logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Knauf Cleaneo Linear – bez tmelení s neviditelnými spárami

Detail hrany desky Cleaneo Linear – hrany do sebe přesně zapadnou tak, aby ze vzdálenosti 2,5 m nebyly spáry znatelné
Detail hrany desky Cleaneo Linear – hrany do sebe přesně zapadnou tak, aby ze vzdálenosti 2,5 m nebyly spáry znatelné

Děrované sádrokartonové desky Knauf Cleaneo se na trhu objevily dávno předtím, než se prostorová akustika stala velkým tématem posledních let. Jejich posláním bylo, kromě schopnosti pohlcovat hluk, také přispět k vylepšení designu podhledů instalovaných v nejrůznějším prostředí.

Bonusem navíc byla způsobilost příměsi zeolitu rozkládat škodlivé látky v ovzduší interiéru jako byl cigaretový kouř, formaldehyd nebo zápach z kuchyně. Proto se Cleaneo desky uplatnily často ve školách, v kancelářích a dalších místech s vyšší koncentrací lidí. S příchodem potřeby řešit akustický komfort v prostorách určených k bydlení stejně jako u veřejných či kulturně-společenských staveb, získal význam Cleaneo desek z tohoto pohledu výrazně vyšší prioritu. Z akustického hlediska je tato deska jedinečná, protože nabízí mnoho variant děrování, jejichž volbou lze přímo ovlivnit dobu dozvuku. Kromě velikosti a tvaru děr jsou to i různé rozteče děr a jejich počet v daném segmentu. Knauf paletu desek s Cleaneo efektem průběžně doplňoval a modernizoval. Posledním přírůstkem bylo rozptýlené obdélníkové děrování (rok 2018), jež bylo navrženo v úzké spolupráci s architekty, a které přineslo do designu interiéru nový svěží vítr.

Nové provedení hran s praktickým zámkem

Z větší vzdálenosti je spára neznatelná. Obdobné platí pro zápustnou krytku
Z větší vzdálenosti je spára neznatelná. Obdobné platí pro zápustnou krytku

Postupný vývoj desek se však nezaměřil jen na výsledný efekt a design, ale rovněž na usnadnění instalace, která se přece jen v určitém smyslu liší od běžné sádrokartonové konstrukce podhledu. Je to dáno nejen podstatou desky s děrováním, ale i její funkcí (akustická deska). Tento rok však přišel Knauf u vybraných Cleaneo desek s novinkou v podobě provedení Cleaneo Linear, které není třeba vůbec tmelit. Základem je unikátní přesné provedení hrany na polodrážku s jemným zkosením viditelné části tak, aby bylo možné na sebe navazující desky jednoduše do sebe na sucho zaklapnout. Mezi deskami tak vzniká vlasová spára viditelná z několika desítek centimetrů, ale téměř neznatelná ze vzdálenosti 2,5 m. Účelem tohoto z výroby provedeného klip-klap zámku je významně urychlit montáž právě absencí tmelení. Zároveň provedení hrany automaticky zajišťuje osovou vzdálenost děrování u sousedících desek. Nové provedení je určeno pouze pro desky s průběžným děrováním. V nabídce je zatím 5 typů děrování (čtvercové respektive kulaté). Pohledová strana desky je z vysoce bílého kartonu pro co nejlepší schopnost krytí bílou barvou. Aby nedošlo k narušení čistého designu přetmelováním šroubů, dodává Knauf s touto hranou také speciální zápustnou krytku „Cleaneo-Caps“ ve stejném tvaru jako je zvolené děrování (čtverec nebo kruh), která slouží k neviditelnému přichycení desky k CD profilu. Jednoduše „zapadne“ při montáži do děrování a přišroubuje se doporučenými šrouby. Je důležité vědět, že spojení pomocí Cleaneo-Caps není určeno pro dynamické namáhání! Knauf Linear má montážně ještě jedno neopomenutelné specifikum. Pod příčnými (kratšími) hranami desek Linear děrování 8/18 je třeba zdvojit profily a vzájemně spojit jejich příruby krimplováním, aby se vzájemně neposunuly. Důvod je šroubování pomocí Cleaneo-Caps vždy až do druhé řady děr, čímž by se dva šrouby na jeden profil nevešly. U ostatních druhů děrování (tedy 10/23, 12/25 a 12/25) se profil nezdvojuje, protože šrouby s Cleaneo-Caps se umisťují do krajní řady děr. Protože se spoje u nového provedení Linear netmelí, odpadá tímto rovněž riziko výskytu vlasových trhlinek například při dotvarování konstrukce.

Upevnění desek s Cleaneo-Caps
Upevnění desek s Cleaneo-Caps

Zápustná krytka po instalaci není prakticky vidět
Zápustná krytka po instalaci není prakticky vidět

Cleaneo Tape nebo plná deska?

Pohledové napojení akustického podhledu s děrovanými deskami Cleaneo Linear na kolmou obvodovou stěnu je proveditelné hned několika způsoby. Základní realizace počítá s tím, že děrovaná deska je „dotažena“ až ke spoji podhled-stěna. V tomto případě je nutné před instalací vždy seříznout zmíněnou hranu a hlavně si být jistý, že místnost je skutečně perfektně pravoúhlá. Pokud tomu tak není, děrování vám postupně „mizí ve stěně“ a působí mimořádně nevzhledně. Druhé, a z designového pohledu zcela určitě přijatelnější provedení, je vložit mezi děrovanou desku a stěnu plnou desku, která vytvoří obvodový pohledový věnec. Ten vám navíc umožní vyrovnat již zmiňované odchylky v pravoúhlosti půdorysu. Třetí, velmi elegantní variantou, je využít další novinku Knauf, kterou je samolepicí páska Cleaneo Tape. V tomto případě jsou desky opět dotažené až ke spoji podhled-stěna a na vytvoření přechodového „plného věnce“ poslouží tato samolepicí páska, která zakryje v určité šířce děrování. Uvedený postup výrazně zrychluje a usnadňuje montážní práci. Cleaneo Tape pásku není samozřejmě možné používat u rozptýleného děrování a pro děrování Cleaneo desek větší jak 12 mm. Páska je dodávána v rolích o šířce 49, 98 a 160 mm. Pásku lze okamžitě po nalepení přemalovat.


Zpracováno dle podkladů Knauf


Knauf Praha s.r.o.
logo Knauf Praha s.r.o.

Společnost KNAUF Praha s.r.o. působí na českém stavebním trhu od roku 1991. Je jedním z nejvýznamnějších výrobců stavebních materiálů v oblasti sádrokartonových produktů a systémů. Značka Knauf je vždy spojována s vysokou kvalitou a nadstandardním ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.