logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Setkání osobností, novinek a zákazníků, to je letošní FOR ARCH 2018

Kdo staví, rekonstruuje nebo zařizuje bydlení, nikde v České republice nemá možnost potkat najednou víc firem z oboru, než na veletrhu FOR ARCH. Taková událost pak zákonitě přitahuje jak zákazníky, tak osobnosti z oboru a všichni se mohou potkat na výstavišti v Letňanech.

Reklama

Online vysílání z veletrhu je plné osobností. O čem se mluví?

Na stánku TZB-info a ESTAV.cz pokračovaly rozhovory v živém on-line vysílání. Dnes se prolínala témata technická s tématy architektonickými.

Online studio TZB-info a ESTAV.cz
Online studio TZB-info a ESTAV.cz

Novinky u firem

S Lucií Šnajdrovou jsme se bavili o rychlém strojním zdění s novinkami od firmy Xella. Jde o bloky pro obvodové a vnitřní konstrukce a příčkové panely vyráběné na míru. Strojní zdění spoří jak lidskou sílu na stavbě, tak čas.

Jaroslav Šuvarský ze společnosti S-power hovořil o fotovoltaice pro domácnosti. S propadem cen technologií a se štědrou a uživatelsky přívětivou podporou z Nové zelené úsporám se znovu otevřel v české republice trh s fotovoltaikou. Nově je doplněná o akumulátory s možností ostrovního provozu nebo o tepelné čerpadlo. S-power si pro své instalace vybrali čerpadla IDM, která nad rámec standardních funkcí navíc spolupracují s předpovědí počasí. Čerpadlo je online propojeno se serverem výrobce, který získává data o vývoji počasí v místě své instalace a podle předpovědi pak řídí svůj provoz. Tato funkce snižuje jak reakční dobu, tak spotřebu tepelného čerpadla. Fungování celé instalace, tj. fotovoltaiky, ostrovního střídače, akumulátoru a tepelného čerpadla, si mohou návštěvníci veletrhu prohlédnout na stánku S-Power.

Tepelná čerpadla v kombinaci s fotovoltaikou představil také Roman Bláha ze společnosti Regulus. U jejich řešení odpadá nutnost pořizovat externí regulátor, automatické spínání tepelného čerpadla a řízení jeho výkonu podle dostupného množství elektřiny zajistí integrovaná regulace. K této sestavě je doporučeno instalovat akumulační nádobu jak na přípravu teplé vody, tak na vytvoření zásoby tepla pro vytápění. Toto umožní další využití vlastní elektřiny a není nutné ji v nevýhodně nízké ceně dodávat do elektrické sítě. Regulace umožňuje zvolit pro ukládání tepla vyšší teplotu otopné vody, než je aktuálně potřebné. Mírné snížení topného faktoru je vícenásobně vyváženo plně sníženou cenou tepla z vlastní elektřiny.

Řešení kvality vnitřního prostředí automatickou regulací otevírání a stínění oken Velux představil v rozhovoru Petr Král, marketingový manažer firmy. Automatický systém reaguje na čidla umístěná v interiéru a parametry si může uživatel nastavit v aplikaci na mobilním telefonu, který je dostupný pro všechny mobilní platformy.

Jak rozhodující je kvalita provádění sádrokartonových konstrukcí, které mají být akusticky dělicí konstrukcí nebo mají snižovat dozvuk v místnosti, hovořil Miroslav Nyč ze společnosti Knauf. Řešení je možné blíže prozkoumat na webových stránkách společnosti.

Architekti v online studiu TZB-info a ESTAV.cz

Ing. arch. Jakub Kopecký přiblížil divákům problematiku brownfieldů v našich městech. Vykreslil je jako často nevyužitý potenciál a apeloval za pečlivější zvážení co z bývalých průmyslových areálů bourat a co ne. Každopádně jsou staré továrny či velké celky dopravní infrastruktury velkým potenciálem místa. Vlivem historického vývoje a rozrůstání měst se tyto areály ocitly v širším městském centru, čímž se z nich stávají lukrativní plochy. „Přirovnal bych tuto dobu k době, kdy se v našich městech bouraly městské hradby. Uprostřed aglomerací nám vznikly volné plochy, jak se s nimi naloží je nutné dobře zvážit,“ upozornil na historickou reminiscenci Jakub Kopecký. Nejde ale jen o využití plochy ale i celých staveb, ve kterých se často skrývá velký potenciál.

Online studio TZB-info a ESTAV.cz
Online studio TZB-info a ESTAV.cz

Pozitivním příkladem z naší republiky je Dolní oblast Vítkovice v Ostravě. „Majitelův původní plán byl všechny stavby zde odvézt doslova do šrotu, oslovil však schopné architekty a dnes je vidět, že bourat takové komplexy by byla velká škoda. Tato oblast se stala kulturním centrem a projevuje se to i ekonomicky, nejen ve zvýšení cestovního ruchu ale i na cenách okolních pozemků,“ řekl Jakub Kopecký v živém vysílání.

Architekt Kopecký je konzultantem města Náchod, které ve svém centru má rozlehlý průmyslový areál bývalé textilní továrny Tepna. Ta byla zdemolována v minulých letech, oblast byla v rukou soukromého investora, který zde plánoval dvě velké haly nákupního centra, což by podle mnohých odborníků bylo pro urbanismus města fatální. Tyto pozemky se povedlo městu po dlouhé diskusi vykoupit, v současné době probíhá odvážení suti a na celou důležitou oblast se vypisuje architektonická soutěž. „Rekultivace tak obrovského území je běh na dlouhou trať. Věřím ale, že vše jde správným směrem,“ uvedl na závěr Jakub Kopecký. Informace o tomto problému sledujeme i v článcích na ESTAV.cz.

Rekonstrukce panelákového bytu a statika

S architektem Martinem Panským jsme řešili problematiku rekonstrukce panelových bytů v závislosti na celkovou statiku domu. „Měnit dispozici v 2. nadzemním podlaží je něco jiného než měnit dispozici v nejvyšším podlaží. Do nižších podlaží se přenáší daleko větší tlaky a nelze tam bourat tolik jako v podlažích vyšších. To si mnozí klienti při koupi bytu neuvědomují. Před koupí bytu doporučuji mít představu, co od něj očekávám, a při výběru pozvat architekta potažmo i statika, zda bude možné představy o nové dispozici v bytě realizovat,“ upozorňuje Martin Panský.

Právní poradna zdarma

Na stánku ESTAV.cz a TZB-info probíhala i právní poradna pro zájemce zdarma. Dnešní konzultační den vedla JUDr. Petra Adámková, Ph.D., která píše velmi přínosné a oblíbené články na portálu ESTAV.cz o povolování staveb nebo o právní problematice sousedských vztahů. „Lidé přicházeli s rozličnými dotazy. Nejčastěji se ptali na problematiku možnosti umístění rodinného domu na stavebním pozemku s problematickým napojením na komunikaci. Již klasickým tématem poradny jsou sousedské spory.“ O druhé jmenované problematice se taktéž dočtete na ESTAV.cz v tématu Sousedé a zákony.

Právní poradna Petry Adámkové na stánku TZB-info a ESTAV.cz
Právní poradna Petry Adámkové na stánku TZB-info a ESTAV.cz

Další technické zajímavosti

Výrobci umí najít inovace i u takových věcí, jakými jsou sušák na ručníky, koupelnová skříňka nebo elektrický přímotop. Když se zkombinují všechny tři věci dohromady, vznikne novinka firmy Zehnder jménem Zenia. Jedná se o elektrické topení do koupelny, které funguje i jako rychlá a esteticky příjemná sušička ručníků. Topný panel totiž tvoří dveře mělké skřínky, za kterou se skrývají držáky na osušky.

Zehnder Zenia
Zehnder Zenia
Zehnder Zenia
Zehnder Zenia

Pro řízení větrání jednotlivých místností v rodinném domě je výhodné, pokud je možné proud vzduchu dělit do dvou okruhů. „Třícestný“ vzduchotechnický ventil u větrací jednotky dodávané firmou Štorc umožňuje nastavení pro rovnoměrné provětrávání všech místností, nebo lze jeden z dvou okruhů uzavřít. Typicky v rodinném domě nejsou plně obsazeny všechny místnosti naráz. Přesto se větrací jednotky dimenzují na celý objem domu. Ventil je ovládán servopohonem a může být řízen podle různých parametrů, například vlhkosti vzduchu, koncentrace CO2 aj. Rozdělení do dvou větracích okruhů umožňuje snížit požadovaný výkon větrací jednotky, tedy i její cenu a provozní náklady.

Další doprovodný program TZB-info a ESTAV.cz v průběhu veletrhu

Konference Požární bezpečnost staveb
  • 20. září od 10 do 17 hod. – Vstupní hala II, Kongresový sál
  • Přijďte si poslechnout problematiku a novinky k tématům: požární bezpečnost výškových budov a jejich odolnost v mimořádných situacích, požární bezpečnost a rizika větraných fasádních systémů, vliv materiálové skladby ETICS na požární bezpečnost budov, role města v otázkách požární bezpečnosti a prevence, reálné problémy při zásahu a preventivní opatření, aktuální úvahy nad větráním chráněných únikových a zásahových cest. Přihlášky a program.
Právní poradenství v oblasti staveb a uzavírání smluv
  • 21. září od 10 do 17 hod. – Hala 1 - F 18, stánek TZB-info a ESTAV.cz
  • Ve stavebně právní poradně ESTAV.cz můžete zdarma konzultovat své právní dotazy týkající se stavby a bydlení. Ohledně smluv na dodávky prací, servis, rekonstrukce apod. vám poradí JUDr. Petra Adámková, Ph.D. a Mgr. Radek Motzke.
Poradenské centrum: Ceny energií a dodavatelé
  • 22. září od 10 do 17 hod. – Hala 1 - F 18, stánek TZB-info a ESTAV.cz
  • Analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info, Ing. Jan Schindler, vám pomůže porovnat vaši cenu za elektřinu a plyn s ostatními nabídkami a poradí, jestli a jak se vám vyplatí změnit dodavatele. Přineste si fakturu a odneste si užitečné informace.
Příručka Jak koupit bydlení
  • Již čtvrté aktualizované vydání praktické příručky obsahuje cenné rady, jak správně postupovat při koupi vysněného bytu či domu. Tištěnou verzi Jak koupit bydlení si můžete vyzvednout na našem stánku v Hale 1 – F 18.
Na vaši návštěvu na veletrhu FOR ARCH 2018 se těší portály TZB-info a ESTAV.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.