logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak vznikl nápad na projekt Český ostrovní dům?

Hlavní myšlenkou projektu Český ostrovní dům je nastartování široké diskuze o udržitelnosti, šetrnosti, soběstačnosti. Jeho iniciátor oslovil budoucí generaci architektů a techniků, studenty vysokých škol.



V současnosti je projekt Český ostrovní dům za fází architektonické soutěže a formuje se zajímavý tým nadšenců. Úsporný dům má být ale jen prvním experimentem, začátkem delší cesty. Portál ESTAV.cz si o tomto projektu povídal s Pavlem Podruhem.

„Pro mě je nejcennějším prvkem celého projektu jeho mladistvý původ, vyrůstá z kořenů lehké rebelie. Před rokem a půl, kdy projekt vznikl jsem si říkal, jak to celé vykopnout a řešení bylo vlastně naprosto prozaické. Položil jsem si otázku – Kdo bude v budoucnosti řešit udržitelnost a šetrnost v architektuře? Jasnou odpovědí byla současná a budoucí generace studentů oborů architektura a stavitelství. To jsou přeci ti, kteří budou přirozenou generační obměnou promlouvat do stavu věcí. Pokud tedy chci být něčím v tomto oboru užitečný, z logiky věci mi vyplývá, že mohu pomoci vytvořit mladé ambasadory udržitelnějších principů a věřit, že budou nositeli této zkušenosti dál v průběhu svých profesních životů a přenášet je na své budoucí klienty. Vznikla tedy architektonická soutěž Český ostrovní dům 2016,“ uvádí Pavel Podruh.

Celý rozhovor si přečtěte v článku Český ostrovní dům vyrůstá z kořenů lehké rebelie na portále ESTAV.cz


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.