logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

LED světelné zdroje

Firma Schmachtl CZ se svojí značkou McLED po úspěšném začlenění na trh s LED pásky a LED svítidly, rozšířila svůj sortiment o světelné zdroje LED. Nabízíme svým zákazníkům nejširší spektrum světelných zdrojů, které jsou sto zastoupit nejrozšířenější klasické zdroje.

Reklama

Proč LED světelné zdroje?

Pro každého spotřebitele je největší výhodou samozřejmě úspora elektrické energie (ceny elektrické energie mají neustále vzestupnou tendenci) a tím šetření peněz. Počáteční investice je samozřejmě vyšší, ale jak si dále ukážeme na názorném příkladě, tato investice se vyplatí.

Obr. 1: LED žárovka 10 W
Obr. 1: LED žárovka 10 W

Vezměme si například klasickou žárovku 60 W jejíž adekvátní náhradou je v našem sortimentu LED žárovka 10 W (obr. 1). Cenu energie uvažujme 4,8 Kč/kWh, denně svítíme s touto žárovkou 6 h.

LED žárovka spotřebuje za rok 21,9 kWh (cca 105 Kč) a klasická žárovka 87,6 kWh (cca 420,50 Kč). Z toho nám vyplívá, že náklady na LED žárovku se vrátí za přibližně rok a vzhledem k životnosti 25 000 h se investice vrátí zhruba 10× (nekalkulujeme s výměnou žárovek, které mají životnost přibližně 1000 h).

Dalším neméně důležitým pohledem na problematiku LED světelných zdrojů je životní prostředí. LED technologie na rozdíl od klasických zdrojů neobsahuje rtuť. Jejich užíváním se šetří elektrická energie a tím se snižuje potřeba její výroby. Z toho nám vyplývá (vzhledem k většinovým tepelným elektrárnám) snižování emisí CO2 a šetření nerostných surovin.

Výhodou jsou také: životnost LED světelných zdrojů, vysoký počet spínacích cyklů a okamžité rozsvícení na 100 %.

Výběr LED světelného zdroje

Obr. 2: Kalkulátor úspor
Obr. 2: Kalkulátor úspor. V případě zájmu Vám ho rádi pošleme, po zaslání kontaktních údajů na e-mail: marketing@schmachtl.cz.

Nejprve je nutné si uvědomit, do jaké místnosti bude zdroj umístěn a jaké činnosti budeme v dané místnosti provozovat. Dle toho vybereme výkon světelných zdrojů. Například na toaletu nám bude postačovat 7W LED žárovka, v obývacím pokoji pak 13W. Dalším kritériem je vyzařovací úhel. Pokud si chceme nasvětlit větší plochu je potřeba větší vyzařovací úhel a naopak. Příkladem může být osvětlení jídelního stolu, kde chceme nasvětlit celou plochu a naopak lampička u lůžka, kde chceme osvětlit pouze knihu a nerušit své okolí. Dalším důležitým faktorem je podání barev Ra (CRI). Je to schopnost světelného zdroje přesně reprodukovat barvy v porovnání s osvětlením od slunce. Ve vnitřních prostorech, v nichž osoby pracují nebo pobývají dlouhodobě, nesmí být Ra < 80.

Teplota chromatičnosti udává barvu světla vyzařovaného zdrojem. Pro domácnosti se upřednostňuje teple bílá (2700–3000 K). Pro kanceláře bílá barva (4000 K).

Pro snadný výběr světelného LED zdroje nabízíme našim zákazníkům tzv. Kalkulátor úspor (obr. 2). Zde si vyberete světelný zdroj, který chcete nahradit, a okamžitě uvidíte alternativní LED zdroj včetně orientační kalkulace návratnosti a úspor vzhledem k denní době svícení.

Pozor! Z důvodu rozličných světelných výkonů různých výrobců je možné používat tuto pomůcku pouze s produkty McLED.

Upozornění

Obr. 3: Produktová řada LED světelných zdrojů McLED
Obr. 3: Produktová řada LED světelných zdrojů McLED

V případě, že se rozhodnete pro technologii LED, řádně vybírejte. Na trhu je nespočet firem zabývající se tímto sortimentem a ne vždy se jedná o kvalitní produkty. Především na krabičkách by měla být uvedena veškerá technická data, jako je výkon, světelný tok, podání barev, teplota chromatičnosti, vyzařovací úhel, počet spínacích cyklů, druh patice atd.

Dle světelného toku udávaného v lumenech (lm) si můžete lehce ověřit, zda daný zdroj skutečně nahrazuje klasický zdroj či nikoliv.

Miroslav Stehlík
Schmachtl CZ s.r.o.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.