logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Vodohospodářská Stavba roku 2013: Čistírna v Mimoni

ČOV v Mimoni je mechanicko biologická ve dvoulinkovém provedení, se vstupním čerpáním a s předřazenou denitrifikací. Fosfor je eliminován chemicky, maximální kapacita se rekonstrukcí zvýšila na 9000 ekvivalentních obyvatel.

Reklama

Svaz vodního hospodářství ČR v rámci Světového dne vody v soutěži Vodohospodářská stavba roku 2013 udělil osm cen ve dvou kategoriích. V kategorii pro zásobování pitnou vodou, odvádění a čištění odpadních vod získaly ceny projekty: „Mimoň – přečerpávání na ČOV Hradčany“ a „Rekonstrukce ČOV Hradčany, Retenční nádrž Jeneweinova a Intenzifikace úpravny vody v České Skalici.“

Vodohospodářská Stavba roku 2013: Čistírna odpadní vod v Mimoni
Vodohospodářská Stavba roku 2013: Čistírna odpadní vod v Mimoni

„Získáním tohoto ocenění bylo zhodnoceno deset let zkušeností při výstavbě vodohospodářských děl,“ uvedl při přebírání ceny generální ředitel společnosti SYNER Martin Borovička. Jeho firma získala titul v první kategorii za projekt „Mimoň, přečerpávání na ČOV Hradčany a rekonstrukce ČOV Hradčany.“
Ve městě Mimoň ležícím na okraji bývalého vojenského prostoru nemohla být stávající čistírna rozšířena, protože spadá do zátopového území, proto se přistoupilo na převedení odpadních vod na nedalekou ČOV Hradčany a její rekonstrukci. Ta je po dokončení mechanicko – biologická ve dvoulinkovém provedení, se vstupním čerpáním a s předřazenou denitrifikací. Fosfor je eliminován chemicky, maximální kapacita se rekonstrukcí zvýšila na 9000 ekvivalentních obyvatel. Po dobu zkušebního provozu nedošlo ani v jednom případě k překročení limitů v ukazatelích stanovených v rozhodnutí.

Dalším pěti stavbám a to:

  • MVE Litoměřice na řece Labi, ř. km 62,260,
  • VD Těrlicko, převedení extrémních povodní,
  • Jez Doksany – zlepšení ekologických podmínek pro život zvláště chráněných druhů,
  • Hořovice – Červený potok – ř.km 12,9 až 13,3 – ochrana proti vybřežování velkých vod
  • Úprava Rožnovské Bečvy, Horní Bečva ř. km 32 – 36
pořadatelé udělili ocenění v rámci druhé kategorie staveb, které slouží k umělému vzdouvání, zadržování a usměrňování povrchových vod, ochraně před škodlivými účinky vod či úpravě vodních poměrů.

Do soutěže se v minulém ročníku mohly přihlásit projekty dokončené na území ČR v roce 2013. Přihlašovatelem mohl být investor, zhotovitel stavebních nebo technologických prací, zhotovitel projektových prací a firma pověřená inženýrskou činností.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.