logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

K drsnému podnebí norských fjordů patří hliníková okna Schüco


Betonová základna s integrovaným přízemím jako by vyrůstala ze skalnatého terénu, v horním patře nad ní se pak jako vyhlídková plošina vznáší dřevěná konstrukce. Foto: Sindre Ellingsen, Sandnes (Norsko).

Pětičlenná rodina zdědila pozemek na pobřeží norského Boknafjordu a po 15 letech života v centru Osla se rozhodla vrátit na svůj domovský ostrov Karmøy. Již z původního, přesně formulovaného zadání pro architekta bylo zřejmé, jak hluboký vztah k této malebné pobřežní krajině plné fjordů rodina má.

Reklama

Dům měl být řešen tak, aby co nejvíce splýval s okolní přírodou a aby bylo dosaženo přímého kontaktu a vizuální interakce mezi exteriérem a obytným prostorem. Architekt Tommie Wilhelmsen proto v návrhu uplatnil přírodní barvy i materiály a Villu Melstokke koncipoval tak, aby rozsáhlé prosklené plochy hliníkových oken a fasádních systémů Schüco směřovaly k velkolepému panoramatu.

Architekt Tommie Wilhelmsen se inspiroval barvami a materiály z okolní přírody. Jako kontrast k hliníkovým profilům okenních, posuvných a fasádních systémů Schüco zvolil dub, přírodní kámen, světle šedý přiznaný beton a černé fasádní panely. Pro technologie Schüco se klienti rozhodli na základě velkého množství různých požadavků. Především hledali prvky s úzkými profily a velkými plochami skla pro maximální výhled, značný důraz kladli na to, aby byl dům od podlahy až ke stropu prosklený a maximálně tepelně izolovaný. Jako konstrukční řešení chtěli hliníkové profilové rámy, které vyžadují minimální údržbu.

Pro dosažení dokonalé rovnováhy mezi vysokou tepelnou izolací, stíněním, průnikem světla a bezpečností byla zvolena kombinace posuvných systémů se zdvihem Schüco ASS 70.HI s fasádním systémem Schüco FWS 50.HI. Systémy Schüco byly vybaveny trojitými izolačními skly s neutrální ochrannou vrstvou proti slunečnímu záření s vysokou propustností světla (70 %) a celkově nízkou propustností tepelné energie (35 %). Tato vrstva je umístěna na vnější straně bezpečnostního skla, což za slunečných dnů, kdy jsou okna a posuvné dveře zavřené, snižuje propustnost tepla, v chladnějších dnech naopak technologie vysoce izolovaného systému minimalizuje úniky tepla.

Informace o projektu:

  • Název projektu: Villa Melstokke, Karmøy (Norsko)
  • Architektonické studio: Wilhelmsen Arkitektur, Stavanger (Norsko)
  • Výrobce hliníkových systémů Schüco: Alglass, Haugesund (Norsko)
  • Obytná plocha: 260 m² na dvou podlažích
  • Dokončení: Červen 2017

Hliníkové systémy Schüco použité v projektu:

  • Shrnovací systémy Schüco ASS 70 FD
  • Posuvný systém se zdvihem Schüco ASS 70.HI
  • Okenní systémy Schüco AWS 70.HI
  • Fasádní systém Schüco FWS 50.HI
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.