logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Dekorativní skla - správný výběr

Reklama

Dekorativní skla lze použít v interiérech (některá také v exteriéru) a do nábytku. Škála aplikací je velmi rozmanitá a zahrnuje: obklady stěn, sprchové zástěny, dveře (posuvné nebo křídlové), nábytek (horizontální a vertikální aplikace), dělicí příčky, zrcadla, balustrády, podlahy a schodiště, prosklené stropy a světlíky, rámování. V závislosti na požadované aplikaci a současných normách lze zvolit skla vrstvená, tepelně tvrzená nebo opatřené bezpečnostní fólií SAFE nebo SAFE+. Taková skla mají za úkol ochránit uživatele před poraněním (příp. propadnutím) nebo majitele před nezvanými hosty. Opomenout nelze ani protipožární skla, která podléhají přísným požadavkům a speciálním normám, zvláště v případě komerčních staveb. Z hlediska designu může být dekorativní sklo již při výrobě či dalším zušlechťováním: čiré nebo zabarvené, vzorované nebo hladké, opatřené lakem nebo potiskem. Výčet jednotlivých výrobků je podrobně popsán v článku Základní výrobky z plochého skla.

Nejčastěji používaná skla v interiéru jsou čirá skla (Planibel® Clearlite, Planibel® Clearvision= vysoce čiré) a skla barvená ve hmotě (Planibel® Bronze, Green, Grey, Dark Grey aj.), lakovaná skla ( Lacobel®, Matelac®), matovaná skla (Matelux), smaltovaná skla (Colorbel), skla s potiskem (Artlite), zrcadla (Mirox® MNGE), vzorovaná skla škály Imagin Oltreluce. Do skleněných příček můžete zvolit vrstvená bezpečnostní skla (Stratobel) s čirou, průsvitnou či barevnou fólií dle vašich přestav.

Způsoby instalace a uchycení

Mechanické uchycení kaleného skla bodovým systémem
Mechanické uchycení kaleného skla bodovým systémem

Dekorativní výrobky lze instalovat lepením, mechanickým uchycením (bodově nebo do rámu) nebo jiným způsobem. Při instalaci dekorativních sklářských výrobků AGC se řiďte montážními pokyny AGC. Ty si můžete stáhnout ze stránek www.yourglass.com.

Pro průhledná nebo průsvitná skla je vhodné rámové nebo bodové uchycení, lepení je nejčastěji používaným způsobem instalace opakních (neprůhledných) skel.

Vhodný výběr

Skla Lacobel® a Matelac® jsou dlouhodobě známa jako lakovaná skla nejvyšší kvality, která nabízejí nekonečné možnosti vylepšení designu interiérů.

Lacobel® a Matelac® jsou určeny pouze pro interiérové aplikace (pro exteriérové aplikace doporučujeme kalitelnou verzi Lacobel® T / Matelac® T). Neprůhledného vzhledu se dosáhne nanesením vysoce kvalitního laku na zadní stranu skla technologií výroby lakovací clonou. Použité laky jsou šetrné k životnímu prostředí a výrobky tak splňují certifikaci Cradle to Cradle CertifiedTM.

Vysoký lesk a reflexe skla Lacobel opticky zvětší prostor
Vysoký lesk a reflexe skla Lacobel opticky zvětší prostor
Obklad matovaným sklem Matelac se sametovým vzhledem
Obklad matovaným sklem Matelac se sametovým vzhledem

Lacobel® a Matelac® mají odlišný vzhled: Lacobel® se vyznačuje především vysokou reflexí a leskem (lak + sklo float), Matelac® naopak má saténovou povrchovou úpravu (lak + sklo float matované kyselinou). Výhodou obou verzí lakovaných skel je dlouhodobé uchování vzhledu. Pro ochranu před poškozením je zadní lakovaná strana vždy umístěna na povrch, který obkládáme. Toto umístění také zajišťuje zachování barvy a vzhledu skla po dlouho dobu. Nespornou výhodou je snadná montáž a údržba – povrch skla je velmi homogenní, neporézní, proto se snadno čistí (nepoužívejte prostředky obsahující abrazivní složky). Standardní tloušťky jsou 4 a 6 mm.

Na vyžádání mohou být oba druhy skel opatřeny bezpečnostní fólií SAFE nebo SAFE+.

Tato polypropylenová fólie, která se nanáší na lakovanou stranu skla, plní dvě funkce:

  • Pokud dojde k rozbití skla, střepy se k fólii přichytí, a tak nedojde ke zranění ani k poškození majetku.
  • Fólie rovněž chrání lak před poškrábáním (především v průběhu instalace).

Sklo s folií SAFE může být fixováno silikony pouze v případě aplikace aktivátoru na fólii (více škála AGC Fix-In - systém pro profesionální lepení skel - nebo k dostání na www.agc-store.com). Testy ve smyslu normy ČSN EN 12600 jasně demonstrují, že skla od tloušťky 3 mm s fólií SAFE nebo SAFE+ mají podobný model rozbití jako vrstvené sklo (typ B), z čehož vyplývá, že zrcadla a skla Lacobel® / Matelac® SAFE/SAFE+ mohou být použita ve velkých formátech na stěny, jelikož splňují bezpečnostní normu 2B2 resp. 3B3 dle ČSN EN 12600.

MOŽNOSTI OPRACOVÁNÍ SKEL LACOBEL® A MATELAC®
Bezpečnostní sklo
S fólií SAFE nebo SAFE+Ano – splňuje normu EN 12600 pro bezpečnost osob.
Povrchové úpravy
PískováníAno – Lacobel na nelakované straně.
Matelac je ze své podstaty sklo matované kyselinou.
Matování kyselinouAno – Lacobel na nelakované straně.
Matelac je ze své podstaty sklo matované kyselinou.
Řezání a zpracování
Pravoúhlé tvary, kruhyAno – jako tradiční zrcadlové sklo.
Broušení a úprava okrajů, vrtání, zářezy
Odolnost vůči namáhání
Tepelná odolnostLaky skel Lacobel a Matelac odolávají teplotám do 80 °C a snášejí teplotní rozdíly 30 °C na stejné tabuli skla.
Odolnost proti vlhkostiLakovaná skla Lacobel a Matelac ve všech barevných odstínech mohou být použita ve vlhkém prostředí (koupelny a kuchyně), ale nesmí být ponořena do vody.
Metalické barvy (Grey Metal, Taupe Metal, Aluminium Rich a Black Starlight) vyžadují v takovém prostředí použití fólie SAFE nebo SAFE+.
Lacobel a Matelac by měly být chráněny před průnikem vody za sklo (pro utěsnění použijte silikon).
Odolnost vůči UV zářeníAno

Podrobnější informace naleznete v návodu k instalaci a v návodu ke zpracování, které jsou k dispozici na www.yourglass.com – Lacobel a Matelac.

APLIKACE
InteriérNábytek: příčky, stoly, police, křídlové a posuvné dveře, vitríny
Obklady stěn
ExteriérNe

Lakované sklo pro tepelné opracování (tepelně tvrzené sklo)

Kalitelné lakované sklo Lacobel T je určeno do míst s rizikem tepelného šoku
Kalitelné lakované sklo Lacobel T je určeno do míst s rizikem tepelného šoku

Některé aplikace vyžadují mnohem odolnější lakované sklo, které lze bez obav použít pro riziková místa: kde hrozí riziko tepelného šoku (rozdíly teplot na jedné tabuli skla až do 200 °C, např. v blízkosti varné plochy), veřejná místa se zvýšeným pohybem osob (chodby, komunikační koridory, výtahy apod.), speciální aplikace.

Lacobel® T / Matelac® T je vysoce kvalitní lakované sklo vyráběné stejnou metodou jako Lacobel®. Použitý lak je však kalitelný, tzn., že jej lze zapravit do povrchu metodou tepelného tvrzení (kalení). Lak se tak stane neoddělitelnou součástí skla podobně jako smaltované sklo. Skleněný obklad ze skla Lacobel® T / Matelac® T nabízí vysokou odolnost proti nárazům, tepelným šokům a poškrábání. Je lehký a odolný proti UV záření, nemění barvu a je velmi odolný proti vlhkosti. Může být použit jak v interiéru (zejména jako obklad za plynovými hořáky varných desek), tak v exteriéru. Má téměř nulovou emisi těkavých organických sloučenin. Skleněný obklad ze skla Lacobel® T nebo Matelac® T je klasifikován jako bezpečnostní sklo dle normy ČSN EN 12150.

Zdroj: AGC Flat Glass Czech

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.