logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zapojte se do soutěže, kde se odpad mění v poklad

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlašuje 2. ročník soutěže „Přeměna odpadů na zdroje“. Odmění projekty, které dokáží zužitkovat druhotné suroviny a výrobky s ukončenou životností. Cílem je snížit množství odpadů, které končí na skládkách.

Reklama



Nový beton a malta vyrobené ze stavebního odpadu, víceúčelové odolné desky z použitých kabelů, lampa z porcelánových střepů, šperky s komponenty z vysloužilých hodinek - to jsou některé z projektů, které loni zabodovaly v soutěži MPO. Účelem soutěže Přeměna odpadů na zdroje je povzbudit firmy, obce a studenty, aby kreativně přemýšlely, jak použité materiály a nefunkční výrobky znovu využít. Ministerstvo proto vyhlásilo již druhý ročník této soutěže.

Vítané jsou všechny projekty, které dokážou znovu zpracovat druhotné suroviny nebo použité výrobky. Z projektů, které letos uspějí, vytvoří MPO informační brožuru, kterou bude distribuovat na konferencích a seminářích věnovaných problematice oběhového hospodářství a zpracování odpadu. Výčet věcných ocenění pro jednotlivé kategorie uvádí MPO na webu druhotnasurovina.mpo.cz. Pro účast v soutěži je třeba pouze vyplnit jednoduchou přihlášku na webu soutěže. Vítězný projekt vybere odborná porota složená z odborníků na problematiku zpracování odpadů.

V loňském roce se do soutěže přihlásilo 127 firem a škol. Stříbro v kategorii Nejlepší výrobek z druhotné suroviny získala česká rodinná firma Replast. Z recyklovaných PVC kabelů vyrábí podlahové desky, po kterých chodí návštěvníci koncertů Rolling Stones či Lady Gaga. Čeští řidiči se s jejich výrobky denně setkávají na dálnicích v podobě vodicích prahů, retardérů a podstavců pod dopravní značky. Podlahové desky z Replastu pokrývají plochy světových sportovních stadionů, pontonové desky Replastu využili také organizátoři oslav 70. výročí vylodění v Normandii. Kromě veteránů po nich kráčely takové osobnosti jako bývalý americký prezident Barack Obama, ruský prezident Putin či královna Alžběta II.

„Zpracujeme staré kabely nebo jejich výrobní odpady, oddělíme plast a kov. Kovový podíl putuje do hutních provozů a plast zahřejeme a zpracujeme do více než 100 různých výrobků. Ty po ukončení životnosti můžeme znovu rozemlít a v určitém poměru opětovně zapracovat do nových výrobků. Proces je takřka nekonečný,“ říká majitel firmy Zdeněk Blažek.

Hlavním cílem soutěže je proto upozornit na nutnost přechodu ČR k oběhovému hospodářství. Otázka, co s odpady je o to ožehavější, že Čína oznámila zákaz dovozu vybraných odpadů z celého světa i ze zemí EU. Zákon o odpadech navíc od roku 2024 skládkování směsného komunálního odpadu, recyklovatelných a využitelných odpadů zcela zakáže.

Podrobnosti o soutěži a kritéria jednotlivých kategorií zveřejnilo ministerstvo na webu druhotnasurovina.mpo.cz.
Uzávěrka přihlášek do soutěže je 31. března 2018. Slavnostní ocenění vítězů proběhne letos v červnu v prostorách Senátu Parlamentu ČR.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.