logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Čtyřpatrové domy s využitím sádrokartonových desek

Doposud nebylo zvykem realizovat bytové domy jako dřevostavby. V Letovicích však postupně vyrůstají dva čtyřpodlažní domy, které realizuje společnost Vario Vila, s.r.o., Uničov. První z nich byl zkolaudován v prosinci 2014 a všechny byty jsou již prodány.

Projekt v Letovicích není zajímavý jen tím, že se jedná o zatím vzácný příklad realizace vícepodlažních dřevostaveb, ale i tím, že se společnost Vario Vila, s.r.o., rozhodla použít novou technologii. Místo standardní konstrukce, tj. řeziva, OSB desek a sádrokartonu, využili pro všechny svislé konstrukce konstrukční sádrokartonovou desku RigiStabil z produkce společnosti Rigips. Jedná se celkem o 3 000 m² tohoto materiálu pro jeden bytový dům.




 

Firma Vario Vila, s.r.o., se rozhodla pro využití desky RigiStabil především pro její pevnost a vysokou únosnost. Tento materiál, určený do nosných i nenosných konstrukcí, a to nejen v dřevostavbách, je vhodný pro příčky, předstěny, podhledy a podkroví na dřevěných latích i kovových profilech. Deska je určena pro zavěšování těžších předmětů – spolehlivě unese konzolově až 80 kg – a lze ji využít i v prostorách se zvýšenou vlhkostí a s požadavky na vyšší požární odolnost.

Dům je postaven na klasických základových pasech. Nosné obvodové a mezibytové stěny jsou vyrobeny ze sloupkové konstrukce tvořené z KVH profilů 160 × 60 mm, minerální izolace a oboustranně opláštěny konstrukčními deskami Rigistabil tloušťky 15 mm. Obvodové stěny jsou opatřeny zateplovacím systémem ETICS. Mezibytové stěny jsou navíc oboustranně opláštěny modrou akustickou sádrokartonovou deskou tloušťky 12,5 mm, která výrazně zlepšuje akustickou pohodu v bytech.

Příčkové panely jsou vyrobeny ze sloupkové konstrukce tvořené z KVH profilů 100 × 60 mm, minerální izolace a oboustranně opláštěny konstrukčními deskami RigiStabil tloušťky 15 mm.

Jeden bytový dům má 11 bytových jednotek v dispozicích 1+kk, 2+kk a 3+kk. Dům byl koncipován tak, aby bylo možno variabilně pracovat s dispozicemi bytů dle přání zákazníků. V jednom podlaží jsou tak všechny byty v dispozici 2+kk, zatímco v dalším jsou byty dispozic 1+kk, 2+kk i 3+kk. Ke všem bytům ve vyšších patrech náleží balkon, který zvyšuje užitkovou hodnotu bytu. Schodiště je betonové prefabrikované, střecha vazníková s plechovou krytinou a okna plastová s trojskly. Vzhledem k nízkým tepelným ztrátám celého domu mohlo být v bytech využito levné topení elektrickými přímotopy. Celkové náklady na elektrickou energii by se měly pohybovat do 1 200 Kč na měsíc.





Požadavky na stěny byly splněny použitím sádrokartonových konstrukčních desek RigiStabil 15 mm a Modrých akustických desek, požadavky na strop byly řešeny protipožárními deskami RF 12,5 mm a RF 15 mm.

Množství použitého materiálu na jeden dům:
RigiStabil 15 mm: cca 3 000 m²
RF (DF) 12,5 + 15 mm: cca 900 m²
RBI (DFH2) 12,5 mm: cca 900 m²

Skladba obvodových stěn splňuje hodnoty požadované normou pro pasivní dům. Součinitel prostupu tepla je U= 0,16 W/m2*K, přičemž doporučená hodnota pro pasivní budovy je U= 0,18-0,12 W/m2*K


Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips

Značka Rigips úspěšně působí na českém stavebním trhu přes 30 let. Za tu dobu se Rigips stal synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.