logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Nový iBMS systém SmartStruxure Lite, který vás nadchne

Společnost Schneider Electric uvádí na trh nové řešení pro malé a střední budovy – „SmartStruxure Lite“, které vás nadchne svými výhodami a univerzálností.

Schneider Electric pokračuje s investicemi do systémů pro technologie budov a neustále rozšiřuje své portfolio produktů a hlavně řešení pro efektivní využívání energií, snižování realizačních nákladů a zvyšování komfortu pro uživatele. Od roku 2003 společnost Schneider Electric začala se slučováním významných firem v oblasti automatizace budov pod svá křídla. Následně vyvíjí jednotný systém, který má z každého, dříve samostatného systemu to nejlepší. Vznikl nový BMS systém, který nabízí řešení pro rozsáhlé projekty se zaměřením na otevřené protokoly (Lonworks, BACnet, Modbus, …), pod názvem SmartStruxure (aktuálně je již verze 1.4). Toto řešení zapadá do architektury EcoStruxure, která nabízí propojení mezi všemi systémy společnosti Schneider Electric. Následně lze jednotlivé systémy spravovat dle požadavků uživatele pomocí nástrojů StruxureWare.

Obr. 1. Architektura EcoStruxure
Obr. 1. Architektura EcoStruxure

Abychom snížili pořizovací náklady a byla zachována možnost těchto užitečných integrací i u menších budov, nově přichází Schneider Electric s řešením SmartStruxure Lite. Toto řešení je postaveno na produktech dříve samostatné firmy CAN2GO, která se stala v roce 2013 součástí společnosti Schneider Electric.

 

Přehled řešení

Řešení SmartStruxure Lite umožňuje řízení technologie budov (kotelny, vzduchotechniky a další), osvětlení a monitoring spotřeb stejně jako robustnější systémy. Připojení periférií pro monitoring a řízení koncových zařízení je umožněno nejen pomocí fyzických vstupů a výstupů (analogových i binárních), ale i pomocí bezdrátové technologie ZigBee a EnOcean. Tím je dosažena maximální připojitelnost a otevřenost tohoto systému pro jakékoliv použití.

Díky bezdrátové technologii je toto řešení ideální pro rekonstrukce a historické budovy, kde při klasické elektroinstalaci narážíme na spoustu omezení s kabeláží.

Obsluha řízené technologie je umožněna pomocí vestavěného webového serveru v každé řídící jednotce nebo integrací do nadřazeného systému.

Přehled produktů

Základem jsou tzv. univerzální regulátory nebo brány. Tyto řídicí jednotky v sobě mají webový server, pomocí kterého přistupuje obsluha k vizualizaci. Přes stejné webové rozhraní, pod účtem administrátora, se konfiguruje samotný regulátor, a to včetně tvorby aplikace. Aplikace lze tvořit pomocí funkčních bloků nebo skriptů (LUA). Všechny tyto řídicí jednotky mají možnost připojení k ethernetové síti a využít ji jako propojení mezi sebou (případně pomocí bezdrátové sítě ZigBee). Pomocí BACnet IP nebo webových služeb komunikovat s nadřazeným systémem. Jednotlivé typy se liší možnostmi komunikace (Modbus, EnOcean, ZigBee) a možnostmi fyzického spojení s technologií (fyzickými vstupy a výstupy, případně pohonem pro regulaci vzduchotechnické klapky).

MPM-UN – univerzální regulátor

Kompaktní regulátor s možností připojení pomocí fyzických vstupů a výstupů (6×AI, 4×AO, 2×DO), volitelně Modbus komunikace.

MPM-VA – VAV regulátor

Kompaktní regulátor pro VAV box s vestavěným čidlem tlaku a pohonem VZT klapky s možností připojení fyzických vstupů a výstupů.

MPM-GW – univerzální brána

Kompaktní regulátor bez možnosti fyzických vstupů a výstupů, využívá pouze bezdrátové komunikace. Vzhledem upraven tak, aby nepůsobil rušivě v interiéru a mohl řídit bezdrátové periférie dle uložené aplikace.

SEC-TE – bezdrátový IO modul

Bezdrátový kompaktní vzdálený modul s komunikací pomocí ZigBee s MPM jednotkou. Vlastní fyzické vstupy a výstupy (4×AI, 4×AO, 5×DO) lze obsluhovat aplikací uloženou v modulu. Napájení dle typu 24VAC nebo 230VAC.

SED-0 – bezdrátový pohon

Bezdrátový pohon pro VZT klapky s komunikací pomocí ZigBee s MPM jednotkou. Pohon umožňuje připojení dalších dvou napěťových vstupů a řízení pomocí aplikace uložené v pohonu.

Přehled možností SmartStruxure Lite

Obr. 2. Připojitelnost a komunikace iBMS SmartStruxure Lite
Obr. 2. Připojitelnost a komunikace iBMS SmartStruxure Lite

Použití tohoto systému není jen pro rekonstrukce a instalace v historických budovách, jak bylo zmíněno. Hlavní síla tohoto systému je v univerzálnosti a jednoduchosti instalace a díky využití otevřených standardů snadné propojení se stávajícím systémem v dané budově.

Systém SmartStruxure Lite může také posloužit jako centrální jednotka a vizualizace pro prostorové regulátory řady SE7xxx od Schneider Electric.

Dále může být využit jako rozšíření již nasazeného systému tam, kde je požadavek na bezdrátovou komunikaci a stávající systém tento požadavek nedokáže efektivně splnit s ohledem na pořizovací cenu dalších potřebných převodníků a integrací.

LEED kredity mohou být získány s použitím řešení SmartStruxure Lite.

Sdružení EnOcean vypracovala „bílou knihu“, jak s pomocí této bezdrátové technologie dosáhnout LEED cerfitikace. Více na
www.enocean-alliance.org/fileadmin/redaktion/enocean_alliance/pdf/Downloads/whitepaper_EnOcean_Technology_and_LEED_.pdf

Webové stánky SmartStruxure Lite

Další informace a dokumentaci naleznete na webových stánkách zde.


Nabídka školení systému SmartStruxure Lite řešení

Školení jsou pořádaná průběžně nebo na přání zákazníka. V případě zájmu o školení, pište prosím na jan.krakovic@schneider-electric.com. Rádi vás proškolíme.


VYHRAJTE záložní zdroj APC!

Stáhnete si novou brožuru SmartStruxure Lite a automaticky budete zařazeni do slosování o 3 hodnotné ceny.

1. cena – Záložní zdroj UPS CyberFort APC
2. cena – Přepěťová ochrana APC
3. cena – Přepěťová ochrana APC

Akce platí do 31.5.2014.

Stáhněte si brožuru.

Příklad použití SmartStruxure Lite řešení

Obr. 3. Příklad řešení iBMS SmartStruxure Lite – obchodní prostor
Obr. 3. Příklad řešení iBMS SmartStruxure Lite – obchodní prostor

Obchodní prostor, který je vybaven např. VZT jednotkou, doplníme o bezdrátové termostaty nebo pouze bezdrátová prostorová čidla (ZigBee). Pomocí MPM jednotky, ve které je algoritmus, dle požadavků investora řídíme nebo povolujeme chod daného zařízení ovlivňujícího prostor. V případě řízení osvětlení lze doplnit svítidlo o bezdrátové relé (EnOcean), nebo spínat světelné okruhy přímo výstupy na MPM jednotce s vazbou ze silového rozvaděče. Stejný princip lze použít i pro venkovní osvětlení a reklamu, včetně případného plánování časovým programem. Pomocí Modbus komunikace lze do vizualizace zahrnout i aktuální spotřebu objektu.

Pomocí vzdáleného přístupu lze takový objekt spravovat, aniž by pověřená osoba musela být na místě. Jednotlivé MPM jednotky lze propojovat do sítě a pouze jedna z nich následně zprostředkuje pro uživatele vizualizaci. Toto je vítané řešení pro správu více provozů (například více prodejen v různých městech).


Schneider Electric CZ, s. r. o.
logo Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric je světovým expertem v ovládání energie. Svým zákazníkům a partnerům v oblastech průmyslu, energetiky, infrastruktury, IT a stavebnictví poskytuje řešení a služby pro bezpečné, spolehlivé a efektivní využívání elektrické energie.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.