logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Test zdění na polyuretanovou pěnu

Německý Průmyslový svaz WerkMörtel (IWM) provedl zajímavý test: Nechal u několika navzájem nezávislých zkušeben prověřit chování stěn z cihelných bloků realizovaných pomocí polyuretanové pěny.

Reklama

Německý Průmyslový svaz WerkMörtel (IWM) provedl zajímavý test: Nechal u několika navzájem nezávislých zkušeben prověřit chování stěn z cihelných bloků realizovaných pomocí polyuretanové pěny, a to přesto, že zdění pomocí PU pěny už je v Německu dávno zakázáno.

Výsledky měření prokázaly, že stěny spojované pomocí PU pěny vykazují bez ohledu na značku použitého cihelného bloku výrazně sníženou únosnost.

Zkoušky byly prováděny na stěnách v měřítku 1:1. Nejvýraznější pokles únosnosti (až o 30 procent) byl zaznamenán u tvarovek s velkými dutinami. Také měření deformací prokázalo, že při stejném zatížení dochází (podle konkrétního výrobce) k až šestkrát větším deformacím než u stěn spojovaných tenkovrstvou maltou. Polyuretanová pěna způsobuje extrémní změny tvarů zejména při nižší zátěži.

Problematická je také skutečnost, že množství nanášené PU pěny nelze přesně regulovat, což způsobuje výrazné změny vlastností stěn v závislosti na teplotách a vlhkosti.

Ani Fraunhoferův institut pro stavební fyziku nepřinesl dobré zprávy: Pro výrobu PU pěny na 1 m2 zdiva se spotřebuje trojnásobné množství primární energie než pro výrobu tenkovrstvé malty na stejnou plochu.

 

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.