logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

OKNA.EU vám rádi poradí s podmínkami pro čerpání dotací na okna

Na podzim 2015 byla spuštěna nová vlna dotačního programu ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám. Program Zelená úsporám byl vyhlášen poprvé v roce 2009. Od té doby bylo proplaceno 74 024 žádostí v celkové hodnotě přes 20 miliard korun. Co Nová zelená úsporám přináší v oblasti výměny oken?

Zásadní novinkou současného programu je forma výzvy, která není omezena lhůtou pro podání žádosti o dotaci na několik měsíců, ale potrvá až do konce programu, tedy do 31. 12. 2021. V minulosti se často podmínky programu měnily, což některé žadatele s připraveným projektem mohlo diskvalifikovat. To by se v novém programu již stát nemělo.

Aktuální výzva je určena majitelům rodinných domů, kteří mají zájem o dotaci na výměnu oken, dveří, zateplení domu, výměnu elektrického zdroje tepla za tepelné čerpadlo či solární systémy. Podporována je i výstavba domů s velmi nízkou energetickou náročností. Výše dotace se bude odvíjet od dosažených energetických úspor a ve výsledku může uhradit až 50 procent celkových výdajů.

Jednou z možností, na co se dá čerpat dotace, je výměna oken. Čím více energií se po rekonstrukci uspoří, tím vyšší je dotace od státu, proto je vhodné výměnu oken a dveří spojit se zateplením domu. Nároky na tepelně izolační podmínky budov rostou a dotační programy požadují velmi přísné hodnoty pro udělení dotace. Velkou výhodou nové vlny dotačního programu Nová zelená úsporám je časová flexibilita.




„Nový program umožní vše naplánovat a naprojektovat v klidu,“ říká Ing. Jiří Chomát ze společnosti OKNA.EU. „Snaha maximalizovat tepelnou izolaci fasády, střechy či otvorových výplní je určitě velmi žádoucí, v každém případě je však třeba si udržet zdravý rozum a nehnat tepelně izolační požadavky až na hranu či dokonce za hranu dobré a spolehlivé funkčnosti jednotlivých součástí stavby, a tedy i nových oken a dveří,“ dodává Ing. Chomát.


Jedno pravidlo, které platí snad v každém oboru, zní, že v první řadě musí být okna poctivě vyrobená a kvalitně namontovaná. Také samozřejmě záleží na volbě okenních rámů, které se nejlépe hodí do vybrané stavby. Některé rámy jsou jednoduché na údržbu, například hliníkové či plastové, naopak u dřevěných oken je pravidelná údržba nutností. Hliníková okna se dají vyrobit v takřka neomezených rozměrech díky svým fyzikálním vlastnostem. Současné technologie dokážou vyrobit okno, které splňuje dříve nepředstavitelná kritéria. Od určité hranice však mohou taková okna přestat splňovat požadavky zákazníků. Ocelovými výztuhami nedostatečně vyztužená plastová okna větších rozměrů se mohou začít prohýbat, špatně nainstalovaná okna mohou přestat správně těsnit nebo se třeba chybně navržená okna začnou rosit. Existují fyzikální hranice, které prostě nejde překročit, aniž bychom něco jiného neobětovali.

Proto je třeba znát rozumnou hranici dosažitelného součinitele prostupu tepla u oken (Uw)1, která je u každého materiálu okenního rámu odlišná. Dále závisí na použití dvojskel či trojskel a na kvalitě meziskelního rámečku izolačního skla. Obecně platí, že čím je Uw nižší, tím lépe okna tepelně izolují. Současná moderní okna s trojsklem dosahují Uw mezi 0,7 a 1,0 oproti špaletovým či „panelákovým“ oknům, které vykazují Uw na úrovni 3,0. Investicí do nových oken tak můžeme zlepšit tepelnou izolaci více než 3krát.

Laický zákazník také málokdy tuší, že okna s příliš velkou tepelnou izolací se zvenku zamlžují, protože okno je z exteriérové strany příliš studené. Od toho by měli být na prodejně kvalitní prodejci, aby každému klientovi dokázali odborně pomoci s jeho konkrétním požadavkem a upozornili jej na výhody a nevýhody jednotlivých technologických řešení. „Na našich 25 pobočkách a v showroomech Praha Pankrác a Říčany Modletice jsou všichni prodejci schopni poradit a vysvětlit jakékoliv nejasnosti a zodpovědět dotazy zákazníků. Další možností je poslat dotaz přes webové stránky www.okna.eu,“ dodává Ing. Jiří Chomát ze společnosti OKNA.EU.




Společnost OKNA.EU si pro zákazníky připravila speciální „poradenské soboty“, během kterých se odborníci zaměří na problematiku oken a dveří, zodpoví dotazy návštěvníků a navrhnou řešení běžných i nevšedních problémů, jako je například mlžení oken a další.

Nejbližší poradenské soboty se konají 2. 4. 2016 a 30. 4. 2016 v showroomu Praha Pankrác.

Více informací na www.okna.eu


Poznámky

  • 1 Tato hodnota vyjadřuje množství tepla, které unikne 1 m2 okna za jednu sekundu při rozdílu teplot v exteriéru a interiéru 1 stupeň Kelvina. ... Zpět


OKNA.EU
logo OKNA.EU

OKNA.EU, to je: profesionální NABÍDKA zdarma do 24 hodin, ZAMĚŘENÍ zdarma a ve Vámi stanoveném čase, VÝROBA u našich dodavatelů na nejmodernějších výrobních linkách, MONTÁŽ jen certifikovanými montážníky.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.