logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Novinky v sortimentu ventilů a pohonů Siemens Acvatix

V oblasti elektronických PICV nabízí Siemens řadu výrobků označených jako Inteligentní ventily. Inteligentní ventil je regulační zařízení sestávající z regulačního ventilu s pohonem, čidla průtoku, dvě čidla teploty a vlastní regulátor. Článek představuje jejich přehled s důrazem novinky a inovované řady.

Tlakově nezávislé ventily

V oblasti elektronických PICV nabízí Siemens řadu výrobků označených jako Inteligentní ventily. Inteligentní ventil je regulační zařízení sestávající z regulačního ventilu s pohonem, čidla průtoku, dvě čidla teploty a vlastní regulátor. Regulátor lze ovládat z nadřazeného systému MaR analogovým signálem nebo digitálně přes sběrnici Modbus.

Třícestný Inteligentní ventil přírubový
Třícestný Inteligentní ventil přírubový

Vývoj těchto ventilů neustále pokračuje a výsledkem je rostoucí počet aplikací, na které lze Inteligentní ventily nasadit. Siemens nabídku nově rozšířil o třícestné ventily a nejnovější softwarová aktualizace umožní používat ventily na vodě s obsahem etylenglykolu.

Nabídka mechanických PICV byla rozšířena o dvoubodové kombiventily VQI46 a VQP46. Ventily se vyrábí v DN10 až 25 a lze je použít pro průtoky až 1 800 l/h. Dvoubodová regulace se hojně využívá pro fancoily, dvoubodový ventil je díky jednodušší konstrukci levnější než proporcionální PICV. Pro ovládání Siemens nabízí termoelektrické pohony řady STA nebo elektromotorické pohony SUE. Velkou výhodou nových ventilů je přednastavení průtoku z opačné strany, než je pohon, takže pohon není třeba při této činnosti demontovat. Vložku ventilu lze demontovat bez nutnosti demontáže ventilu z potrubí.

Dvoubodový PICV typu VQI46 s pohonem STA a pohonem SUE
Dvoubodový PICV typu VQI46 s pohonem STA a pohonem SUE

Dvoubodový PICV typu VQI46 s pohonem STA a pohonem SUE

Siemens byl první firmou na světě, která nabídla tlakově nezávislé ventily pro radiátory. Velmi úspěšná první generace byla letos nahrazena novou. Ventily se dodávají v DN10 až DN20, v provedení přímém, rohovém nebo axiálním a budou určeny pro průtoky do 135 l/h.

U velkých přírubových PICV VPF dochází k postupné modernizaci. VPF43 (PN16) se mění na VPF44 a VPF53 (PN25) na VPF54. Novou vlastností je přidané hrdlo pro měření tlaku, takže u nových verzí je možné změřit tlakovou ztrátu na celém kombiventilu (pro ověření správné funkce regulátoru tlaku) nebo pouze na regulačním ventilu (pro zjištění aktuálního průtoku).

Radiátorový minikombiventil VPD
Radiátorový minikombiventil VPD
Přírubový kombiventil VPF44
Přírubový kombiventil VPF44

Pohony pro zdvihové ventily a mechanické PICV

Nová verze pohonu SSA
Nová verze pohonu SSA

Pro radiátorové ventily a pro PICV se zdvihem do 5 mm Siemens nabízí inovovanou řadu pohonů SSA. Řada SSA Basic je určena pro méně náročné aplikace a obsahuje 3 bodové pohony na 230 V nebo 24 V a jeden proporcionální 24 V s řídicím signálem 0–10 V. SSA Premium obsahuje pouze proporcionální pohony pro náročné aplikace. Premium pohony mají automatickou kalibraci, signál zpětné vazby od polohy (0–10 V) a mají ruční ovládání. Řídicí signály mohou být 0–10 V, 4–20 mA nebo digitální přes Modbus.

Všechny pohony řady SSA mají krytí IP54 a nízkou hlučnost, která umožňuje montáž do náročných prostorů kanceláří a hotelů.

Obdobné použití jako SSA mají také inovované pohony STA a STP. V tomto případě jde o termoelektrické pohony. Oproti starší verzi mají tyto pohony již z výroby připojený kabel a montují se přímo na ventil, bez použití montážního kroužku. Při montáži potěší i menší rozměry. V současné době jsou nahrazeny dvoubodové verze na 230 V a 24 V. Nové provedení pohonů pro proporcionální řízení signálem 0–10 V začneme dodávat koncem roku 2022.

Všechny zdvihové pohony s tlačnou silou 400 N a více jsou nyní nabízeny vedle obvyklých variant analogových řídicích signálů také ve verzi s komunikací po sběrnici Modbus. Pohony jsou vybaveny externím Modbus převodníkem s tlačítkem a LED.

Nová verze pohonu STA
Nová verze pohonu STA
Pohon SKD62/MO s řízením přes komunikační sběrnici Modbus
Pohon SKD62/MO s řízením přes komunikační sběrnici Modbus

Mezipřírubové klapky

Dosavadní mezipřírubové škrtící klapky s nízkou těsností VKF41 Siemens nahradil novou řadou VFW41..U. Jde o klapky určené do aplikací, kde není nutná vysoká těsnost uzavření nebo taková těsnost není žádoucí. Výhodou těchto klapek je pak možnost použít slabší a tudíž levnější pohony typu SAL..03T10/F05, které se nyní montují přímo na klapku, není potřeba použít montážní sadu. Klapky se dodávají ve velikostech od DN40 do DN200.

Těsné klapky VKF46 jsou nahrazené novým typem VFW41. Rozsah dodávaných rozměrů DN40 až DN600 byl zachován i u nové řady a stejné jsou i pohony.

Novým typem je řada těsných klapek VFL41, které se dodávají ve stejném rozsahu jako VFW41, rozdíl je v montáži. Klapky VFL41 mají po obvodě závitová oka. Pohony jsou stejné jako u VFW41 – SAL a SQL.

Mezipřírubová klapka VFW41
Mezipřírubová klapka VFW41
Mezipřírubová klapka VFL41
Mezipřírubová klapka VFL41

Další informace o sortimentu Acvatix se dozvíte na www.siemens.cz/acvatix.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.