logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Bludiště z vypínačů, elektrické letadlo, slavné osobnosti – takový byl letošní Amper

Největší veletrh elektrotechniky, elektroniky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení ve střední Evropě AMPER 2015 se uskutečnil již popáté na brněnském výstavišti. Své výrobky zde na ploše 30 000 m2 představilo 600 vystavovatelů z 22 zemí světa. Pro návštěvníky veletrhu byl připraven tradičně bohatý doprovodný program.

Reklama

AMPER 2015 potvrzuje status největší události elektrotechnického průmyslu v ČR

Veletrh AMPER 2015 v číslech:

  • 600 vystavovatelů z 22 zemí světa (122 ze zahraničí – Slovensko 29, Německo 28, Polsko 16, Rakousko 11, Švýcarsko 9, atd.);
  • 30 000 m2 hrubé výstavní plochy (14 000 m2 čisté výstavní plochy) v halách P, V a F;
  • 30 exponátů z 27 vystavujících společností je přihlášeno do soutěže o nejpřínosnější exponát veletrhu – ZLATÝ AMPER 2015;
  • 32 hodin živého vysílání z veletrhu bude přenášet redakce Elektrika.tv z mediální scény – AMPER FÓRUM;
  • Odhad návštěvnosti 40 000 odborníků z ČR, Slovenska a dalších zemí.

V hale P expozicím dominovali velcí nadnárodní výrobci, například Siemens slavil 125 let v ČR, ABB představila ve velkém stylu své nové vypínače Levit v bludišti vytvořeném z vypínačů. K návštěvě expozice Schneider Electric potom lákal i brněnský rodák, herec Zdeněk Junák.

Obrázek 1: Veletrh Amper 2015
Obrázek 1: Veletrh Amper 2015
Obrázek 2: Bludiště z vypínačů ABB
Obrázek 2: Bludiště z vypínačů ABB

Výstavní halu F zaplnily expozice firem z oblasti výroby elektronických součástek a modulů a zařízení a komponenty pro elektroprůmysl. Významnou část expozic zaujímala sekce OPTONIKA – Optické a fotonické součástky a zařízení, společně s doprovodným programem zaměřeným na optiku a fotoniku pod názvem FÓRUM OPTONIKA 2015, který byl pořádán ve spolupráci s Českou a Slovenskou společností pro fotoniku. Organizátoři veletrhu navíc pro Fórum připravili nové důstojné prostory, hodné oslav Roku Světla, které letos probíhají v rámci celého světa.

Obrázek 3: Elektrické letadlo Ray
Obrázek 3: Elektrické letadlo Ray

Další sekcí umístěnou v hale F a na venkovní ploše byla výstava AMPER Motion pořádaná ve spolupráci s APEL – asociací pro elektromobilou a Asociací elektromobilového průmyslu (ASEP). AMPER Motion nabídl přehlídku dopravních prostředků s elektrickým pohonem, ukázky dobíjecích stanic a setkání odborníků a nadšenců z oboru. Návštěvníci si mohli prohlédnout i osobně vyzkoušet elektromobily Nissan Leaf a NV 200, Luxusní hybrid BMW i8 technologické společnosti Nano Energies, luxusní elektromobil Tesla a další. Velký zájem vzbudily exponáty letounu Ray z dílny VUT v Brně, poháněný elektrickým motorem a elektrická formule studentů ČVUT v Praze.

V hale V mělo premiéru Fórum automatizace – přednáškový prostor, v němž probíhal živý program odborných přednášek o nových koncepcích, výrobcích a řešeních v průmyslové automatizaci. Přednášky se soustředily zejména na automatizační hardware i software, na vliv konceptu Industry 4.0 na vývoj automatizačních prostředků, na vývoj v oblasti strojového vidění, a také na bezpečnost strojů a zařízení, spolehlivost ve virtuálním prostředí.

Jaká je perspektiva elektromobility?

V rámci doprovodného programu veletrhu AMPER 2015 se uskutečnila také odborná konference mapující aktuální směry a trendy vývoje vozidel s alternativními zdroji energie pro pohon. Konference představila směry a trendy vývoje vozidel s elektrickým pohonem v souvislosti se stavem a vývojem v existující standardizaci a legislativě, v technologiích a materiálech a novými poznatky z provozu při současném stavu infrastruktury. Téma elektromobility bylo zasazeno do širších souvislostí elektroenergetiky a začlenění elektrických vozidel do tzv. chytrých sítí (Smart Grids).

ZLATÝ AMPER 2015

V rámci veletrhu AMPER 2015 se uskutečnila již tradiční soutěž o nejpřínosnější exponát veletrhu. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhlo první veletržní den. O vítězích rozhodla desetičlenná odborná komise složená z odborníků z VUT FEKT Brno, ZČU FEL Plzeň, ČVUT FEL Praha, VŠB – TU FEL Ostrava, SAV AV Bratislava a zástupcem časopisu AUTOMA v čele s předsedou komise prof. Ing. Radimírem Vrbou, CSc.

Nejpřínosnějšími exponáty veletrhu AMPER 2015 se staly a prestižní ocenění ZLATÝ AMPER získaly tyto exponáty:

Obrázek 4: Vítězové Zlatého Amperu (zdroj: Terinvest – Amper)
Obrázek 4: Vítězové Zlatého Amperu (zdroj: Terinvest – Amper)
  • Frekvenční měnič INVERT 7L W
    Společnost: ČKD ELEKTROTECHNIKA, a.s.
  • Diagnostický systém pro detekci a lokalizaci částečného výboje MOSAD®-MST-PD
    Společnost: Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně
  • VN přímá kabelová spojka za studena smrštitelná ALL-IN-ONE CJAIO11.2403C
    Společnost: ENSTO Czech s.r.o.
  • Improve It
    Společnost: SCADA Servis s.r.o.
  • TMS – Autonomní mikroklimatická stanice pro měření půdní vlhkosti a teploty s integrovaným dataloggerem
    Společnost: TOMST s.r.o.




 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.