logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nespokojenost s tepelným čerpadlem? Často z těchto 2 důvodů

Odrazují Vás od pořízení tepelného čerpadla negativní zkušenosti lidí z Vašeho okolí s tímto zdrojem tepla? Věřte, že samotná čerpadla jsou v tom často „nevinně“. Nespokojenost stávajících majitelů tepelných čerpadel pramení z dvou různých příčin.

Reklama

Nesprávný typ čerpadla = zima v nemovitosti a vysoké účty za elektřinu

Tou první je nesprávně vybraný typ tepelného čerpadla. Stejně jako si nepořídíte malý sportovní vůz na přesun s velkou rodinou či naopak velké terénní SUV na cesty do nejbližšího supermarketu, není ideální si pořídit ani tepelné čerpadlo vzduch/vzduch do nemovitosti s velkou podlahovou plochou a větším počtem místností apod.

To, že si majitelé tepelných čerpadel pořídili domů nevhodný zdroj tepla, je částečně způsobeno tím, že svůj záměr konzultovali s neprofesionálním prodejcem či ignorovali doporučení odborníka.

Nepoctivý prodejce = dlouhodobé zklamání z tepelného čerpadla

Druhou vyskytující se příčinou je koupě tepelného čerpadla od neseriózního obchodníka. I na trhu s tepelnými čerpadly se „čaruje“ s údaji o výkonu, spotřebě elektrické energii, vydávaném hluku, zárukách apod. Toto ovšem není nešvar pouze České republiky, tento jev se vyskytuje napříč celou Evropou a k jeho vymýcení vznikly společné standardy, které dnes používá 21 zemí EU. Tím standardem je Evropská značka kvality Q, která majiteli tepelného čerpadla dává jistotu, že:

parametry uváděné na čerpadle odpovídaly skutečnosti, což ověřuje registrované technické centrum (v případě České republiky Strojírenský zkušební ústav, s.p. v Brně). V rámci testování podstupuje tepelné čerpadlo i několik pevně stanovených zkoušek, viz přehled:

Zdroj: zakoupeno na Shutterstock.com
Zdroj: zakoupeno na Shutterstock.com
  • dovozce či výrobce poskytoval dostatečnou technickou podporu a zároveň měl vybudovanou servisní síť s reakční dobou do 24 hodin
  • hlavní komponenty byly ve shodě s mezinárodními i národními předpisy
  • akustický hluk tepelného čerpadla za provozu nepřevyšoval stanovenou úroveň
  • tepelná čerpadla byla dodávána s návodem v národním jazyku
  • se na tepelné čerpadlo vztahovala záruka dodávek náhradních dílů nejméně po dobu deseti let
  • tepelné čerpadlo dosahovalo minimálních hodnot efektivnosti COP, a to:
    • 4,3 u čerpadel země/voda
    • 5,1 u čerpadel voda/voda
    • 3,1 u čerpadel vzduch/voda
    • 4,3 u čerpadel přímé odpařování/voda

Při výběru nového zdroje tepla se tedy vyplatí zúžit svůj výběr pouze na ty prodejce, jež mají v nabídce produkty disponující Evropskou značkou kvality Q.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.