logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jaké jsou nejčastější chyby při montáži sádrokartonové příčky?

Porušení montážních pravidel může vést ke ztrátě odzkoušených vlastností příčky či porušení statiky konstrukce. Odborníci Rigips prozradí, v čem se nejvíce chybuje a jak těmto chybám předcházet.

Práce s profily

Prvním krokem při montáži příčky je vyměření a následná montáž obvodových vodorovných UW profilů a svislých CW profilů. Tyto obvodové profily jsou přímo v kontaktu s nosnou konstrukcí, a tudíž je potřeba profily podlepit pěnovým napojovacím těsněním, aby nedocházelo k přenosu hluku. Tento krok je často opomíjený a bez těsnění zhoršujeme akustické vlastnosti příčky.
Stojiny (CW profily) se ve většině případů nespojují s obvodovými UW profily.Při spojení těchto dvou profilů k sobě zamezíme možnosti pohybu a dilataci konstrukce. Výjimkou je např. prostor kolem dveří, kde se UW profil spojuje s CW profilem perforačními kleštěmi.

Montáž sádrokartonových desek Rigips

Při montáži opláštění se sádrokartonové desky orientují vždy na výšku ke svislým CW profilům. Používání zbytků desek na opláštění příčky je možné, ale je nutné dodržet minimální šířku přířezu 400 mm, aby nedošlo k narušení celistvosti konstrukce. Přířezy by zároveň neměly být vedle sebe ani nad sebou, aby nedocházelo ke vzniku křížových spár. Mezi deskami by měla vzniknout mezera po obvodu celé konstrukce 5 – 10 mm, kterou je možné po montáži dotmelit. Desky by tedy neměly být montovány ,,na doraz“ k obvodové konstrukci. Izolace by měla být vždy vložena celoplošně bez mezer.

Těmto častým chybám předejdete díky montážnímu návodu Rigips


Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips

Značka Rigips úspěšně působí na českém stavebním trhu přes 30 let. Za tu dobu se Rigips stal synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.