logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Spárovky: jaký materiál se bude hodit pro vaši práci?

Spárovky jsou desky z masivního dřeva. Jsou velmi zajímavou možností, jak jednoduše vyrobit vlastní nábytek – například k venkovnímu posezení.

Vyrábí se z různých druhů dřeva (listnatého i jehličnatého), což může ovlivnit jejich cenu. Stejně tak jsou dostupné v různých velikostech. Vybírat si tedy budete na základě toho, jaký projekt máte v plánu. Jaký ale zvolit materiál dřeva?


Co je spárovka?

Jak už bylo řečeno, jedná se o desky z masivního dřeva. Nicméně tyto jsou slepené z menších kousků dřeva. Toto slepování bylo provedeno z toho důvodu, aby došlo ke snížení vnitřního pnutí dřeva. Díky tomuto opatření se kvalitní spárovka může pochlubit tím, že zachovává svůj tvar i v náročnějších podmínkách. Spárovky je možné koupit ve většině hobby marketů, dostupné jsou v různých velikostech a také barevných provedeních.

Druhy spárovek

Spárovky můžete koupit ve dvou variantách. Tou první jsou špalíčkové spárovky, které jsou slepené z malých kousků dřeva. Spárovky průběžné jsou slepené z latí, které jsou tak dlouhé jako samotná spárovka. Vyrábí se obvykle z dubu nebo buku a své využití nachází zejména k výrobě pracovní desky kuchyňských linek. Ať už jsou průběžné nebo špalíčkové, je možné je koupit v různých šířkách – od 16 až do 40 mm.

Druhy dřeva

Spárovky je možné použít několika různými způsoby. V potaz byste ale měli vzít také to, z jakého dřeva byly vyrobeny:

  • Dub, buk, borovice: Jedná se o tvrdé dřevo, které když je použito ve větších šířkách, hodí se zejména jako pracovní deska kuchyňské linky, nebo třeba k obložení schodů. Menší šířky se používají k výrobě celodřevěného nábytku nebo polic či parapetů.
  • Smrk: toto dřevo patří k nejoblíbenějším, vyznačuje se dostatečnou pevností i pružností. Ačkoli může být jeho životnost o něco nižší, může se použít pro různé stavebnické nebo nábytkářské práce.
  • Ořešák: dřevo je trvanlivé, středně tvrdé. Vzhledem k dekorativnímu zbarvení se používá zejména na výrobu nábytku.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.