logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Trápí vas hluk? Pomohou nová okna?

Okna.eu - EXCLUSIV HI PSK posuvně výklopné dveře s trojsklem
Okna.eu - EXCLUSIV HI PSK posuvně výklopné dveře s trojsklem

Jen dobře namontované okno je kvalitní okno. Nejde však jen o kvalitu provedených prací, ale též o správný návrh řešení připojovací spáry mezi oknem a zdivem.

Kdo bydlí poblíž nějaké významnější silnice nebo železniční trati velmi dobře ví, o čem je řeč. Právě okna jsou z hlediska zvukové izolace téměř vždy tím nejslabším článkem.

Nejdůležitější je silnější nebo vrstvené zasklení

Pomineme-li případy, kdy máme okna zkroucená, netěsná nebo jinak poškozená (tehdy nám pomůže instalace v podstatě jakýchkoliv kvalitně vyrobených nových oken), je nejdůležitějším faktorem pro snížení hladiny hluku ve vašem bytě nebo rodinném domku použitý typ zasklení.

Nejlevnějším, ale už velmi slušně účinným řešením je použití izolačního dvojskla se zvětšenou tloušťkou vnější skleněné tabule (např. 6 mm nebo 8 mm místo standardních 4 mm). Jedná se o investici v řádu pouze několika stokorun na m2 navíc, ale získaný zvýšený útlum hluku rozhodně už bude “slyšet”.

Podstatně účinnějším, ale už o dost dražším řešením je použitím vrstvených zvukově izolačních skel (nejčastěji pod obchodními názvy Stratophone nebo Stadip Silence). Příplatková cena těchto skel se podle použitého typu většinou už pohybuje na úrovni okolo tisíce korun za m2, u těch nejúčinnějších typů skel pak I o dost víc.

Pozor na počet těsnění – raději 3 než 2

Hluk se nejlépe šíří otevřenými otvory nebo sparami, proto je kvalitní utěsnění všech spar pro útlum hluku velmi zásadní. U dřevěných oken bychom si měli rozhodně zkontrolovat, že mezi rámem a křídlem má námi pořizované okno aspoň 2 těsnění, u plastových a hliníkových oken bychom pak měli zásadně požadovat okna s trojitým těsněním. Je prokázáno, že okna s dvojitým těsněním mají podstatně nižší útlum hluku než okna s 3 těsněními, proto jsou např. plastová okna s dvojitým těsněním jsou pro odhlučnění domů a bytů na rušných silnicích rozhodně nevhodná.

Montáž dokáže hodně pomoci nebo všechno zkazit – montážní pěna jenom nestačí

Jen dobře namontované okno je kvalitní okno. Nejde však jen o kvalitu provedených prací, ale též o správný návrh řešení připojovací spáry mezi oknem a zdivem. Pokud již investujeme do oken se zvýšenou zvukovou izolací, měli bychom ve vlastním zájmu vždy požadovat zatěsnění spáry z interieru též přelepením speciální páskou, folií nebo kompripáskou. Při vyšších hlukových expozicích se pak používají pásky 2, jedna do interieru a druhá do exterieru.

Snad jen ještě závěrem připomenout, že zvukově těsnit dokáže jen okno zcela zavřené, okno otevřené ani vyklopené (i jen na mikroventilaci) nám útlum hluku nezajistí. Takže větrat raději jen do tiché zahrady nebo parku. Pokud to nelze, přicházejí pak na řadu zvukově izolační větrací mřížky, ale ty opravdu účinné nejsou zrovna levný špás.


OKNA.EU
logo OKNA.EU

OKNA.EU, to je: profesionální NABÍDKA zdarma do 24 hodin, ZAMĚŘENÍ zdarma a ve Vámi stanoveném čase, VÝROBA u našich dodavatelů na nejmodernějších výrobních linkách, MONTÁŽ jen certifikovanými montážníky.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.