logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Bezpečná lokalita, bydlení i výtahy

Reklama

Projekt "Bezpečná lokalita - Bezpečné bydlení" Ministerstva vnitra České republiky byl projednán a vyhlášen koncem roku 2008 Poradním sborem pro situační prevenci kriminality. Jedná se o pilotní projekt, který je v současné době realizován ve dvou oblastech ČR, jež byly k tomuto účelu vybrány. Jde o objekt v ulici Koniklecova 5 v Brně a objekt v ulici Nad ovčírnou 344 ve Zlíně. Co přesně je ale podstatou BL-BB ?

Podstatou tohoto projektu je změna postojů občanů k problematice bezpečnosti, jejich motivace k bezpečnějšímu chování, k zabezpečení bytů a obytných domů, ke zlepšení sousedských vztahů a respektování domovního řádu. Cílem pak je zvýšení bezpečnosti obyvatel těchto domů, snížení anonymity v domech, snížení rizika pohybu neoprávněných osob v prostorách domu a rizika poškozování jeho zařízení (vandalismu) a také zamezení páchání trestných činů a přestupků v těchto prostorech. V roce 2009 se začala realizovat I. etapa projektu, která byla neinvestiční. V té době probíhal výběr vhodné lokality pro tento projekt a následně byly zpracovány dokumenty vycházející z podrobných dotazníků, které vyplňovali obyvatelé těchto domů.

V tomto článku se zaměříme na první objekt ze dvou vybraných, a to na objekt v ulici Koniklecova 5 v Brně - Novém Lískovci. Jedná se o poměrně veliký 13 podlažní panelový dům s celkovým počtem 156 bytů. Dům byl postaven v roce 1994, kdy jeho dokončení, z důvodů fi nančních potíží, spolufinancovalo 13 městských částí. Podle toho, kolik do dostavby investovali, tolik dostali k dispozici bytů. Z 30 % je dům určen jako dočasná ubytovna pro matky s dětmi (cca na 3 měsíce). Jinak se jedná se o klasický nájemní dům, ve kterém nejsou žádné byty zvláštního určení. Některé městské části přidělují byty v rámci jejich pořadníků, jako by se jednalo o normální byty. Ostatní městské části sem ale posílají problémové nebo sociálně slabé nájemníky. Proto jsou v domě často rozbité schránky, dveře, výtah nejezdí. Pokreslené a poškrábané zdi a odpadky na chodbách i ve výtazích už zde dnes nikoho ani nepřekvapí. Situaci nepřidává ani fakt, že se po domě často potulují neznámí lidé, čemuž se zatím nepodařilo zamezit. Z uvedených důvodů byl vybrán právě tento objekt.

Od března letošního roku začaly na domě probíhat také s tímto projektem spojené stavební úpravy. Všechna okna byla vyměněna za nová a dům byl kompletně zateplen. Nutné bylo také vyměnit výtahy, které zde již pod velkým náporem obyvatel domu pomalu dosluhovaly, a jejichž bezpečnost neodpovídala evropským normám. Jelikož brněnská společnost Beta Control nabízí výtahy na velmi vyspělé technické úrovni a klade důraz především na kvalitu a bezpečnost, byla vybrána jako dodavatel nových výtahů právě do tohoto domu.

Výtahy jsou v domě dva, což vzhledem k počtu obyvatel domu není opravdu mnoho. První menší výtah je postaven ve standardní variantě, druhý větší výtah je pak postaven jako evakuační. V případě výpadku proudu tento výtah umožňuje neomezenou jízdu po dobu 45 minut, poté sjede do nejbližší stanice, kde zastaví. Dveře byly u obou výtahů použity automatické se zvýšenou požární odolností EW60, nosnost výtahů vzrostla z původních 320 a 500 kg na 400 a 1000 kg. Do výtahů byl umístěn také kamerový systém a mnoho dalších bezpečnostních prvků tak, aby výtah odpovídal současným moderním požadavkům a samozřejmě také všem platným normám.

Firma Beta Control nabízí nejen vzdálenou správu výtahů přes webové rozhraní (servisní technici mají výtah pod kontrolou 24 hodin denně přes web nebo mobilní telefon), ale také dokáže ve svých výtazích, pokud to investor požaduje, identifi kovat jeho uživatele. Děje se tak pomocí Dallas čipů, které jsou potom nutné pro přístup do výtahu a jeho uvedení do pohybu. Jednotlivým Dallas čipům (tedy v podstatě jejich uživatelům) lze nastavit, do jakých pater a v které denní době budou moci výtahem jezdit. I tento systém bude v objektu použit. Není to ovšem jediná výhoda řídící elektroniky výtahů od společnosti Beta Control.

Jak jsme vás již informovali v předešlých číslech našeho bulletinu, tato řídící elektronika dále také umožňuje připojení přístupových systémů k jednotlivým dveřím v domě. Většinou se jedná o hlavní vchodové dveře do domu, případně o dveře zadního vchodu. V tomto domě bude ovšem použit tento systém nestandardně. Požadavek ze strany investora zněl: "zabezpečit dveře v každém patře směrem ze schodiště na chodbu před jednotlivými byty". Ke každým dveřím (otevíracímu mechanismu) budou tedy nainstalovány Dallas čtečky a pro otevření těchto dveří bude opět nutné přiložit čip. Bude se jednat o stejný čip, jako v případě použití výtahu.

Dalším prvkem systému "Bezpečný dům", jak je soubor těchto zabezpečovacích prvků firmou Beta Control nazýván, je soustava kouřových čidel. Čidla v tomto objektu budou umístěna na chodbě před byty v každém patře. Tato čidla umožňují identifi kovat případný vznik požáru reakcí na kouř nebo enormně zvýšenou teplotu. Na rozdíl od autonomních kouřových čidel, která v případě požáru oznámí tuto skutečnost pouze zvukovým signálem, tato čidla dokážou poslat alarmovou zprávu až na pět mobilních telefonních čísel, nebo na PCO (pult centrální ochrany).

V současné době jsou již oba výtahy v provozu a další prvky budou nainstalovány nejpozději do konce října letošního roku. Výsledky pilotního projektu v domě Koniklecová 5 mohou, ale také nemusí ukázat cestu k řešení obdobných problémů i na ostatních sídlištích po celé České republice.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.