logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Proč se vykreslují hmoždinky na fasádách?

Vznik vykreslování má více příčin, jako je umístění budovy, orientace plochy fasády, chybné umístění hmoždinek, bodové tepelné mosty (hodnota χ) hmoždinek nebo rozdílné tepelně akumulační kapacity použitých komponent (izolant, hmoždinky, omítka).

Orientace fasády často závisí na tom, ze které strany dopadá na fasádu sluneční záření nebo jak jsou plochy ovlivněny povětrnostními vlivy jako jsou srážky nebo vlhkost. Trvale vlhké plochy fasády jsou náchylné ke znečištění a skvrnám. Vykreslování hmoždinek podporuje také blízkost zemědělských oblastí, vodních ploch a biotopů.

Hodnota chí popisuje bodový součinitel prostupu tepla (bodový tepelný most) především hmoždinek v ETICS. Obecně platí: čím vyšší je hodnota χ, tím větší je bodový transport tepla. To může mít vliv na tvorbu vykreslení. Rozdílná teplotní vodivost způsobuje, že vrstva omítky na talířcích hmoždinek rychleji vysychá než na zbylé fasádě, což může podpořit pozdější vykreslení hmoždinek na fasádě.

Omítka a hmoždinky mají různou tepelnou kapacitu. Obecně platí: čím větší je tepelná kapacita stavebního materiálu, tím pomaleji se ohřívá. Například talířek hmoždinky má více než dvojnásobně vyšší tepelnou kapacitu než omítka.

Se speciální hmoždinkou pro zápustnou montáž a k tomu určenými tepelněizolačními zátkami se daří vykreslování hmoždinek dlouhodobě vyvarovat. Doporučujeme použít hmoždinky STR U 2G nebo S1.

Více informací k upevňování ETICS najdete u nás na webu. ETICS | EJOT Czech Republic


EJOT CZ, s.r.o.
logo EJOT CZ, s.r.o.

EJOT CZ zajišťuje prodej sortimentu spojovacích prvků pro průmysl a upevňovacích prvků pro stavebnictví. Dále nabízí samovrtné a závitotvorné šrouby, hmoždinky a kotvy, které jsou určeny pro opláštění budov, ploché střechy, zavěšené fasády, kontaktní ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.