logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Sádrokarton v rodinném domě? Jako doma!

Nejedna rodina se v dnešní době potýká se situací, kdy se změní podmínky, nebo přijde čas na rozrůstání a původní byt je již příliš těsný. To je i případ rodiny, který byl inspirací pro tento článek. Mladí manželé se rozhodli pro stavbu rodinného domu, který by vyhovoval jejich požadavkům. Toho chtěli docílit především chytrým použitím moderních a kvalitních materiálů. O sádrokarton se začali zajímat hlavně kvůli využití v podkroví, ale nakonec se stal převládajícím stavebním materiálem jejich domu. Jaké bylo překvapení, když zjistili, jak může být tento materiál všestranný!

Sádrokarton tradičně v podkroví

Sádrokarton se již tradičně používá při stavbách v podkroví, protože je lehký a tudíž nezatěžuje nosnou konstrukci. Běžnou praxí je jeho využití k opláštění podhledů a šikmin. Spolu s hladkými stěnami tak získáme i dobrou zvukovou, tepelnou izolaci i požadované protipožární vlastnosti.

Díky zkušenostem se sádrokartonem v podkroví můžeme předvídat, kde by se mohly vyskytnout problémy a nedostatky. Těm se dá předejít tím, že nebudeme napojovat různé materiály na sebe, ale přistoupíme k řešení podkroví systémově. Různé stavební materiály mají v tepelných a vlhkostních podmínkách rozdílnou roztažnost a tak mohou vznikat stavební poruchy.

Ticho doma

Nejjednodušším a chytrým řešením je k sádrokartonovým podhledům a šikminám přidat i sádrokartonové dělící příčky a také předstěny u nosných a štítových stěn, aby tak došlo ke sjednocení materiálů a povrchu. Navíc si pomůžem k lepší zvukové pohodě v prostoru.

Například modrá akustická příčka se vyznačuje svými vynikajícími zvukově izolačními vlastnostmi, které předčí i zděné, či pórobetonové stěny. Zároveň jsou sádrokartonové konstrukce, na rozdíl od jinak používaných technologií, velmi tenké - tím šetří místo a vlastně zvětšují užitnou plochu. U našich mladých manželů tedy modrá akustická vyhrála na plné čáře, protože díky ní získá každý člen domácnosti mít své nerušené soukromí. Nechali ji instalovat do dětského pokoje, ložnice a pracovny.

Při řešení zvukové izolace je však třeba si uvědomit, že se zvuk ve stavbě šíří více směry – nejen do stran, ale i do spodních, či horních pater. Hluk se může také šířit špatně řešenou konstrukcí. Dupání dětí se tak může nést přes celý dům. Pokud nechceme mít doma stále hluk, je dobré těmto nedostatkům předejít již při stavbě. Velmi dobré hodnoty zvukové izolace byly naměřeny u suchých podlah Rigidur, které se v různých skladbách a tloušťkách dají použít pro rekonstrukce i novostavby. Když navíc ke stropu přimontujeme modré akustické podhledy, nepronikne z horních pater již žádný běžný hluk. Suché podlahy Rigidur mají však kromě akustických vlastností ještě další dobrou – jsou extrémně odolné a jsou nízké.
Dají se použít i do namáhaných, či vlhkých prostor, jako jsou například chodba, kuchyň či koupelna. V koupelně jsou vhodné i pro možnost instalace podlahového topení.

Odolné stěny pro každou místnost

V namáhaných prostorech se s podlahami Rigidur dobře doplňují sádrokartonové příčky RigiStabil. Příčky s univerzálními stavebními deskami RigiStabil jsou pevné, odolné stěny, které se používají v kuchyních nebo koupelnách. Tam, kde musí stěna vydržet vlhkost, nárazy a unést těžké předměty. Není tedy žádný problém na ní instalovat těžké kuchyňské závěsné skříňky. V našem případě se majitelé po poradě rozhodli je použít i na chodbu a do skladu sportovního vybavení pro zavěšení kol nebo lyží. Deska RigiStabil unese totiž až 80 kg na jeden závěsný bod a není nutné stavět podkonstrukce.

V celém domě tak byly nakonec využity jako vnitřní příčky a předstěny sádrokartonové konstrukce a to bez nejmenších obav o bezpečí, pevnost, či soukromí. Vždyť příčky RigiStabil, podlahy Rigidur a zvukově izolační stěny modré akustické bývají využívány i v nemocničních zařízeních, kulturních zařízení nebo hotelích – jednoznačně tedy splňují ty nejnáročnější požadavky na odhlučnění, protipožární odolnost a pevnost. Naši mladí manželé si ve svém domě vytvořili nové bydlení přesně podle svých představ a nemuseli se omezovat ve svých plánech. Naopak, díky sádrokartonu dostali možnost si zrealizovat netradiční nápady řešení interiéru, které si mladá paní přála zrealizovat.

Celá vnitřní výstavba vešla s přehledem do původního rozpočtu a ještě díky vhodné kombinaci technologií přinesla i nečekané úspory a vyšší komfort. Nezbývá, než jim popřát, aby všechny jejich životní volby byly tak rozumné a funkční, jako jejich volba stavebního materiálu pro nový dům.

Podrobnější informace o možnostech výstavby ze sádrokartonových systémů najdete na www.rigips.cz, www.prestavujemebyt.cz. Jak a kde si můžete ve svém domě odhlučnit místnosti, najdete na www.modreticho.cz.
Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips

Značka Rigips úspěšně působí na českém stavebním trhu přes 30 let. Za tu dobu se Rigips stal synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.