logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Jak využít kotlíkovou dotaci na maximum? Volte kotel na dřevní pelety

Ve všech krajích jsou průběžně vyhlašovány příjmy žádostí o kotlíkové dotace. Kolik domácnosti z dotace získají a jak rychle se jim investice vrátí, záleží na volbě nového zdroje vytápění. K nejvýhodnějším patří kotel na dřevěné pelety, z dotace pak mohou žadatelé získat až 127 500 Kč a financovat nejen kotel, ale také další zařízení, jako je peletové silo, komín nebo dálkové ovládání kotelny.

V rámci probíhající druhé výzvy kotlíkových dotací je k dispozici celkem 3,4 miliard Kč na podporu výměny starých kotlů na pevná paliva za nové, moderní zdroje tepla. Úplně vyloučeny byly tentokrát z podpory kotle čistě na uhlí.

Výhody peletových kotlů

Peletové kotle spadají do kategorie, která získá od krajů nejvyšší podporu, protože patří k nejzdravějším, nejčistším a také nejkomfortnějším zdrojům vytápění.

Na peletový kotel dostanete až 127 500 Kč. To se skládá ze státní dotace 120 000 Kč a bonusu 7 500 Kč pro oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší. Nicméně pořízení samotného peletového kotle se pohybuje od 70 000 Kč. Do uznatelných nákladů pak můžete zapojit i další položky. „Doporučujeme pořídit si peletové silo pro skladování volně ložených pelet, kam vám může palivo pravidelně ‚nafoukat‘ specializovaná cisterna. Takové vytápění je pro obsluhu mnohem komfortnější než při skladování pelet v sáčcích po 15 kg, sám mám doma stejné řešení,“ uvádí Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta.

Z dotace uhradíte také náklady na úpravy spalinových cest, topenářské práce, případně i novou otopnou soustavu nebo související stavební úpravy. „U peletových kotlů navíc můžete zvýšit svůj komfort při vytápění díky dálkovému ovládání kotle a kvalitní regulaci, ta již bývá u lepších modelů v ceně,“ radí Stupavský. Peletové vytápění je potom stejně automatické, nenáročné na práci a čisté jako u plynového kotle nebo elektrokotle. Peletový kotel se sám zapaluje a čistí, podává si palivo ze zásobníku a odvádí popel.


Kdy se investice vrátí

Kdo využije dotaci na maximum, zaplatí ze svého třeba jen 20 tisíc Kč a získá nový zdroj vytápění a vybavení za celkem 150 000 Kč. Investice do peletového kotle se mu vrátí velmi brzy, zejména pokud bude nakupovat pelety za výhodnější letní ceny. V létě jsou pelety k dostání okolo 5 000 Kč za tunu, tedy průměrný rodinný domek protopí 25 000 Kč za jednu topnou sezonu. Návratnost investice se tedy pohybuje od 2 do 6 let v závislosti na tom, z jakého zdroje vytápění na pelety přecházíte.

Vladimír Stupavský z Klastru Česká peleta reaguje také na časté obavy z dostupnosti dřevěných pelet do budoucna. „Dřevěných pelet máme v České republice skutečně přebytek, loni se u nás vyrobilo 330 tisíc tun. A výroba každým rokem roste,“ uvádí Stupavský. Celá loňská česká výroba by vystačila pro 70 000 kotlů. Dvě třetiny ovšem putovaly do zahraničí, protože u nás má zatím kotel nebo kamna na pelety asi 27 000 domácností. „Díky kotlíkové dotaci jsme však v České republice na dobré cestě dohnat naše sousedy Rakousko a Německo v popularitě peletového vytápění a najít českým peletám uplatnění v domácích kotlích,“ předpovídá Stupavský.

Poradíme na www.topte-peletami.cz

Pro zájemce o peletové vytápění a automatické kotle jsme připravili užitečnou pomůcku: Informační portál pro správný výběr kotle na adrese www.topte-peletami.cz. Na tomto webu je k dispozici velký přehled kvalitních ověřených kotlů na pelety a jednoduchý pomocník, který vás výběrem kotle provede. Žadatel si v několika krocích vybere vhodný nový kotel např. podle objemu spáleného uhlí na kotli stávajícím a funkcí, které od nového kotle očekává. Okamžitě se dozví, jakou část nákladů mu může pokrýt kotlíková dotace a co je ještě možné v dotaci profinancovat.

Výsledkem je přehled vhodných kotlů, očekávaná cena za celou výměnu včetně topenářských prací a pokyny k dalšímu postupu, aby se dotaci podařilo získat.


Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.