logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Dřevěná stavba a hliníková okna? Ideální kombinace, doporučují OKNA.EU

Obliba celodřevěných staveb se vrací. Díky rozumné pořizovací ceně, nepřekonatelné rychlosti výstavby a řadě dalších výhod se k nim přiklání stále více lidí. Dřevostavby mají však i své háčky – při jejich návrhu je například třeba dávat velký pozor na výběr vhodných oken.


 

Společnost OKNA.EU radí kompenzovat unikátní mechanické vlastnosti dřeva kvalitními, pevnými hliníkovými rámy. „Jako vhodnou volbu do dřevostaveb doporučujeme velmi odolná hliníková okna, která mají dlouhou životnost a čistý design. Další volbou jsou okna dřevohliníková, která kombinují dva materiály – dřevo a hliník. Hliníková okna jsou dostupná i s povrchovou úpravou v dekoru dřeva,“ říká Ing. Jiří Chomát ze společnosti OKNA.EU.

„I když dřevěné nosníky dokážou unést hodně velké zatížení, vždy je třeba počítat s jejich výrazně větším přetvořením – průhybem. Proto je rozumné se poněkud mírnit se snahou o instalaci oken větších rozměrů,“ pokračuje Jiří Chomát. Pokud se v takovém případě stavitel skutečně nedokáže vzdát velkoformátových oken, nezbude mu, než aby si konstrukčně vypomohl vynášecím (nejlépe ocelovým) překladem, případně dřevěný průvlak proti nadměrnému průhybu dodatečně vyztužil (rovněž nejlépe ocelovým úhelníkem nebo pásovinou). V žádném případě není možné připustit přitížení otvorových výplní (oken a dveří) z okolních stavebních konstrukcí, například od překladu s nadměrným průhybem, nebo využití jakékoliv části otvorové výplně (třeba i sloupku) k přenosu zatížení od ostatních stavebních konstrukcí. Hliníková okna naopak nemají téměř žádná rozměrová omezení. Díky minimální délkové roztažnosti umožňují konstruovat prosklené plochy i opravdu velkých rozměrů, proto je i z tohoto důvodu volí do dřevostaveb stále více stavebníků,“ uvádí Jiří Chomát.

Vlhkost dřevu škodí


Díky hliníkovým rámům se lze jednoduše vypořádat i s dalším slabým místem dřevěných konstrukcí, totiž jejich značné náchylnosti ke škodám způsobeným vlhkostí. „Velkou pozornost je třeba věnovat tomu, aby se zabránilo zatékání a hromadění vlhkosti v místech, kde by mohla způsobit hnilobu nebo jinak poškodit dřevěné nosné konstrukce,“ zdůrazňuje Jiří Chomát. Kromě volby vhodného okenního rámu považuje za důležité i to, aby připojovací spára oken byla vždy zatěsněna minimálně z interiérové strany nainstalovanou parotěsnou páskou. „Rozhodně lze u dřevostaveb doporučit rovněž instalaci vnější vodotěsné, paropropustné pásky do připojovací spáry, a to zejména pokud je kontaktní zateplení provedeno z minerální vaty,“ dodává Jiří Chomát.

Dřevostavby jsou většinou konstrukce s velmi vysokým stupněm tepelné izolace obvodového pláště, ale s minimální schopností akumulace vytvořeného tepla, připomíná dále Jiří Chomát. Proto je podle něj velmi důležité, aby i instalovaná okna a dveře měla co nejlepší tepelnou izolaci. „Do dřevostavby je třeba vždy volit okna s izolačním trojsklem a teplým nekovovým meziskelním rámečkem Swisspacer-U. Důležitá je rovněž dostatečná stavební hloubka profilu a středový (trojitý) systém středového těsnění. Taková okna a dveře nejenže ušetří opravdu spoustu tepla na vytápění, ale je u nich jisté, že se nebudou v chladných zimních dnech rosit, a to ani u dřevostaveb s difúzně uzavřeným systémem obvodového pláště,“ říká.

Pozor také na správný časový harmonogram

PREMIUM-TX-78 s integrovanou žaluzií
PREMIUM-TX-78 s integrovanou žaluzií

Dřevostavba zpravidla postupuje velice rychle. Jistě není žádoucí se o tuto výhodu připravit tím, že by se muselo několik týdnů čekat na výrobu oken nebo jiných stavebních částí, které vyžadují delší dobu přípravy. Aby se stavba nezbrzdila nebo dokonce úplně nezastavila, je vhodné si s dostatečným předstihem stanovit čisté rozměry stavebních otvorů a přesné výrobní rozměry oken a dveří. Výroba oken i stavba nosných konstrukcí by pak měly probíhat souběžně podle dohodnutých rozměrů, aby okna mohla být do stavby namontována hned, jak to postup stavby umožní.

Pokud stavebník plánuje pořízení předokenních rolet či žaluzií, i na tyto detaily by měl rozhodně myslet již při zadávání projektu. „Rozhodne-li se pro rolety či žaluzie až během výstavby, většinou se to neobejde bez značných konstrukčních nebo estetických kompromisů,“ uzavírá Ing. Jiří Chomát ze společnosti OKNA.EU.

Více o společnosti na www.okna.eu
a o programu „zaručeně kvalitní okna“ na www.zarucenekvalitniokna.cz


OKNA.EU
logo OKNA.EU

OKNA.EU, to je: profesionální NABÍDKA zdarma do 24 hodin, ZAMĚŘENÍ zdarma a ve Vámi stanoveném čase, VÝROBA u našich dodavatelů na nejmodernějších výrobních linkách, MONTÁŽ jen certifikovanými montážníky.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.