logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zelené střechy zmírňují teplotní extrémy a zlepšují mikroklima. Uvědomují si to už i firmy

Živá výrobní hala LIKO-VO (Autor fotografií – Jan Morbacher a Adam Kolbábek)
Živá výrobní hala LIKO-VO (Autor fotografií – Jan Morbacher a Adam Kolbábek)

Zelená střecha s kvetoucími rostlinami, jezírko na dešťovou vodu, využívání vyčištěné odpadní vody na splachování. Zní to jako popis jednoho z mnoha ekologických rodinných domů, které přibývají po celém Česku. Ve skutečnosti se však jedná o průmyslovou halu poblíž Prahy.

Reklama

Že se do podobných opatření mohu pustit i větší firmy ukazuje soutěž Adapterra Awards organizovaná Nadací Partnerství. Veřejné online hlasování o nejlepší realizovaný nápad, který dokáže přizpůsobit naše budovy i krajinu probíhajícím změnám klimatu, odstartovalo 7. srpna a poběží na stránkách www.adapterraawards.cz do 25. září 2019.

Právě zelené střechy se objevují hned na pěti stavbách, které postoupily do finále soutěže. Kromě zmíněné výrobní haly společnosti Železný v Jílovišti u Prahy jde například o zelenou střechu a fasády doplněné kořenovými čistírnami odpadní vody na průmyslové hale LIKO-Vo ve Slavkově u Brna. Tato moderní výrobní hala je charakteristická svou zelenou fasádou. K zalévání rostlin však nepoužívá běžnou pitnou vodu z řádu, ale recyklovanou odpadní vodu z provozu budovy. Ta je před použitím na zálivku přečištěna ve střešních a fasádních kořenových čistírnách. Důmyslný systém využívající proudění vzduchu dovnitř haly z prostoru kolem zelených fasád a střech zajišťuje, že se vnitřní teplota v hale pohybuje v horkých letních dnech na příjemných hodnotách i bez klimatizace. Vzduch ochlazovaný a zvlhčovaný výparem vody z rostlin tak zlepšuje mikroklima vně i uvnitř budovy. Zelená střecha zároveň vyrovnává teplotní extrémy – ochlazuje v létě a chrání proti chladu v zimě. Díky unikátnímu způsobu nakládání s vodou a jedinečnému designu je stavba podle investora ojedinělým projektem. Jde v podstatě o první živou halu na světě, která kombinuje nejmodernější technologie s šetrným přístupem k životnímu prostředí.

V soutěži nechybí ani unikátní rodinný dům postavený ve vnitrobloku na Praze 7. Kořenová čistírna vybudovaná na střeše domu přináší výhody nejen pro jeho obyvatele, ale i ostatní. Pomáhá totiž bránit přehřívání okolní zástavby. Využití přečištěných odpadních vod pro splachování a zalévání zeleně je navíc cestou, jak ve městech do budoucna zlepšit nejen mikroklima, ale též zefektivnit hospodaření s vodou.

V soutěži Adapterra Awards se sešla ta nejlepší tuzemská opatření, která reagují na klimatickou změnu. V letošním prvním ročníku se do soutěže přihlásilo 25 projektů ve čtyřech kategoriích – Náš domov, Pracovní prostředí, Zastavěné území a Volná krajina. Z dvanácti finálových projektů, které během jara vybrala odborná porota, si může nyní každý vybrat dva nejlepší a dát jim po internetu svůj hlas. Nápad, který obdrží nejvíce hlasů, získá Cenu sympatie veřejnosti. Ta bude předána na konferenci 4. listopadu v Praze.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.