logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Baumit Nivello Quattro: samonivelizační podlahová stěrka pro dokonale hladký povrch

Nová samonivelizační podlahová stěrka Nivello Quattro je méně náročná na zpracování a následné ošetření s rychlým tuhnutím a tvrdnutím a dokonale hladkým povrchem bez viditelných pórů. Za ideálních podmínek je vrstva pochozí už po 2-3 hod. a již po 24 hod. je možné začít s pokládkou dalších vrstev podlahy.

Stavebnictví se neustále precizuje. Mírou už dávno nejsou centimetry, ale milimetry. O kvalitě stavby rozhodují konstrukční detaily, výrobci na trh dodávají přesné tvarovky a stavební prvky se k sobě nezdí, ale navzájem se lepí… Podobný vývoj zasáhl snad všechny oborové činnosti ve stavebním odvětví: malíře, štukatéry, obkladače nebo podlaháře. Posledně jmenovaným je určen produkt Nivello Quattro, samonivelizační podlahová stěrka na bázi síranu vápenatého.

Rovinnost podkladu před pokládkou finálních podlahových vrstev, jako jsou dlažby, PVC, plovoucí podlahy nebo parkety, předepisuje norma a v zásadě by neměla překročit odchylku 2 mm na 2 m. Vyšší odchylky mají vliv na životnost krytiny a řada dodavatelů moderních podlahovin se proto normy drží v maximální míře pro udělení svých záruk. Novým trendem v konstrukcích podlah se logicky staly samonivelizační stěrky na bázi síranu vápenatého, které se na rozdíl od běžných potěrů aplikují v tekuté směsi.
Vylitím hmoty se v místnosti samoutváří rovná hladina a eliminují se zásahy řemeslníků, respektive nepřesnosti v důsledku následných stavebních úprav. Po vytvrdnutí je povrch dokonale hladký a rovný. (Důležitým údajem pro docílení úspěšného výsledku je doba zpracovatelnosti stěrky, tzn. doba, kdy si stěrka uchovává své rozlivné a samonivelizační vlastnosti. Po překročení této doby stěrka výše uvedené vlastnosti ztrácí a nelze ji aplikovat.)

Hladká bez videlných pórů

Technologové společnosti Baumit, která se u nás řadí k předním českým dodavatelům suchých maltových a omítkových směsí, vyvinuli samonivelizační podlahovou stěrku Nivello Quattro. Na rozdíl od svých předchůdců neobsahuje cement, díky čemuž je méně náročná na zpracování a následné ošetření – nedochází u ní ke smršťování a po dobu zrání je u ní minimální riziko vzniku nežádoucích trhlin. Speciální přísady a pojiva kromě toho zaručují rychlý průběh tuhnutí a tvrdnutí a dokonale hladký povrch bez viditelných pórů.

Za ideálních podmínek je vrstva pochozí už po 2-3 hodinách a již po 24 hodinách je možné začít s pokládkou dalších vrstev podlahy (platí při tloušťce vrstvy 3 mm, teplotě 20 ° C a relativní vzdušné vlhkosti ≤ 70%). Optimální je u ní rovněž rozsah použití v tloušťce vrstvy od 1 až do 20 mm, který pokrývá všechny nejběžnější požadavky zákazníků. Stěrku lze použít na vyrovnání všech standardních podkladů v podobě betonů, cementových, sádrových i asfaltových potěrů, starých dlažeb apod., a to ve všech obytných prostorách včetně kuchyní a koupelen.

Odolná vůči teplotnímu namáhání

Vyrovnání podlahy samonivelizační stěrkou Baumit Nivello Quattro ocení zejména investoři, kteří zvažují podlahové vytápění. Díky svým mechanickým a fyzikálním vlastnostem má stěrka dvě hlavní výhody. Jednak vede velmi dobře teplo - díky absenci cementové báze a vysokému obsahu sádry. Druhou výhodou je její odolnost vůči vnitřnímu napětí. Při vytápění má podloží tendenci roztahovat se a degradovat vrchní, chladnější vrstvu. Ta může začít praskat. Samonivelizační stěrka Baumit Nivello Quattro snáší díky své pružnosti teplotní změny velmi dobře.

Aplikace stěrky

Základním předpokladem úspěšného zpracování samonivelizační stěrky Baumit Nivello Quattro je vhodné posouzení podkladu. Každý podklad je svým způsobem specifický, a proto ho výrobce doporučuje vždy individuálně posoudit. Očištěný podklad je nutné před nanesením stěrky adekvátně ošetřit tak, aby se zlepšily její rozlivové vlastnosti a přídržnost. Na silně nasákavé podklady doporučuje výrobce aplikovat penetrační nátěr Baumit Grund na bázi akrylátové disperze, na slabě nasákavé či nenasákavé podklady nátěr Baumit Super Grund plněný křemičitým pískem.

Vhodná i pro svépomocné stavebníky

Samotné zpracování lze provést strojně i ručně. Pro strojní zpracování doporučuje výrobce Baumit např. strojní zařízení Duomix 2000, popř. PFT G4. U ručního zpracování je předepsané množství vody cca 6l/25 kg pytel. Směs se míchá pomaluběžným mísidlem s použitím vhodné míchací metly – klecové. Čerstvě namíchaná hmota se lije na ošetřený podklad, v případě tl. stěrky nad 3 mm doporučuje výrobce vždy osazení okrajových dilatací (Baumit okrajová dilatační páska) . Následně se odvzdušní pomocí vhodného ježatého válečku dvakrát ve dvou směrech. Vylitou plochu je nutné odpovídajícím způsobem chránit před průvanem, přímým slunečním zářením nebo účinky zvýšeného tepelného namáhání (např. podlahovým topením).


Baumit, spol. s r.o.
logo Baumit, spol. s r.o.

Zateplení fasád, zateplovací systémy / omítkové systémy - strojní omítky, sádrové omítky a stěrky, sanační omítky, omítkový systém pro zdravé bydlení / probarvené fasádní omítky a barvy, kreativní omítky / lité podlahy a samonivelační stěrky / program pro ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.