logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Rozhovor: Řemeslo dětem – malí kutilové na velkém veletrhu

Kutil Junior zvyšuje zručnost dětí, vytváří vztah k řemeslu a představuje hodnotu lidské práce

Projekt Kutil Junior - Šikovné děti vznikl s cílem organizovat kroužky kutilství pro děti přímo v jejich škole z důvodu značného nedostatku technicky zaměřených kroužků ve školách. O akci Řemeslo dětem a dalších akcích redakci portálu ESTAV.cz vyprávěla Šárka Poláčková, zakladatelka projektu Kutil Junior - Šikovné děti.

Reklama

V září probíhala na výstavišti PVA Letňany během veletrhu FOR ARCH Praha 2018 od úterý do pátku Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO i s novými obory, kdy se se soutěžními úkoly poprali ti nejlepší učni z republiky.

Ovšem v sobotu se hala změnila a přestavěla na akci Řemeslo dětem. Jednalo se o první ročník, který se setkal s velmi pozitivní odezvou a zaujal opravdu velké množství návštěvníků z řad zájemců o stavění a technické vybavení domů a bytů, kteří na veletrh v sobotu přišli s dětmi školního i předškolního věku.

Návštěvníkům z řad široké veřejnosti organizátoři na místě blíže představili různé manuální činnosti a také nabídli stavební řemesla rodinám s dětmi, kutilům a nadšencům díky projektu Kutil Junior – Šikovné děti.

Více v rozhovoru se Šárkou Poláčkovou, zakladatelkou projektu Kutil Junior – Šikovné děti

Děti mají dnes velmi omezenou možnost, setkat se s technickými pracemi ve svém běžném životě či v rodině. „Dříve se děti učily řemeslným znalostem od dědy či táty, se kterým byly v dílně a postupně poznávaly nářadí a učily se pracovním postupům přirozeně. To se dnes již neděje,“ zmiňuje Šárka Poláčková.

Proto je pro ně možnost naučit se pracovat s nářadím a materiály velmi atraktivní. „Pracujeme nejen s dětmi školními, naše kroužky se zaměřují i na děti předškolní. Jsou to velcí nadšenci do všeho. Zároveň na dětech rychle poznáte, zda jste je dokázali zaujmout a zda je to baví,“ pokračuje Šárka Poláčková. Pro některé děti může kroužek znamenat hravou formu přípravy na budoucí technické povolání, ale pro všechny určitě přínos v podobě zručnosti, kterou využijí v dospělosti bez ohledu na povolání.

Kroužek má děti naučit, že mnoho věcí si člověk může vyrobit sám a že mu to dokonce přináší větší uspokojení, než když si koupí vše už hotové. Děti poznají cenu lidské práce, zkusí si, jak je důležitá trpělivost a pečlivost a jaká je radost z dosaženého výsledku.


Děti, které prošly jednotlivými řemeslnými stanovišti na sobotní akci Řemeslo dětem, obdržely certifikát absolventa Řemesla dětem od Kutil Junior - Šikovné děti.

Děti, které prošly jednotlivými řemeslnými stanovišti na sobotní akci Řemeslo dětem, obdržely "Výuční list" absolventa Řemesla dětem od Kutil Junior - Šikovné děti.
Děti si prošly 10 hlavních stanovišť a 3 doplňková stanoviště a za dohledu rodičů vyzkoušely nejen tradiční řemesla jako je truhlář, instalatér, klempíř, malíř/natěrač, elektrikář a sklenář, ale i moderní technologie jako je vakuování plastu, odlévání, řezání polystyrenu. Potkaly se i s dekoratérem, vyrobily si letadlo, hudební nástroj, krabičku či magnetku na lednici. Každý účastník měl možnost vyrobit si dřevěný díl obrovské stavebnice a na místě ji vložit na společnou stavbu.
Fotogalerii z akce si můžete prohlédnout na facebookovém profilu Kutil Junior.

Pokud Vás rozhovor zaujal, můžete sledovat i ostatní videa portálu ESTAV.cz nebo TZB‑info, případně se přihlásit k jejich odběru na YouTube.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.