logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Správná skladba a postup realizace suché plovoucí podlahy

Suché plovoucí podlahy jsou skvělým řešením pro rekonstrukci podlah na dřevěných stropech. Jejich hlavní výhodou je nejen absence veškerých mokrých procesů, ale především relativně nízká hmotnost a rychlost provedení.

Skladba suché plovoucí podlahy

Suchá plovoucí podlaha se skládá z nosných podlahových desek volně uložených na vrstvě vyrovnávacího podsypu z lehkého keramického kameniva Liapor (keramzitu). Nejčastěji se tento způsob rekonstrukce používá pro realizace podlah s nerovným podkladem ve starších objektech, chatách či chalupách.

Výhody keramzitu

Liapor (keramzit) je 100 % přírodní keramický materiál. Na trhu ho najdete v různých variantách. Pro rekonstrukce podlah se však doporučuje použít nejjemnější frakci, která obsahuje zrna o průměru 1–4 mm. Podsyp tak dokonale vyplní každou skulinu a nerovnost. Vrstva keramického kameniva funguje v podlaze také jako izolace, která pomůže snížit přenos zvuku v konstrukci podlahy a zajistí také dobré tepelně izolační vlastnosti. Podlahu tak většinou není nutné dodatečně tepelně izolovat.




Postup rekonstrukce podlahy

Realizace suché plovoucí podlahy není náročná. S dávkou jisté řemeslné zručnosti ji lze provádět svépomocí. Je ale důležité zachovat správný postup.

  1. Nejprve je nutné vybourat starou podlahu a odstranit původní násyp.
  2. Následuje překrytí podkladu separační netkanou geotextilií po celé ploše místnosti.
  3. Po obvodu místnosti se na stěny připevní dilatační pásky z kamenné vlny a to na celou výšku skladby podlahy.
  4. Pak je již možné aplikovat vyrovnávací podsyp z lehkého keramického kameniva, který by měl mít výšku od 2 do cca 10 cm. Pokud potřebujeme, aby byla výška podsypu větší než 10 cm, je vhodné ji v polovině podsypu rozdělit sádrokartonovou deskou o tloušťce do cca 10 mm. Tím se celá skladba ztuží a podlaha se zpevní.
  5. Vrstva kameniva se urovnává a hutní pouze ručně. Pokud je správně provedená, nevykazuje žádné další sedání. Liapor je doporučeno ukládat v pruzích o cca 20 % širších, než je formát zvolených podlahových desek. Podlaha se také po pruzích těmito deskami zaklápí. Pro zaklopení lze zvolit OSB desky, desky sádrovláknité, cementotřískové, případně i další, které se pokládají a spojují dle doporučení jejich výrobce. Obvykle za použití šroubů a lepidla.
    • POZOR: Není správné ukládat vrstvu Liaporu najednou v celé ploše místnosti. Vrstva Liaporu není v ploše pochozí bez provizorního zakrytí.
  6. Když je podlaha zaklopená podlahovými deskami, stačí už jen přetmelit spáry.
  7. Po zaschnutí lepidla a tmelu můžeme pokračovat pokládkou finální nášlapné vrstvy. V případě použití vinylových podlah je vhodné na podlahové desky použít ještě tenkou vrstvu nivelační stěrky, která perfektně zahladí povrch.

Podívejte se na krátké instruktážní video.

K dostání on-line i v obchodní síti

Keramické kamenivo Liapor 1–4 mm se dodává v pytlích po 50 l. Najdete ho v sortimentu vybraných stavebnin, nebo si ho můžete objednat on-line v e-shopu obchod.liapor.cz. Chcete-li vědět ještě více o výhodách lehkého keramického kameniva Liapor při realizaci podlah, navštivte web www.liapor.cz. S případnými dotazy se obraťte na obchodně-technické poradce Liapor.





















LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.