logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Proč zdvojené kotle ELCO místo kaskády?

Zavedení zdvojených kotlů ELCO do našeho sortimentu plynových kondenzačních kotlů nevytváří konkurenci k jiným námi nabízeným kotlům ve výkonovém rozsahu do cca 200 kW, především kotlům Condensinox a Varmax, protože jsou určeny pro řešení částečně odlišných požadavků, zdůvodňuje doplnění prodejního sortimentu Lukáš Lagron, odborný školitel společnosti Brilon a.s.

Reklama

Tyto kotle mají na trhu unikání řešení spočívající v tom, že pod společným pláštěm jsou v podstatě dva samostatné kotle, ale celek se chová jako kotel jeden. Tedy má jeden vývod spalin, jeden přívod spalovacího vzduchu, jedno napojení na přívod plynu, na otopnou soustavu, jeden vývod kondenzátu. Přitom se tento zdvojený kotel chová jako kaskáda dvou samostatných kotlů. Takže svou jednou polovinou garantuje požadovaný rezervní výkon, pokud by došlo k částečné poruše stejně tak, jako kaskáda. Ideální je volit výkon zdvojeného kotle na úrovni cca 120 % výpočtového výkonu kotelny, což zajistí nejčastěji požadovanou rezervu 60 %.

Pro nabídku Brilon je typické, že jde o kotle s výměníkem z nerezové oceli.

I zdvojené kotle ELCO lze dále zapojovat do kaskády. Takže dva zdvojené kotle představují již konstrukčně poměrně složitou kaskádu čtyř samostatných kotlů. Dva zdvojené kotle zastoupí konstrukčně mnohem složitější kaskádu čtyř samostatných kotlů. Velmi vysoký regulační rozsah výkonu takové kotelny od cca 1 : 16 až cca 1:40 podle konkrétních kotlů, je se zdvojenými kotli dosažen s mnohem jednodušším technickým řešením. V bytových domech, po uplatnění individuálních regulací na otopných tělesech v bytech, ke kterému motivuje jednoduchost instalace programovatelných termostatických hlavic na ventily vyplývající z nutnosti co nejvíce omezit náklady za teplo, je vysoký rozsah plynulé regulace výkonu zdroje tepla nutný a v případě kondenzačních kotlů přináší i úspory plynu. V nabídce kotlů ELCO jsou i kotle nezdvojené, a to nám umožňuje nabídnout neočekávaně vysoký počet variant řešení zdroje tepla, ať už jde jen o technickou místnost nebo kotelnu 3. třídy.

Stručně řečeno, zásadní výhodou použití zdvojených kotlů ELCO je zjednodušení a výrazné zlevnění instalace tím, že odpadá mnoho prvků nutných na vytvoření kaskády. Urychlení montáže kotelny může být v dnešní době i zcela zásadní přednost.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.