logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

MEIBES vyvíjí zařízení s unikátní metodou absorpčního chlazení

Využívání přírodních zdrojů pomocí solárních kolektorů patří mezi účinné a spolehlivé způsoby k získání energie. Každoročně ale jejich uživatelé řeší, jak v létě bezpečně zamezit jejich přehřátí.

Konec nebezpečnému přehřátí solárních kolektorů

Využívání přírodních zdrojů pomocí solárních kolektorů patří mezi účinné a spolehlivé způsoby k získání energie. Každoročně ale jejich uživatelé řeší, jak v létě bezpečně zamezit jejich přehřátí. Firma Meibes proto vyvinula jedinečnou metodu absorpčního chlazení, která zaručuje bezpečné chlazení kolektrorů a přebytkové teplo navíc využívá k chlazení uvnitř domu. Novinka se na trh dostane v příštím roce.

Kvůli šetrnosti k životnímu prostředí a značné finanční úspoře stoupá každoročně počet uživatelů solárních kolektorů až o 30 procent. Zejména v létě však musí pamatovat na jejich bezpečné chlazení. Předimenzované solární sestavy mohou vést k provozním problémům, kdy může kvůli varu teplonosné látky v kolektorech dojít k pronikání přehřáté páry do rozvodů. Jedním z nejrozšířenějších způsobů odebírání přebytečného tepla z kolektoru je dohřev bazenu. Tento způsob řeší jen přehřátí kolektorů, s tím, že uživatelé v horkých letních dnech nenaleznou chladné místo v domě ani v bazénu. Revoluci v bezpečném chlazení solárních kolektorů představuje jedinečná metoda absorpčního chlazení, kterou na trhu představí německá společnost Meibes s dlouholetou tradicí. Díky jednotce o velikosti menší lednice umožní přebytkové teplo využít pro chlazení.

"Hlavní výhoda absorpčního zařízení spočívá v tom, že má na rozdíl od konvenčního chladicího zařízení nižší spotřebu elektrické energie. Celý systém funguje v symbióze, potřeba chladu a solární zisky jsou v přímé úměře. Potřeba chlazení přichází v době, kdy máme výrazné přebytky tepla ze solárního systému". Jedná se tak o dokonalou souhru dvou faktorů, které se navzájem doplňují. Ing. Josef Pouba, technický ředitel Meibes s.r.o.

Jak systém funguje?

Solární systém pro přítápění, ukládá tepelnou energie do akumulačního zásobníku otopné vody, zásobník se může ohřívat až na teplotu 90 °C a po dosažení této teploty dochází k přehřívání solárních kolektorů, jelikož není kam teplo ukládat. Při použití jednotky absorpčního chlazení využíváme teplotu akumulované otopné vody k přeměně na chlad. Chlad předáváme do obytné části domu fan-coilovými jednotkami, nebo velkoplošným stěnovým nebo stropním systémem. Absorbční chlazení pracuje při teplotě otopné vody nad 70 °C.
Absorpční chlazení bude na trhu od roku 2016. Unikátní metodu vyvinula německá firma Meibes. Také veškerá výroba probíhá v Německu. Cena přístroje zatím není stanovena.

Odborné technické poradenství:

Tel.: 284 00 10 81
Mail: projekty@meibes.cz


Aalberts hfc CZ s.r.o. (Flamco/Comap)
logo Aalberts hfc CZ s.r.o. (Flamco/Comap)

Skupina Aalberts, Hydronic Flow Control: značky Flamco-Meibes-Simplex pokrývají široké spektrum inovativních systémů techniky zařízení budov od instalace u zdroje tepla přes jeho distribuci až po regulaci předávání. Společnost COMAP je expertem v systémech ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.