logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nové administrativní centrum AFI Karlín je vzorovým příkladem udržitelné výstavby

Po necelých dvou letech od zahájení výstavby vznikl v Praze 8 nepřehlédnutelný kancelářský komplex AFI Karlín. Ten je unikátní nejen svou zelenou fasádou ale i použitými energeticky šetrnými řešeními.

Reklama

Vizualizace administrativního komplexu AFI Karlín
Vizualizace administrativního komplexu AFI Karlín

Díky tomu objekt aspiruje na získání prestižní certifikace ve standardu BREEAM Excellent. Detaily energeticky úsporných řešení komentuje Česká rada pro šetrné budovy, která uspořádala do AFI Karlín exkurzi zájemců o šetrné stavebnictví z řad odborníků i široké veřejnosti v rámci svého dlouhodobého cyklu Green Building Club.

Administrativní komplex dvou budov, jejichž půdorys připomíná křídla motýla v letu, je svým koncepčním i technologickým řešením na tuzemské poměry zcela nevídaný. Spojuje v sobě řadu energeticky šetrných řešení a technologií – od zelení porostlé fasády tvořící přirozenou izolaci stavby přes inteligentní systém vnějšího stínění až po mechanismus zavlažování a využívání dešťové vody. Vyniká tak energetickou soběstačností a pozitivním vlivem nejen na okolní prostředí, ale i na samotné uživatele.

Zelená fasáda jako přirozená izolace

Celoprosklenou fasádu pokrývá více než 40 tisíci živých rostlin. Právě díky zelení porostlým stěnám vyniká svými izolačními vlastnostmi a pomáhá snižovat výdaje na energie při provozu klimatizace. Oproti klasickým zděným stavbám, které se v teplých měsících přehřívají a naakumulované teplo vydávají zpět do svého okolí, tak působí jako přirozené chlazení, brání přehřívání vnitřních prostor a snižuje také teplo okolního prostředí.

Akustické řešení bez ozvěn

Členitost a měkký charakter vrchní vrstvy fasády plné zeleně a rostlin také přispívá k dobrým akustickým podmínkám kancelářského komplexu. Hluk je díky tomu pohlcován a nepříjemně se nerozléhá do okolí jako například u staveb z čistě skleněnou fasádou, které nejsou schopny zvuk bez vhodných opatření pohltit.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.