logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jihomoravský kraj eviduje přes 300 žádostí o výměnu starého kotle

Více než 300 Jihomoravanů dnes podalo žádost o výměnu starého kotle na pevná paliva za ekologičtější zdroje. ČTK to sdělila mluvčí kraje Eliška Windová. Kraj přijímá žádosti ode dneška do 30. dubna.

Potřebné informace najdou lidé na krajských webových stránkách. V první výzvě dostal kraj od ministerstva životního prostředí na výměnu starých kotlů téměř 136 milionů korun, které rozdělí lidem ve dvou výzvách. V té první je 80 milionů.

Zájemci se musí elektronicky zaregistrovat a vše potřebné následně doložit v listinné podobě do pěti pracovních dnů. "Lidé mohou přijít i na úřad, kde jim pomohou úředníci. S vyhodnocováním žádostí začneme v rámci dvou týdnů," uvedla Windová.

Cílem dotací je snížit emise z lokálního vytápění a pomoct lidem vyřešit situaci v rodinných domech. Starý kotel je možné vyměnit za novější typy, ale i za plynové kondenzační kotle, tepelná čerpadla nebo solárně-termické soustavy pro přitápění nebo přípravu teplé vody. Žadatelé mohou dosáhnout na podporu mezi 70 až 85 procenty, zbytek musí uhradit sami. Maximální dotace pro jednoho zájemce je však 127.500 korun. "Dotace je odstupňovaná podle druhu kotle. Nejvýznamnější podpora je určená pro tepelná čerpadla a kotle na biomasu, kde je možné získat až 85 procent dotace, plus je možné zafinancovat ještě přípravu projektu a realizaci takzvaných nízkoenergetických opatření, což je například zateplení půdy nebo výměna oken," uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) je v Jihomoravském kraji asi 25.000 domácností, které mají zastaralé kotle. Za téměř 136 milionů kraj do konce roku 2018 vymění minimálně 900 kotlů. "Průběžně budeme žádosti vyhodnocovat a v rámci měsíce nebo dvou o nich rozhodovat. Pokud bude alokace vyčerpaná, program uzavřeme," uvedl krajský radní Jaroslav Parolek.

V celé republice je podle Valdmana zhruba 350.000 domácností se starými kotli. Ministerstvo rozdělí všem krajům ve třech výzvách celkem devět miliard korun. V první výzvě vymezilo tři miliardy. Ve všech třech může Jihomoravský kraj získat až 400 milionů, za které by měl vyměnit zhruba 3000 kotlů.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.