logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Návod na výběr kotle ve 2. vlně kotlíkových dotací v roce 2017

Druhá vlna kotlíkových dotací právě probíhá a mezi všechny kraje ČR je rozděleno 3,4 miliardy korun na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním za nové nízkoemisní tepelné zdroje. Cíl pro druhou vlnu kotlíkových dotací je výměna dalších 35 tisíc starých kotlů do konce roku 2019.

Reklama

Pro lepší přehled v možnostech dotací kotlů na pevná paliva jsme ve spolupráci s velkoobchodem MARO natočili názorné video, ve kterém popisujeme, jaké druhy kotlů na pevná paliva je možno z kotlíkové dotace pořídit a jak vysoká je na ně dotace.

Ve druhé vlně navíc zjednodušily nároky na administraci, žádosti lze v krajích podávat elektronicky a není třeba realizovat tzv. mikroenergetická opatření, např. dílčí výměnu oken či zateplení střechy. Dotaci lze použít na pořízení nového zdroje vytápění a jeho instalaci v rodinném domě, novou nebo zrekonstruovanou otopnou soustavu, úpravu spalinových cest, stavební úpravy v kotelně, vybudování palivového sila nebo na zpracování dokumentace.

Kotlíkové dotace přehledně

Maximální dotace pro jednotlivé typy kotlů na pevná paliva:

Typ kotle Max. % podporyPodpora (max. limit dotace) - Ostatní oblastiPodpora (max. limit dotace) - Prioritní oblasti
Automatické kotle na pelety (kotle na biomasu se samočinnou dodávkou paliva)80 %120 000 Kč127 500 Kč
Dřevozplynovací kotle (kotle na biomasu s ruční dodávkou paliva)80 %100 000 Kč107 500 Kč
Kombinované kotle na uhlí a pelety se samočinnou dodávkou paliva75 %75 000 Kč82 500 Kč

Občané v tzv. prioritních oblastech (oblastech s nejvíce znečištěným ovzduším) navíc získají bonus ve výši 7 500 Kč. Kdo se rozhodne kombinovat kotlíkovou dotaci s žádostí o podporu v programu Nová zelená úsporám, může získat další bonus ve výši až 40 000 korun.

O dotaci může požádat každý majitel rodinného domu s kotlem na pevná paliva s ručním přikládáním, který nesplňuje požadavky 3. třídy dle normy ČSN 303-5.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.