logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Rychlá rekonstrukce podlah ve starém domě bez zbytečného zatížení

Opravy starého domu přináší různá úskalí. S jeho rekonstrukcí se ale vždy vyplatí začít doslova od podlahy. I když se při její kompletní výměně pravděpodobně setkáte s komplikacemi, jako jsou dřevěné stropy, často neurčitelná skladba původní podlahy nebo omezená únosnost konstrukce stavby, lze si s nimi snadno poradit. Řešením je suchá plovoucí podlaha.

Pro vyrovnání podkladu se používá podsyp z lehkého keramického kameniva Liapor - drobného keramzitu, který se zakrývá podlahovým deskami. Tento způsob lze s úspěchem využít prakticky kdekoliv. Ale díky velmi nízké hmotnosti a nulové vlhkosti se s oblibou používá právě při rekonstrukci starších domů.





Nová podlaha snadno, rychle a levně

Udělat suchou plovoucí podlahu je relativně snadné. Při dodržení několika základních zásad může její realizaci snadno zvládnout i zručný amatér. Další velké plus je rychlost provedení. Pokud si vše dobře připravíte, zvládnete jednu běžně velkou místnost v řádu jednotek hodin. Podlahu lze také ihned po jejím dokončení používat, protože tento typ rekonstrukce s sebou nenese žádné technologické přestávky. V porovnání s jinými podlahovými systémy potěší i cenou.





Postup rekonstrukce

  • Na očištěný a utěsněný podklad se aplikuje podsyp z keramzitu Liapor 1–4 mm, který vyrovná veškeré nerovnosti podkladu.
  • Vyrovnávací vrstva by měla mít minimálně 20 mm vysoká. Liapor lze ale bez problémů ukládat i ve vyšší vrstvě.
  • Nikdy se vyrovnávací podsyp nerealizuje v celé ploše místnosti! Zásyp se ukládá v pruzích cca o pětinu širších, než je šířka podlahových desek, kterými ho budeme postupně přiklápět. Začíná se v nejvzdálenějším rohu místnosti od dveří.
  • Urovnání a hutnění Liaporu do požadované výšky se provádí také postupně a pouze ručně pomocí hliníkových stahovacích latí, hladítek a vodováhy. Pokud je hutnění správně provedené, vrstva keramického kameniva nevykazuje žádné další sedání.
  • Na zhutněný podsyp přijdou podlahové desky, které koupíte v každém hobby marketu – napříkad KNAUF, Rigips, OSB, Cetris nebo jiné s tloušťkou od 25 mm, které se obvykle ještě prošroubují a přetmelí. Záleží na pokynech daného výrobce.
  • Pak už následuje nášlapná vrstva – finální podlahová krytina (dlažba, vinyl, koberec apod.).




Postup rekonstrukce podlahy s vyrovnávacím podsypem Liapor jste mohli vidět i v nedávném Receptáři prima nápadů. Podívejte se na záznam reportáže:

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Další instruktážní videa najdete na webu www.liapor.cz.

Lehčí může být i betonová podlaha

Jednou z hlavních výhod suchých plovoucích podlah je nízká hmotnost. Vylehčit lze ale i betonovou podlahu. Stačí místo běžného betonu použít lehký keramický beton, který má díky obsahu keramzitu až o 2/3 nižší hmotnost než běžný beton a navíc má i dobré tepelněizolační vlastnosti. Co se ale od běžného betonu neliší, je jeho pevnost, trvanlivost, vysoká požární odolnost a způsob zpracování. Pracuje se s ním totiž prakticky stejně, jako s klasickým „Céčkovým“ betonem.

Příprava lehkého keramického betonu v domácích podmínkách se nedoporučuje. Materiál s garantovanými vlastnostmi ale můžete koupit v podobě suchých směsí Liapor Mix, které stačí rozmíchat jen s vodou a můžete začít s rekonstrukcí. Podívejte se na detailní postup rekonstrukce podlahy s lehkým betonem Liapor Mix.






Nakupujte online i v oblíbených stavebninách

Keramzit Liapor i suchou směs pro přípravu lehkého betonu Liapor Mix koupíte v e-shopu obchod.liapor.cz, v široké obchodní síti Liapor i ve vašich stavebninách. Třeba v oblíbených stavebninách DEK.


LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.