logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Chytré trubky usnadní instalaci rozvodů pitné a teplé vody

Rozvody vody v pozinkované oceli jsou stále méně časté, protože je postupně vytlačuje polypropylenové potrubí. Dříve oblíbený materiál PP-R je však v současnosti často nahrazován trubkami z polypropylenu nové generace – PP-RCT. Ty přináší výhody nejen instalatérům, neboť zjednodušují montáž, ale investorům, kterým výrazně šetří náklady.

Díky materiálům nové generace jsou trubky štíhlejší

Využití materiálu PP-RCT (neboli polypropylenu typu 4) ve vodovodním potrubí způsobilo v některých zemích doslova revoluci. Například na Balkáně, na Ukrajině, nebo v Portugalsku celoplastové PP-RCT potrubí odsunulo původní plastové PP-R trubky do pozadí a i u nás se těmto „chytrým materiálům“ věnuje stále větší pozornost. Samotný materiál PP-RCT přitom není žádnou novinkou. V oboru plastových trubek určených pro rozvody vody a vytápění byl využit již dříve, ovšem jen u vícevrstvého potrubí. Celoplastové jednovrstvé trubky bývaly až do nedávna doménou materiálu PP-R, firma Wavin Ekoplastik však v loňském roce poprvé pro celoplastovou jednovrstvou trubku použila materiál PP-RCT, a tímto krokem nastolila doslova nový standard – posunula kvalitu rozvodů teplé a studené vody na vyšší úroveň.

Hlavní výhody – snadná instalace, ekonomika a bezpečnost

První jednovrstvá celoplastová trubka z PP-RCT nese název EVO. Vzhledem k tomu, že PP-RCT je materiál mimořádně odolný, lze vyrábět trubky se slabší stěnou než obvykle. Potrubí je tak výrazně lehčí (až o 28 procent) a mnohem jednodušeji se s ním manipuluje. Kompletace potrubí je tak snadnější a rychlejší. Ve srovnání s trubkami z PP-R PN 20 nové trubky EVO navíc nabízejí až o 37 % větší průtočnost, což umožňuje používat potrubí menších dimenzí a zajišťuje finanční úsporu. Výrobce udává, že pokud se investor rozhodne pro instalaci trubek do nového domu, ušetří 17 % při instalaci systémů pro rozvod teplé a studené vody a 14 % při instalaci rozvodů topení.


PP-RCT disponuje oproti klasickému PP-R i vyšší tlakovou odolností při vyšších teplotách media (od 70 °C výše). Zatímco odolnost materiálu PP-R při teplotách nad 70 °C klesá, PP-RCT si ji zachovává. Z toho důvodu jsou rozvody s využitím trubek EVO bezpečnější a zachovávají dlouholetou životnost. Výrobce poskytuje na trubku EVO dokonce dvacetiletou garanci.

Jak na správnou instalaci trubek?

Jak jsme již zmínili, pro instalatéry představují trubky EVO ulehčení a urychlení práce díky nižší hmotnosti potrubí. Práce s trubkou EVO neklade na instalatéry žádné nové požadavky. Spojování těchto trubek je stejné a jednoduché jako v případě klasických trubek z PP-R. Pro dosažení naprosto homogenního svaru s vysokou únosností je třeba dodržovat svařovací parametry z montážního předpisu výrobce. Jakákoliv výrazná změna svařovací teploty, nebo doby prohřevu zapříčiňuje menší pevnost svaru. Toto neplatí jen pro trubky EVO, ale obecně pro všechny trubky z PP-R a i vícevrstvé trubky z PP-RCT.




Wavin Czechia s.r.o.
logo Wavin Czechia s.r.o.

Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.