logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Facility management

Odhadované přínosy Facility managementu činí v dlouhodobém horizontu finanční přínosy cca 30%, prostorové přínosy (úspora ploch) cca 40%, v krátkodobých odhadech se lze pohybovat v rozmezí 5 – 15%.

Reklama

Co je Facility management

Systém integrovaného řízení většiny podpůrných služeb ve společnostech. Facility management se týká všech pracovníků ve společnostech, významně se však dotýká nejvýše postavených pracovníků v organizacích. Nejvíce zastoupené obory, ve kterých se můžete s Facility managementem setkat jsou průmysl, energetika, veřejná správa, administrativní obory, zdravotnictví, silových rezortů, logistiky, zemědělství aj. Facility management spravuje cca 5,13% HDP (126 mld. Kč), z čehož je v současnosti patrno odhadem 36%, ostatní jsou zatím skryty. Standardem pro Facility management je norma ČSN EN 15221 „Facility management“ (díl 1 a 2 platný od 2007, díly 3 – 6 od 2011).

V čem jsou potencionální přínosy oboru:
  1. Úspory ve správě nemovitostí a majetku
  2. Prodloužení životnosti a snížení poruchovosti nemovitostí a majetku
  3. Snížení spotřeby energií
  4. V efektivnějším využívání prostor (kanceláří, výrobních prostor, skladů atd.)
  5. Zvýšení produktivity práce (jeden z největších nedostatků ČR)
  6. Zkvalitnění životního prostředí a tzv. udržitelného rozvoje (sustainability)
  7. Zvýšení bezpečnosti ve všech jejích formách

Odhadované přínosy Facility managementu činí v dlouhodobém horizontu (desítek let) finanční přínosy cca 30%, prostorové přínosy (úspora ploch) cca 40%, v krátkodobých odhadech se lze pohybovat v rozmezí 5 – 15%.

V ČR je hlavním představitelem oboru Facility management asociace IFMA CZ.
IFMA CZ jako Česká pobočka mezinárodní asociace facility managementu IFMA se svou činností a zaměřením hlásí k činnosti International Facility Management Association. Hlavním cílem IFMA CZ je prosazování zásad facility managementu do činnosti subjektů podnikajících či jinak působících na území ČR. Dalším klíčovým cílem asociace je rozvoj vzdělávacích a popularizačních aktivit na poli facility managementu. Asociace se také podílí na mezinárodních aktivitách celosvětové asociace IFMA. Česká pobočka IFMA CZ působí na českém trhu od roku 2000. Členská základna činí k 30. 4.2011 celkem 40 členů.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.