logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Vývoj příprav na topnou sezónou: od nákupu paliva po servisní prohlídky kotlů

Ústřední vytápění je poměrně nový vynález. První systémy s teplovodními radiátory a kotlem se začaly objevovat někdy v polovině 19. století, na naše území tato inovace přišla někdy počátkem století dvacátého. Tehdejší otopné systémy byly samozřejmě technologicky daleko jednodušší a o současných možnostech regulace vytápění si lidé mohli nechat jen zdát. Drobná údržba a letní starosti majitelů kotlů jsou však po desetiletí překvapivě podobné.

Tehdy i dnes: Nákup a uskladnění paliva

Léto vždy přinášelo pro mnoho majitelů kotlů na tuhá paliva nutnost objednávky uhlí a jeho složení na určené místo do sklepa. Uhlím se ostatně běžně topilo i ve městech a v bytových domech většinou bývala v každém pokoji kamna. Zatímco většina městských domů už dnes využívá ústřední plynové nebo dálkové topení, kotle na tuhá paliva nacházejí využití hlavně v rodinných domech nebo ve firmách. Léto však nejvhodnějším obdobím pro nákup tuhých paliv zůstalo. Platí to zejména pro dřevní pelety, které v létě seženete mnohem levněji než před začátkem a během zimy.

©Tomasz Zajda, Fotolia
©Tomasz Zajda, Fotolia

Radiátory a jejich stav

První litinové teplovodní radiátory se objevily v druhé polovině 19. století v USA. U nás se začaly využívat až o pár desítek let později. Tehdy šlo o technologickou novinku používanou hlavně v honosných vilách a obyvatelé běžných činžovních domů se stále museli spokojit s obyčejnými kamny na uhlí. Princip teplovodního radiátoru se od té doby nijak nezměnil. Stále jde o kovové těleso s velkým povrchem, které předává teplo otopné vody okolnímu vzduchu. Staré litinové radiátory se ale v současnosti často nahrazují nízkoteplotními otopnými tělesy navrženými pro použití s moderními kondenzačními kotli. Radiátory příliš velkou údržbu nepotřebují, pouze je během léta zkontrolujte, zda nerezavějí a neprotékají. V takovém případě zajistěte jejich opravu.

Regulace vytápění dříve a dnes

První systémy ústředního vytápění používaly jako teplonosné médium páru. S parním vytápěním začal v osmnáctém století experimentovat třeba známý skotský fyzik a vynálezce James Watt. Skutečné možnosti regulace parního a teplovodního vytápění ale přinesl až jeho velký rozvoj v období po první světové válce, kdy se začínají více objevovat teplovodní systémy vytápění s regulací výkonu tepelného zdroje. V současné době jsou možnosti regulace vytápění velmi široké. „Často se využívá například ekvitermní regulace vytápění, kdy je výkon zdroje tepla řízen na základě teploty vnějšího vzduchu. U dálkového vytápění jsou již běžným standardem termostatické hlavice. Ty mohou být i digitální s možností časového nastavení teploty radiátoru,“ popisuje moderní trendy v regulaci vytápění Roman Švantner, produktový manažer společnosti ENBRA, která se zabývá prodejem, instalací a servisem otopné techniky. I termostatickým hlavicím je dobré v létě věnovat malou pozornost. Během letní odstávky topení je ponechejte otevřené na maximum a jednou za čas je protočte.

ENBRA termostatická hlavice UNI-SH
ENBRA termostatická hlavice UNI-SH

Co dříve lidé neřešili: Emise a odborné prohlídky kotlů

Moderní doba přinesla v oblasti vytápění i některé dříve netušené novinky. Jednou z nich je důraz na emise a ekologicky přijatelný provoz kotlů. Zatímco dříve se velká města kvůli vytápění uhlím v zimě potýkala s velkým znečištěním ovzduší, dnes už tyto problémy přetrvávají hlavně na malých městech a na vesnicích. Podmínky pro provoz kotlů se v souvislosti s emisemi neustále zpřísňují. „Od ledna 2018 už bude možné prodávat pouze kotle na tuhá paliva splňující přísné podmínky 4. a 5. emisní třídy. Kotle 1. a 2. emisní třídy, tedy většinu starých kotlů na tuhá paliva, pak nebude možné od roku 2022 provozovat vůbec,“ popisuje legislativní předpisy týkající se emisí kotlů Roman Švantner ze společnosti ENBRA. Se správnou funkcí moderních kotlů souvisí také pravidelná údržba. Výrobci doporučují nechat kotel alespoň jednou ročně prohlédnout servisním technikem. Tuto prohlídku ale nenechávejte až na podzim, kdy může být těžké patřičného odborníka sehnat.


ENBRA, a.s.
logo ENBRA, a.s.

ENBRA, a. s. je lídrem v prodeji vodoměrů a v první trojce dodavatelů měřičů tepla. Nabízí sortiment tepelné techniky, vzduchotechniky, chlazení a fotovoltaiky. Je dodavatelem produktů i poskytovatelem služeb - patří k vedoucí trojici rozúčtovatelů nákladů ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.