logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Rekonstrukce výpravní budovy v Havířově začala

Rekonstrukce výpravní budovy v Havířově začala, foto SŽDC
Rekonstrukce výpravní budovy v Havířově začala, foto SŽDC

Rekonstrukce za 137 milionů Kč je největší letos realizačně zahajovaný projekt na Moravě v oblasti oprav nádražních budov.

Reklama

Začíná přeměna zastaralé a z provozního hlediska nevyhovující budovy

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dnes předala zhotoviteli staveniště pro zahájení rekonstrukce výpravní budovy ve stanici Havířov. Je to největší letos realizačně zahajovaný projekt na Moravě v oblasti oprav nádražních budov. Rekonstrukci, která bude stát 137 milionů korun, zajistí společnosti OHL ŽS a TOMI REMONT.
Přestože nádraží není kulturní památkou, jde podle architektů o unikát. Nádražní budova v Havířově dokázala přežít návrh na demolici kvůli své zbytečné velikosti.

„Začíná přeměna zastaralé a z provozního hlediska nevyhovující budovy na objekt odpovídající požadavkům a standardům 21. století. V průběhu dvou let projde celý objekt kompletní rekonstrukcí včetně výrazných dispozičních změn,“ uvedl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Co se bude opravovat?

  • Bude se upravovat obálka budovy (fasáda včetně výměny oken a dveří, zateplení a výměny střešní krytiny).
  • Současně dojde ke změně dispozic vnitřních prostor pro potřeby SŽDC, dopravců a veřejnost.
  • Součástí stavby bude rekonstrukce přípojek inženýrských sítí, vnitřních rozvodů (ústřední vytápění, elektrorozvody),
  • vybudování nových sociálních zařízení pro veřejnost,
  • doplnění prvků pro zajištění bezbariérovosti, například výtahů.
  • Dojde rovněž k instalaci nového informačního a orientačního systému a vodicích prvků pro nevidomé.

Rekonstrukce výpravní budovy bude probíhat ve dvou etapách

Nejprve bude provedena rekonstrukce stávající provozně administrativní části a přilehlých zpevněných ploch včetně venkovního schodiště. Cílem prací je vybudování nové odbavovací haly pro cestující a nové zázemí pro dopravce (zákaznického personálu Českých drah a RegioJetu).
V rámci druhé etapy bude provedena rekonstrukce stávající odbavovací haly a restaurace, a to včetně prosklené stěny a střechy, dále dojde k přestěhování pokladen do nové odbavovací haly a následně k vybudování nového WC pro cestující v místě stávajících pokladních přepážek.


Rekonstrukce výpravní budovy v Havířově začala, foto SŽDC, autorem vizualizací je společnost Kohl Architekti

Navazuje projekt s názvem Přednádražní prostor Havířov

Na výše uvedený projekt přímo navazuje projekt s názvem Přednádražní prostor Havířov realizovaný Statutárním městem Havířov. „Jedná se o výjimečný projekt, který navždy změní vstupní bránu do našeho krásného města. Jsem šťastný, že to, co 30 let nešlo, se podařilo prosadit. Havířov si takovou investici zaslouží,“ sdělil primátor města Havířov Josef Bělica.

Hlavním cílem akce je revitalizace přednádražního prostoru zahrnující vybudování dopravního terminálu a související infrastruktury včetně parkovacích stání. Realizace bude zahájena ještě letos.
SŽDC připravuje také projekt modernizace samotné železniční stanice Havířov, který by se měl realizovat v letech 2021 a 2022.
Autorem vizualizací je společnost Kohl Architekti

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.