logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Klimatizace, tepelné čerpadlo či nucené větrání s rekuperací – jak účinně a ekonomicky ochladit v létě domácnost?

V případě aktivního ochlazování domácnosti sahají tuzemští uživatelé nejčastěji po klimatizaci. V posledních letech jsou však dostupné i jiné alternativy, zejména pak invertorová tepelná čerpadla či systémy řízeného větrání s rekuperací. Jaké jsou výhody a nevýhody všech tří řešení? Jak si stojí z hlediska možných úspor? A umí případně zužitkovat i odpadní energii? Nejen na tyto otázky odpovídá následující článek.

Klimatizace jako nejvýkonnější varianta

Pořízení klimatizační jednotky je nejběžnějším řešením, díky tomu, že je určena primárně k ochlazování interiéru, vyniká v tomto ohledu nejvyšším výkonem. Uživatel má na výběr ze dvou základních variant – mobilní, která nevyžaduje stavební úpravy, nebo splitové. Ta je z hlediska funkce komfortnější a účinnější. Na rozdíl od mobilní klimatizace totiž u ní není nutné řešit odvod teplého vzduchu či kondenzátu. „Pokud uživatel například odvádí teplý vzduch otevřeným oknem, aby nezůstával v interiéru, snižuje se účinnost klimatizace o 50 procent. Z hlediska efektivity je tak rozhodně vhodnější splitové řešení, u kterého je vhodné myslet na potřebné úpravy ideálně už při projektové přípravě,“ řekl Karel Kincl ze společnosti Enbra, která se zabývá prodejem klimatizací, tepelných čerpadel či systémů řízeného větrání.

Při pořizování splitové klimatizace je zároveň dobré zohlednit, jak velký prostor má ochlazovat. Podle toho pak uživatel volí optimální výkon zařízení, který lze spočítat i svépomocí. Na jeden metr krychlový je totiž potřeba orientačně cca 30 wattů chladícího výkonu. Pokud je prostor příliš velký, případně je místností pro chlazení několik, je možné zvolit i více vnitřních jednotek, které jsou připojeny k jedné venkovní multisplitové jednotce.

Často se lze setkat také s argumenty, že klimatizace je energeticky náročnější. „Ve srovnání s invertorovým tepelným čerpadlem a fotovoltaikou to platí. Na druhou stranu i u klimatizace lze při používání uspořit. V momentu, kdy je dosažena požadovaná teplota v místnosti, stačí klimatizační jednotku přepnout do režimu cirkulace, ve kterém má výrazně nižší spotřebu, než když vzduch v místnosti aktivně ochlazuje. Kromě toho samozřejmě doporučujeme sledovat i energetické štítky, které uživateli v tomto ohledu napoví,“ doplnil Karel Kincl.

Tepelné čerpadlo = chlazení zdarma?


Ačkoliv poptávka po tepelných čerpadlech aktuálně raketově roste především v souvislosti s vytápěním, využití tohoto řešení v kombinaci s fotovoltaikou je možné i během léta. Tepelné čerpadlo v takovém případě funguje na opačném, takzvaném reverzním principu – kdy produkuje chladnou vodu a prostřednictvím fancoilů nebo stropního či stěnového systému ochlazuje interiér. Fancoily mohou být umístěny pod oknem nebo pod stropem podobně jako tomu je u klimatizace, když do místnosti vhání ochlazovaný vzduch. Ochlazovat lze i prostřednictvím podlahového vytápění, zde však může nastat problém s rosným bodem podlahy, pokud na něj svítí slunce nebo nepříjemným pocitem na nohou.

Podobně jako u klimatizace platí, že i u fancoilů jsou zpravidla nutné určité stavební úpravy. Z hlediska celkového snížení teploty v interiéru se však jedná o efektivnější řešení, než je pouze ochlazování místnosti od podlahy,“ řekl Ondřej Popelka ze společnosti Enbra s tím, že výraznou výhodou u tepelného čerpadla je jeho propojení s fotovoltaickými panely. „V letních měsících je v takovém případě možné vyrobit veškerou energii pro chlazení domácnosti prakticky zadarmo a zhodnotit naplno výkon tepelného čerpadla. Tento parametr je však dobré zohledňovat primárně v souvislosti s vytápěním, které stále zůstává primární funkcí tohoto zařízení. Další úsporu pak může představovat i využití dotačních titulů na tepelná čerpadla,“ doplnil Popelka.

Bonus čerstvého vzduchu u nuceného větrání

Zatímco klimatizace i fancoily u invertorových tepelných čerpadel využívají pro ochlazování vzduch přímo z interiéru, systém nuceného větrání s rekuperací naopak do místnosti přivádí ochlazený čerstvý vzduch. „Pokud má uživatel za cíl ochladit domácnost, aniž by musel otevírat okna, dříve či později může narazit na vysoké hodnoty oxidu uhličitého a tím i zhoršenou kvalitu vnitřního prostředí. Systém nuceného větrání s rekuperací tento limit odstraňuje,“ sdělil Karel Kincl s tím, že oproti klimatizaci dokáže rekuperační systém využít i odpadní teplo, nejčastěji k ohřevu vody.

Systém nuceného větrání pracuje v případě chlazení domácnosti s rozdílem teplot uvnitř domu a v exteriéru. Zpravidla tak vzduch do interiéru pouští pouze v případě, že je venku chladněji, nejčastěji v nočních hodinách. Aby nucené větrání s rekuperací umožňovalo ochlazování místnosti kdykoliv i během dne, je potřeba zvolit systém takzvané aktivní rekuperace, kdy je do rozvodů vzduchotechniky napojený i chladič. Princip je tak velmi podobný jako u klimatizace.

Chladič podobně jako klimatizace vytváří kondenzát, je tedy nutné pamatovat, ideálně už u projektové dokumentace, na jeho odvádění. Zároveň je však dobré zmínit, že řízené větrání s rekuperací nedosahuje v případě chlazení takových výkonů jako klimatizace. K většímu komfortu uživatele jednoznačně přispěje, ovšem primárním účelem systému není ochlazování interiéru, ale větrání a výměna vydýchaného vzduchu za čerstvý venkovní vzduch Teplota v místnostech proto neklesne tolik jako u jiných řešení,“ uzavřel Karel Kincl.



ENBRA, a.s.
logo ENBRA, a.s.

ENBRA, a. s. je lídrem v prodeji vodoměrů a v první trojce dodavatelů měřičů tepla. Nabízí sortiment tepelné techniky, vzduchotechniky, chlazení a fotovoltaiky. Je dodavatelem produktů i poskytovatelem služeb - patří k vedoucí trojici rozúčtovatelů nákladů ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.