logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Proč zvolit český kotel na dřevo od OPOP

Topení dřevem bylo vždy tím nejklasičtějším a nejjistějším způsobem, jak se ohřát. Uplatní se v přírodě, na chatě i v obcích, kde není plynofikace. V posledních měsících na vytápění dřevem spoléhá i mnohem víc domácností, které dříve využívali plyn nebo elektřinu. Podle čeho vybírat kotel, který se jednoduše ovládá a dobře udržuje?

Když pomineme krby a kamna jako záložní varianty přitápění, pro plnohodnotné vytápění domu slouží kotel na dřevo. Připojuje se do centrální topné soustavy tvořené radiátory nebo teplovodním podlahovým topením a může ohřívat také teplou užitkovou vodu. Nejvyšší úrovně spalování dosahují zplynovací kotle, které využívají odtahový ventilátor s řízeným přísunem spalovacího vzduchu.

Český výrobce OPOP zareagoval na zvýšený zájem o kotle na dřevo a aktuálně rozšiřuje svoji produktovou řadu zplynovacích kotlů H4EKO-D. Do menších domů jsou určené kotle s výkonem 16 až 25 kW a pro větší objekty můžou majitelé volit kotel v rozsahu 35 až 55 kW. Jaké jsou hlavní výhody při ovládání a obsluze?

5× pro snadné ovládání

  1. Elektronická řídicí jednotka
    Řídicí jednotka umí ovládat nejen kotel, ale i všechny prvky topného systému. Nemusíte tak připlácet za nadřazené moduly ovládající směšovací ventily, ohřev teplé vody nebo akumulační nádobu.
  2. Jednoduché nastavení a provoz kotle
    Kotel H4EKO-D je z výroby přednastavený na požadovaný výkon. Před prvním zatopením stačí pouze nastavit klapky primárního a sekundárního vzduchu na vyznačenou rysku. Hned můžete začít topit a budeme mít jistotu, že výkon kotle je vyladěný.
  3. Modulované otáčky ventilátoru
    Odtahový ventilátor automaticky moduluje své otáčky od nuly po maximálních sto procent. Díky tomu se výkon upravuje podle aktuální a požadované teploty vody v systému. Navíc výrazně klesá riziko přetopení kotle.
  4. Přehledný displej
    Pro jednoduché nastavení a sledování provozu kotle slouží velký dotykový displej. Ten zobrazuje všechny důležité parametry, teplotu v komíně, otáčky ventilátoru a přechody mezi režimy vytápění.
Přehledný displej
  1. Ovládání na dálku přes Wi-fi
    Kotel lze připojit také k internetu a sledovat jeho provoz vzdáleně na telefonu nebo počítači. V aplikaci vidíte nejen aktuální teplotu, ale i historii nebo chybová hlášení. Máte tak perfektní přehled o stavu všech komponent topného systému.

5× pro snadnou obsluhu


  1. Velká přikládací komora
    Kotle H4EKO-D mají velkou přikládací komoru, do které se na jedno naložení vejde hodně kusů dřeva. To zajišťuje dlouhé hoření a dostatečně vysokou žhavou vrstvu, která při nízkých otáčkách ventilátoru vydrží dlouhé hodiny. Prodloužit dobu, kdy není nutné přikládat, umí také akumulační nádrž. Setrvačností vyhřívá dům, i když oheň dohoří, a celkově přispívá ke správné fungování a provozu kotle.
  2. Přikládání bez kouře v kotelně
    Díky odsávací klapce můžete otevírat kotel a přikládat bez nepříjemného kouře. Kouř se přes klapku odsaje z násypky do komína a poté můžete bez problémů přiložit nové dřevo.
  3. Signalizace dohoření paliva v násypné šachtě
    Nemusíte přemýšlet, kdy je správný čas přiložit, aby kotel nevyhasl. Na displeji řídicí jednotky uvidíte včas hlášení o docházejícím palivu. Detekce je řešená pouze čidlem teploty spalin, takže se nemůže pokazit. Navíc při zapojení kotle na internet vám přijde informace o dohořívání paliva přímo na telefon.
  1. Kotel udržuje stáložárnou vrstvu
    Žhavou vrstvu v kotli lze udržet po dlouhou dobu, třeba i přes noc. Můžete si sami zvolit, jak dlouho má stáložárná vrstva vydržet. Vše se odvíjí od zadání teploty vyhasínání. Čím vyšší teplota vyhasínání je nastavená, tím dříve kotel přejde do režimu útlumu a tím déle si udrží žhavou vrstvu.
  2. Jednoduché čištění
    Kotel od OPOP vytváří tak malé množství popela, že čištění probíhá prakticky pouze ve výměníkové části. Tu můžete jednou za dva měsíce očistit škrabkou a kartáčem. Palivo v násypné šachtě a spalovací komoře se při dostatečném přísunu primárního vzduchu spálí na prach. Četnost čištění se obecně odvíjí od kvality spalování a typu paliva.

Chcete si kotel na dřevo H4EKO-D prohlédnout naživo? Přijďte do jednoho z našich showroomů nebo kontaktujte nejbližší montážní firmu.

Zdroj fotek: OPOP


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.