logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ekologicky šetrné sklo od Guardianu určené pro trvale udržitelné budovy

Přestože metodika LEED neslouží k certifikaci konkrétního výrobku, mohou produkty SunGuard® Advanced Architectural Glass získat až 34 bodů.

Reklama

Koncept zelených budov je trendem už několik desetiletí a je stále na vzestupu. Takovéto budovy jsou ohleduplné k životnímu prostředí po celou dobu svého životního cyklu – zohledňují „zelená“ kritéria od samotného začátku projektu, při výběru pozemku přes proces výstavby a provoz budovy až po případnou renovaci anebo likvidaci. Efektivně využívají energetické a přírodní zdroje. K dosažení tohoto cíle do značné míry přispívá například správně zvolené sklo. Společnost Guardian a její produkt SunGuard® Advanced Architectural Glass splňují náročné požadavky na sklo, díky kterým je možné označovat budovy jako ekologické a „zelené“.

Projektování budov, které zkvalitňují vnitřní prostředí a současně chrání přírodu, je cílem metodiky hodnocení LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), kterou vytvořila americká Rada pro ekologicky šetrné budovy. Metodika LEED propaguje trvale udržitelné budovy udělováním bodů za nižší spotřebu energie, zlepšení kvality vnitřního prostředí a podporu celostního, trvale udržitelného přístupu k budovám.

Ve většině případů je splnění požadavků metodiky LEED dobrovolné, avšak stále více zákazníků z veřejného i soukromého sektoru na jejich splnění trvá. Produkt SunGuard® Advanced Architectural Glass vám umožní získat body v pěti ze sedmi kategorií hodnocených touto metodikou.

Jen málo materiálů dokáže učinit budovu ekologicky šetrnější rychleji než vysoce účinné sklo. Produkty SunGuard® nabízejí největší výběr povrchově upravených, pokovených skel na světě – získáte tak vámi požadovaný ohromující vzhled a současně komfort, funkčnost a energetickou úspornost.

Rozdělení bodů pro označení LEED na základě kategorií:

Aby budova získala osvědčení dle metodiky LEED, musí získat alespoň 40 ze 110 možných bodů. Lze docílit různých úrovní certifikace, viz níže.


Přestože metodika LEED neslouží k certifikaci konkrétního výrobku, mohou produkty SunGuard® Advanced Architectural Glass získat až 34 bodů.



City Green Court, foto Guardian

Budova City Green Court se nachází v Praze a je to první komerční budova s hodnocením LEED Platinum v České republice.
Jedná se o prosklenou obdélníkovou budovu s energeticky úsporným pláštěm a mechanickými systémy, které snižují spotřebu energie a zajišťují komfortní vnitřní klima.
Dominantou budovy je centrální atrium, které sahá od přízemí až po střešní okna a nachází se v něm živý strom a stěna porostlá zelení.
Tato osmipatrová budova se inspiruje českým kubismem a zohledňuje architekturu sousedních budov ve čtvrti, kde se nachází.
Plášť budovy tvoří energeticky úsporná skleněná fasáda, která slouží jako první linie obrany před úniky energie. Jižní a západní fasáda je opatřena svislými lamelami, jejichž sklon stíní interiér před nadměrným slunečním zářením; severní a východní fasáda je otevřena prostupu světla. Z jižní a západní fasády vystupují balkónky, které exteriér rozčleňují a umožňují vystoupit před plášť budovy.

Technická karta

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.