logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ohlédnutí za stavebními veletrhy IBF a SHK

Brněnské stavební veletrhy IBF a SHK jsou bezesporu hlavní událostí roku. Pro odbornou i laickou veřejnost se otevírají nové příležitosti ze světa moderního a úsporného stavění. Veletrh je příležitostí k posouzení nabídek vystavovatelů a k diskusím, které dané možnosti představují.

Reklama

Hlavním tématem letošního ročníku Stavebních veletrhů Brno 2010 (13. až 17. dubna) byly (jak jinak) úspory energií. Téma, které se otevírá na mnoha diskusních fórech a obsahuje více než polovinu textů v časopisech, dostalo na veletrhu novou dimenzi. Nabídlo osobní setkání s těmi, kteří dané možnosti prezentují (v české i světové konkurenci), ukázalo zajímavé stavby, které mohou být inspirací. Neřešilo však pouze otázku, jakým způsobem a s kým stavět, ale také přijatelné způsoby financování včetně vhodného a designově zajímavého zařizování interiéru.

Spojení nosných témat

Stavební veletrhy Brno zahrnují dva stěžejní projekty - 15. mezinárodní stavební veletrh IBF a 11. mezinárodní veletrh technických zařízení SHK Brno, které doplňují akce EDEN 3000 - Stavební centrum EDEN a letos poprvé také Mezinárodní veletrh bydlení MOBITEX. "Spojení přispělo k rozvoji obchodních příležitostí. Byl vytvořen ucelený komplex veletrhů, který obsahuje všechny obory stavebnictví, technického zařízení budov a vše o nábytku a bydlení," vysvětlují organizátoři.

Záměrem bylo kromě jiného i jakési shrnutí informací o úsporách energií a vytvoření nové platformy nazvané Energie pro budoucnost. Akce preferovala malé, distribuované zdroje energie - solární, malé vodní, větrné, kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie z biomasy. Hovořilo se také o legislativě v oblasti připojování distribuovaných zdrojů energie, o její kvalitě doma i v zahraničí, o koncepci Smart Grids, což jsou "inteligentní sítě", které umožňují regulovat výrobu a spotřebu elektrické energie v reálném čase, jak v místním, tak v globálním měřítku. Principem je podle slov odborníků "interaktivní obousměrná komunikace mezi výrobními zdroji a spotřebiči nebo spotřebiteli o aktuálních možnostech výroby a spotřeby energie".

Energeticky úsporné budovy

Energetická efektivita se řešila také v rámci akcí Česko-německé průmyslové a obchodní komory (ČNOPK). "Společně s renomovanými partnery a spoluvystavovateli chceme ukázat, jak rozmanité a konkrétní mohou být úspory energie a jak důležitá je v současné době tato tematika v mnoha oborech hospodářství," uvedla Mirjam Schwan, zástupkyně výkonného člena představenstva a představila celé pole působnosti partnerů ČNOPK: dodavatelé energie, automobilové koncerny, banky, certifikační firmy, výrobci stavebních prvků, advokátní kanceláře a elektronické koncerny.

Stavební materiály a technologie

Z hlediska energetiky se na brněnském výstavišti řešila také problematika izolací, otvorových výplní, stavebních materiálů, systémů vytápění a sanitárních zařízení. Samostatnou kapitolu tvořilo získávání energií pomocí tepelných čerpadel a solárních systémů. Za všechny vystavovatele jmenujme alespoň společnost Rockwool, která byla v obležení návštěvníků nejen kvůli materiálům a technologiím, ale především proto, že s návštěvníky diskutovali o tom, jak zateplovat, jak instalovat protipožární a zvukové izolace z kamenné vlny. Našli tady izolace vhodné pro zateplení střech, fasád, příček, podlah, potrubí i kotlů, poradili se, jak ušetřit při nákupu izolací díky speciálním nabídkám připraveným pro aktuální programy Zelená úsporám a Nový panel.

Velký zájem o poradenská centra

Radilo se nejen na stáncích, ale také a v rámci poradenských center pro návštěvníky, kde měli zájemci možnost konzultovat své problémy a návrhy spojené se stavbou, rekonstrukcí, financováním nebo interiérem. V šesti centrech ve čtyřech pavilonech jim byli k dispozici odborníci z řad stavebníků, podlahářů, instalatérů a topenářů, pasivních domů, bytových architektů a také ze Státního fondu životního prostředí.

"V tomto započatém trendu budeme i nadále pokračovat. Lidé začínají chápat potřebu objektů, v nichž je nízká spotřeba energie a navíc při jejich stavbě či rekonstrukcích mohou získat peníze z dotačních titulů. Z iniciativy Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR jsme podepsali memorandum o spolupráci, která má směřovat k vybudování kvalitního informačního střediska udržitelné výstavby. Centrum má navázat na existenci celoročního projektu společnosti Veletrhy Brno a Stavebního centra EDEN 3000, jehož součástí je dosud jediná stálá výstava montovaných domů v ČR," vysvětlují organizátoři další směřování projektu.

Zlaté medaile IBF a SHK

Součástí každého stavebního veletrhu je také vyhlašování vítězů v řadě oborů. Novinkou letošního ročníku byla větší specifikace kategorií se zaměřením na úspory energií. Soutěž byla určena pro exponáty, které jsou vystaveny na mezinárodních stavebních veletrzích IBF a SHK. Byly vyhlášeny rovněž výsledky soutěže Stavba Jihomoravského kraje 2009, jejímž posláním je podle slov organizátorů prezentace a propagace kvalitních výstupových projektů v Jihomoravském kraji a přiblížení nejlepších stavebních děl a jejich tvůrců širší laické i odborné veřejnosti. Soutěž každoročně vyhlašuje Jihomoravské stavební společenství při Svazu podnikatelů ve Stavebnictví v ČR pod záštitou Jihomoravského kraje. V kategorii Stavby občanské vybavenosti tentokrát zvítězila stavba pavilon P na brněnském výstavišti. Další výsledky soutěží lze najít na internetové stránce brněnského výstaviště.

Výsledky průzkumu návštěvníků

Podle předběžné závěrečné zprávy byl letošní ročník Stavebních veletrhů Brno úspěšný. Z veletržního průzkumu vyplynulo, že s návštěvou veletrhu bylo spokojeno 81 procent návštěvníků a s počtem vystavených produktů a služeb pak 78 procent. Celkem 73 procent návštěvníků vyjádřilo spokojenost s počtem vystavených novinek.

"Na tomto veletrhu jsme se prezentovali poprvé, zájem o informace byl obrovský. Každý den jsme si zvali do expozice poradce k různým otázkám a v expozici nebylo k hnutí, tvořily se fronty návštěvníků, kteří chtěli poradit. Akce se opravdu vydařila, předčila naše očekávání," říká Kateřina Tydlačková, projektová manažerka z Centra pasivního domu. Také Jan Tužil, oblastní manažer, Wienerberger cihlářský průmysl, nešetřil chválou:

"Celkově se dá říci, že firma s letošním ročníkem veletrhu byla spokojená, předjednali jsme dokonce řadu kontraktů, které vyhodnotíme během příštího měsíce. Brno je pro nás vždy místem, kde pořádáme se svými partnery obchodní schůzky, což je v této době velmi důležité."

S výsledků předběžného šetření je patrné, že výstavy a veletrhy (zvláště pak stavební) zůstanou i nadále zapsány v manažerských diářích navzdory všem předpovědím o virtuálních seminářích, poradách a veletržních akcích. Lidský kontakt je zvláště v dobách krizových nenahraditelný.

Foto: redakce a www.bvv.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.