logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Co musí splňovat okna pro pasivní domy?

Zásadní rozdíl mezi návrhem okenních systémů pro běžné domy a pro pasivní domy je v předprojektové přípravě. U pasivních domů je nutné do této přípravy zahrnout energetický audit a prověřit parametry osvitu budovy.

Reklama

Následný požadavek na konstrukci okenních výplní zohledňuje nejen energetické úspory, reálné zisky sluneční energie ale i světelný komfort v interiéru. Cílem návrhu je samozřejmě udržet maximum energie uvnitř domu a splnit kritérium perfektního utěsnění (Blower-door test). Maximální těsnost oken musí být dodržena nejen v připojovací spáře, ale i ve funkční spáře, to znamená mezi oknem a křídlem.

Okenní prvky musí mít odpovídající tepelněizolační vlastnosti, které jsou u pasivních domů definovány hodnotou součinitele tepelné propustnosti Uw ≤ 0,8 W/m2K. Společnost DAFE-PLAST používá vždy okna PROGRESS, která jsou vyrobena z kompozitního materiálu RAU-FIPRO, a do jejichž profilu jsou integrovány tzv. termomoduly. S termomoduly vykazují okna PROGRESS menší hodnotu Uw než 0,8. Protože je nutné u pasivního domu použít trojsklo, stavební hloubka oken musí být relativně velká (86 mm). V konstrukci trojskla u oken PROGRESS se používá speciální rámeček Chromatech Ultra („teplý“ polymerový rámeček), který omezuje tepelný most na okraji skla. Předprojektová příprava by měla rovněž definovat, jaké zasklení je z hlediska energetických, tepelných a světelných poměrů pro konkrétní okenní prvky u daného objektu nejvhodnější.

Zásadní rozdíl je ve způsobu montáže. Pro dosažení optimálních tepelněizolačních vlastností je nutné okno u pasivního domu usadit do izolačního prostředí, a nikoliv přímo do zdiva nebo betonového monolitu. K tomuto účelu používá DAFE-PLAST osvědčený systém DAFE PUREX COMFORT, což je speciální montážní rám. Vlastní okno se připevní dovnitř tohoto rámu. Cílem řešení je dosáhnout požadovanou tepelnou izolaci a zajistit mechanickou stabilitu okna. U pasivních domů s velkými prosklenými plochami je někdy nutné eliminovat přebytečné zisky sluneční energie. K tomuto účelu se používají různé stínicí systémy. DAFE-PLAST nabízí systém PROGRESS ALU SCREEN, kdy je okno doplněno předokenní stínicí screenovou clonou, nebo PROGRESS ALU EF+, kdy je stínicí lamelová žaluzie zakomponovaná do hliníkového rámečku s dalším předsazeným sklem.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.