logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Vedle úspor nesmíme zapomínat ani na tepelný komfort v interiéru

Klíčovými prostředky pro vytvoření ideálního komfortu v domově jsou podle loňské studie Healthy Homes Barometer 2015 právě čerstvý vzduch a denní světlo. Studie z letošního roku se snaží zodpovědět otázku: Co stojí za spokojeným a pohodlným bydlením?

Reklama

Součástí mezinárodní studie Healthy Homes Barometer 2016 bylo 14 000 respondentů ze čtrnácti evropských zemí včetně České republiky. Výzkum uskutečněný ve spolupráci se společností VELUX zkoumal odpovědi dotázaných, zaměřené na stav a úroveň jejich bydlení. Na základě výsledků studie přišli členové výzkumného týmu z Humboldtovy univerzity v Berlíně na řadu zjištění.

Soustředit se jen na úspory není řešení

Studie informuje, že z pohledu celkové spotřeby energií až 40 % zabírají budovy. Z tohoto důvodu je velmi důležitý proces renovace. Když se výzkumníci ptali respondentů na důvod, proč by svůj domov renovovali, až 75 % dotázaných odpovědělo, že z důvodu snížení nákladů na energie. Kvůli zlepšení celkového pocitu pohodlí u sebe doma pak rekonstruuje 73 % lidí.

Studený domov = nezdravý domov

V průběhu zimy 2014/2015 pociťovali až čtyři z pěti (82 %) Evropanů chlad ve svých domovech. V chladném interiéru se stále nebo po většinu času vyskytovalo 18 % dotázaných. Až 45 % respondentů udržuje po dobu zimních měsíců příliš nízké teploty v interiéru jen proto, aby ušetřili. Součástí tohoto problému je i tzv. energetická chudoba, která vzniká při dlouhodobém bydlení v chladném interiéru. Lidé žijící ve studených domovech až ve čtvrtině případů (24 %) obviňují ze zimy nedostatečnou izolaci a 17 % z nich neadekvátní topný systém.


Výhody zdravého bydlení
Zdravý domov znamená místo, kde se cítím zdravěji, mám více energie a netrpím respiračními problémy.

Ušetřit se však Evropané nesnaží jen v otázce vytápění. Někteří respondenti s vidinou finanční úspory v průběhu zimy vůbec nevětrají svůj domov. Přitom stačí tak málo – okno otevřít na pět minut dvakrát až čtyřikrát denně. Tím dojde k výměně vzduchu při minimálních energetických ztrátách. Před větráním je však potřeba vytápění vypnout nebo ztlumit na minimum.

Jedním z primárních benefitů zdravého domova je vnitřní teplota

Podle studie si 30 % Evropanů myslí, že cestou ke komfortní teplotě a zároveň šetření energiemi je její neustálá regulace. Právě tento problém zvyšuje pravděpodobnost vytváření studeného domova. Je však pravda, že při neustálém koloběhu pracovního a soukromého života je vnitřní teplotu velmi těžké udržet na správné úrovni.

Kromě studeného domova v zimě Evropané bojují i s opačným problémem – s přehříváním domu. Po čas léta v roce 2015 to pociťovalo až 87 % respondentů a téměř třetina (31 %) se zdržovala pravidelně v přehřátém interiéru. Kromě nepohodlí číhají na obyvatele prostor s nadměrnou teplotou infekce krku a nekvalitní spánek. Obzvlášť rizikovou skupinou je v tomto případě starší generace.

Dalším negativním jevem, který se vyskytuje v chladných interiérech se zvýšenou vlhkostí, jsou plísně. Přirozeně je likviduje dostatek čerstvého vzduchu, správná teplota interiéru a přiměřená vlhkost. Optimální teplota domu a bytu by měla být na úrovni 19 až 21 °C, v ložnici pak přibližně 18 °C. Vlhkost vzduchu by se měla pohybovat v rozmezí 45 až 55 % – přesáhnout 60 % by však neměla.




Jedním ze zjištění, která vyplývají ze studie Healthy Homes Barometer 2016, je, že ženy vnímají otázku renovace a vnitřního prostředí komplexněji než muži. Nesledují totiž pouze úsporu energií nebo zvýšení komfortu – až 77 % Evropanek motivuje k renovaci také finanční úspora a 76 % více pohodlí.

Více o tom, jak si v domě zajistit vhodné prostředí pro zdravý a spokojený život, naleznete na velux.cz/zdravebydleni.

VELUX = VE (ventilace, větrání) + LUX (světlo)

Výzkum dostatečného větrání interiérů s pomocí oken VELUX je příkladem, jak pojímá tato společnost odkaz svého zakladatele Villuma Kanna Rasmussena, který měl vizi vytvořit tzv. modelovou společnost. Tedy firmu, která pracuje s výrobky užitečnými pro společnost a jež jedná se svými zákazníky, dodavateli, zaměstnanci všech kategorií a akcionáři lépe než většina jiných společností.

Vlastníkem společnosti VELUX je skupina VKR Holding A/S, jejíž akcie drží několik nadací založených rodinou zakladatele Villuma Kanna Rasmussena. Většina zisků skupiny je určena na výzkumné, ekologické a kulturní účely. V roce 2015 nadace společnosti VELUX a její mateřské skupiny VKR Holding A/S na tyto účely věnovaly 545 příspěvků v celkové výši přes 111 milionů eur.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.