rozvody nahradit tzv. chytré sítě (Smart Grids), které si s těmito problémy umějí poradit. Jedním z klíčových prvků, který by mohl fluktuace v dodávce kompenzovat, je i nový akumulační bateriový systém od společnosti Siemens pro uchovávání elektrické energie.

Akumulační bateriový systém s názvem Siestorage má modulární design, přičemž každou jednotku tvoří akumulátor typu lithium-ion velikosti kontejneru. Kapacita jednoho takového zařízení činí 500 kilowatt hodin (kWh). To je pro představu zhruba takové množství energie, které spotřebuje 50 domácností za jeden den. Díky spolupráci společnosti Siemens s výrobci akumulátorů typu lithium-ion však lze kapacitu zvýšit až na čtyřnásobek, při maximálním výkonu osm MVA. Ač nejde o příliš velkou kapacitu, účelu úložiště dostačuje. Nemá totiž sloužit jako náhradní zdroj energie při úplném výpadku, ale pouze vyrovnávat hladinu dodávky při jejích poklesech. Jde tak v podstatě o velký tlumič energetických výkyvů, který prakticky okamžitě (v řádu milisekund) vyrovnává nedostatečnou produkci.

Zatím první spuštěný systém má kapacitu jedné megawatt hodiny a mimo jiné slouží i ke studiu dalších možností stabilizace napětí, včetně reakcí zařízení na kompletní výpadek.


Rozměry obřího akumulátoru odpovídají klasickému lodnímu kontejneru. Tyto jednotky lze pro navýšení celkové kapacity dále spojovat až do součtu 2 MWh.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.