logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak na zasakování vody ve městech

Jedinou vodu, kterou v České republice máme, je ta, která spadne z nebe. Měli bychom se tedy snažit ji maximálně zadržovat. V silně urbanizovaných územích musí tomuto cíli pomoci i technická řešení.

Reklama

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Hostem ve studiu estav.tv byl Ing. Jan Ochec ze společnosti MEA Water Management, která se zabývá systémy pro odvodnění a zachytávání vody, její přečištění a vracení zpět do přírody.

Jaké hlavní problémy má naše krajina? Největším problémem je systematické odvodňování, narovnávání koryt řek, snaha o maximální výtěžnost zemědělské půdy. Ve městech je to podobné, města se zahušťují, zvětšuje se poměr zpevněných ploch. Minimalizují se retenční vlastnosti krajiny.

Jakým způsobem pak zachytávat a využívat takovou vodu ve městech? Záleží, jak má být voda využita. Pokud se jedná o pouhé zasáknutí vody například do průlehů či příkopů, tak souvrství zeminy a rostliny mají schopnost malé koncentrace přirozeně přečistit. Některou vodu například z méně frekventovaných chodníků nebo z teras lze bez jakékoli úpravy po zachycení do nádrže využít následně pro zálivku. Vodu sesbíranou například z parkovišť obchodních domů je ale nutné před využitím pro zálivku přečistit.

Společnost MEA má s hospodařením s vodou v urbanizovaných územích vyzkoušeno několik systémů. V rozhovoru uslyšíte například o žlabu MEA Clean, který v sobě obsahuje substrát a funguje na principu přírodního přečištění vody. Taková voda pak může být svedena rovnou ke kořenům a využívána na zálivku.

Jak se pracuje s velkými objemy vody přívalových dešťů, aby nemusely být svedeny do kanalizace? Nejen o tom v rozhovoru estav.tv.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.