logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Průvodce při výběru oken


Nákup oken do vašeho obydlí není rozhodně rutinní záležitostí. Z toho důvodu je nejen důležité, ale i zodpovědné vyhradit si pro jejich výběr dostatek času. Pokud si totiž již okna jednou vyberte a necháte si je do svého domu či bytu namontovat, vaší nejnepříjemnější starostí by měla být volba člena rodiny, který okna umyje, případně kde sehnat kontakt na společnost, která se vám o mytí postará. Aby tomu tak bylo, uvádíme níže několik jednoduchých rad a tipů, které byste při výběru oken měli mít vždy na paměti.

Okno se může na první pohled jevit jako jednoduchý předmět skládající se ze skla a rámu, nicméně pokud jste již v této oblasti trochu znalí, pravděpodobně víte, kolik různých technologií se za každým oknem skrývá a na jaké parametry si dát při výběru pozor. Proto je nutné se před nákupem okna zaměřit nejen na jeho materiál, ale i na použité těsnění a kování, typ zasklení, výztuže, meziskelní rámečky a počet izolačních komor. Neméně důležitá je rovněž montáž oken, která rozhoduje o jejich dokonalé funkčnosti.

Volbou okna se správným typem těsnění maximálně snížíte riziko, že vám bude přes okno zatékat nebo se vám budou rosit okenní rámy a křídla. Z toho důvodu lze jednoznačně doporučit okna se středovým systémem těsnění, nejlépe pak trojitým. Také si ověřte, zda výrobce náhodou nepoužívá extrudované těsnění, které je pevné a nestlačitelné, což může mít za následek nežádoucí zatékání či profukování. Nezapomeňte se také zaměřit na vzdálenost instalovaných zavíracích bodů. Ty by měly být od sebe maximálně 700 mm a všechny by měly být seřiditelné a instalované po celém obvodu rámu a křídla.





Detaily
Detaily

Moderní okna disponují teplými nekovovými meziskelními rámečky, díky nimž je zabráněno rosení okraje izolačního skla (nejlepšími vlastnosti vykazují pravděpodobně rámečky Swisspacer-V a TGI). Současně je lepší dát přednost izolačním trojsklům, která nejen snižují náklady na vytápění, ale zároveň se na rozdíl od izolačních dvojskel nerosí ani v případě vyšší relativní vlhkosti v interiéru. „Osobně bych určitě doporučil vyhnout se dvojsklům. Některé firmy sice tvrdí, že trojskla jsou zbytečná, ale podle mého názoru to tvrdí pouze z důvodu, že jejich okenní konstrukce je příliš slabá na to, aby dokázala přenést vyšší hmotnost trojskel,“ uvádí Ing. Jiří Chomát ze společnosti OKNA.EU a dodává: „V současné době mají přední firmy na českém trhu v nabídce dokonce izolační trojskla se zvýšenou průhledností a tepelnými zisky.“

Dbejte na to, aby stavební hloubka nebyla nižší než 70 mm, lépe by měla dosahovat 80 nebo 90 mm, a zároveň by okno mělo být vybaveno dostatečným počtem izolačních komor (od 5 do 8). U plastových oken si ověřte, zda vybraná okna mají dostatečnou pevnost a tuhost plastového profilu a jsou poctivě vyztužena ocelovými profily. V každém případě se vyhněte všem „zázračným" technologiím plastových oken bez vyztužení, jelikož ocelové výztužné vložky jsou zcela zásadní pro omezení průhybů a teplotní roztažnosti plastových profilů.



Jak bylo řečeno v úvodu, výběr správného okna je pouze prvním krokem. Druhým a neméně důležitým je jeho odpovídají instalace. Kvalitu montáže si proto, pokud je to možné, vždy ohlídejte osobně. V žádném případě si nenechte připevnit rám vrtanými turbošrouby. Využijte raději dilatační plechové kotvy, které umožní tepelnou dilataci, a navíc nemusí být uzavřené komory plastového profilu zbytečně provrtány. Rovněž umístění kotev má svá pravidla, jejich předepsána vzdálenost od rohu i mezi sebou samými je přibližně 700 mm. Po ukotvení oken by měla být připojovací spára vyplněna souvislou vrstvou polyuretanové pěny. Abyste zabránili plesnivění okolo oken, doporučujeme ošetřit připojovací spáry interiérovou parotěsnou páskou, a proti zatékání použijte z vnějšku exteriérovou vodotěsnou pásku. Při výměnách oken vždy požadujte kvalitní zednické začištění, důležité je zejména při výměnách špaletových oken. Dlouhodobě odzkoušené je s doplněním extrudovaného polystyrenu, perlinkou a kvalitní interiérovou sádrovou omítkou.

Při rekonstrukci bytu nebo rodinného domu dosahují celkové výdaje zpravidla několika set tisíc korun. Pokud se jedná o novou výstavbu, celková částka se již pohybuje v řádech milionů. Při takto vysokých rozpočtech by okna rozhodně neměla být investicí, na které by se vyplatilo šetřit. Okna se snažte vybrat u zkušených a zavedených výrobců, je vhodné se například poptat na konkrétní zkušenosti ve svém okolí. Také prodejci by měli mít plnou autorizaci od výrobce oken, profesionální přístup je samozřejmostí a rozhodně bychom varovali před extrémními slevami, jelikož výroba kvalitního okna jednoduše musí něco stát.

www.okna.eu
OKNA.EU
logo OKNA.EU

OKNA.EU, to je: profesionální NABÍDKA zdarma do 24 hodin, ZAMĚŘENÍ zdarma a ve Vámi stanoveném čase, VÝROBA u našich dodavatelů na nejmodernějších výrobních linkách, MONTÁŽ jen certifikovanými montážníky.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.